Μπορεί το πακέτο Γιούνκερ να σώσει τις επιχειρήσεις;

Μπορεί το πακέτο Γιούνκερ να σώσει τις επιχειρήσεις;
Jean Claude Junker makes a statement on the provisional results of the European elections in Brussels May 25, 2014. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS ELECTIONS) - RTR3QTLP

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, αποκαλύπτει τα σχέδια των Ευρωπαίων που αφορούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Της Μαρίας Ακριβού

Σε μια εποχή που ο επιχειρηματικός κόσμος «διψά» για λίγη ρευστότητα προκειμένου να δοθεί ώθηση στις εμπορικές του δραστηριότητες, το «πακέτο Γιούνκερ» των 35 δισ εκατομμυρίων που προορίζεται για τη χώρα μας δεν μπορεί παρά να φαντάζει ως «μάνα» εξ ουρανού.

Κατά καιρούς έχουν γραφεί πολλά, οι προσδοκίες είναι μεγάλες, αλλά είναι και αυτονόητο ότι ένας «κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη». Για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που θα συνοδευτούν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι χρήματα που θα δώσουν προσωρινή ανακούφιση.

Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιήσει κατά την περίοδο 2014-2020 η ΕΕ ανέρχονται σε περισσότερα από 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, από τα οποία 20 δισ. ευρώ προέρχονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Όπως αναφέρει στο Fortune Greece o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης τα εν λόγω κονδύλια αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία και τονίζει πως ήδη από τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση έκτακτων μέτρων, ώστε αυτά τα κονδύλια να απορροφηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα αφορούν τόσο σε πόρους που μένουν να απορροφηθούν από την περίοδο 2007-2013 όσο και την νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020. «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) είναι ένας από τους 11 θεματικούς στόχους της πολιτικής συνοχής για το 2014-2020. Πανευρωπαϊκά 57 δισ ευρώ ή περίπου 20% της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα διατεθεί αποκλειστικά στις ΜμΕ. Αυτό αποτελεί αύξηση 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο. Παράλληλα, νέοι απλοποιημένοι και κοινοί κανόνες και μέτρα καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση των επιχειρήσεων στα ταμεία της πολιτικής συνοχής την περίοδο 2014-2020».

o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.
o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.
o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Ένα δισ ευρώ επιπλέον το διάστημα 2015-2016
Για την περίοδο 2014-2020, η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον εντός διετίας— 500 εκατ. ευρώ το 2015 και 500 εκατ. ευρώ το 2016.

Παράλληλα, για την περίοδο 2007- 2013, προτάθηκε το τελευταίο 5 % των πληρωμών της ΕΕ, το οποίο κανονικά διατηρείται έως το κλείσιμο των λογαριασμών, το 2017, να διατεθεί αμέσως στις ελληνικές αρχές. Επίσης, προτάθηκε η πλήρης κατάργηση της εθνικής συγχρηματοδότησης — έτσι ώστε να ισχύσει ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 %, για την περίοδο 2007-2013. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ αμέσως μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Επιπλέον, θα ανακουφίσει την πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό, εξοικονομώντας περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά».

Η γραφειοκρατία παραμένει το μεγάλο πρόβλημα
Η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται σε υφεσιακό καθεστώς είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη. Εκείνο όμως που προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ δίνονται μάχες από την ελληνική πλευρά για την διεκδίκηση των κονδυλίων, όταν έρχεται η ώρα της απορρόφησής τους παρατηρείται μια κωλυσιεργία με αποτέλεσμα να χάνεται ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών που είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Παρόλο που την περίοδο 2007-2013, η Ελλάδα παρουσίασε ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ 91,1%, καταλαμβάνοντας την 9η θέση πανευρωπαϊκά εντούτοις τα προβλήματα παραμένουν. «Πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση μιας επένδυσης δεδομένης τόσο της γραφειοκρατίας όσο και της πίεσης που υφίσταται ο επιχειρηματικός κόσμος σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό τοπίο. Απλούστευση των διαδικασιών αφενός και μεγαλύτερες περίοδοι σταθερότητας αφετέρου θα επέτρεπαν ένα φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και πιο απτά αποτελέσματα στην οικονομική ζωή του τόπου».

Ανησυχία και προβληματισμός στην Ευρώπη για την Ελλάδα
Ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα ο κ. Καρβούνης βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με τους Ευρωπαίους Εταίρους, δίνοντας μάχη για την καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας που αναπαράγεται από τα διεθνή ΜΜΕ. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η περίπτωση της Ελλάδας έχει μπερδέψει αρκετά τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει γίνει αντικείμενο αρνητικής και, μερικές φορές, άδικης δημοσιότητας με τον πολίτη να στοχοποιείται από μερίδα Ευρωπαϊκών ΜΜΕ και πολλά εθνικά στερεότυπα να έρχονται και πάλι στην επιφάνεια.
Από την άλλη πλευρά παρατηρήθηκε η εμφάνιση κυμάτων συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και σταδιακής συνειδητοποίησης ότι είναι ένας λαός που έχει κάνει πολλές θυσίες, και πέρα των δυνατοτήτων του, τα τελευταία χρόνια. «Η Ελλάδα ως τόπος καταγωγής ασκεί, πιστεύω, μια ιδιαίτερη έλξη στον μέσο Ευρωπαίο για λόγους που έχουν να κάνουν με την ιστορία, το πολιτισμό, το φυσικό κάλλος αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, που μπορεί ο καθένας να την διαπιστώσει όταν επισκεφτεί την χώρα μας. Άνθρωποι που δουλεύουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και δη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν εκ των πραγμάτων και ευκολότερη πρόσβαση σε πραγματικά στοιχεία και ισχυρότερη Ευρωπαϊκή συνείδηση αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα διακρατικών σχέσεων. Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου περισσότερο απ΄ όλα… ανησυχούν και προβληματίζονται ειλικρινά για την χώρα μας και για το αν τελικά θα τα καταφέρει τελικά να μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο ρόλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα
Όσο για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο νέο πολιτικό σκηνικό η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Καρβούνης απαντά πως θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε πάντα, δηλαδή: να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες για ευρωπαϊκά θέματα που τους ενδιαφέρουν. Να αναδεικνύει την αληθινή διάσταση όσων διαδραματίζονται στην Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ (μέσω πχ της διοργάνωσης στοχευμένων επισκέψεων ξένων δημοσιογράφων στην χώρα). Να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελληνικής πολιτείας και ευρωπαϊκών θεσμών. Να είναι εδώ για τον κάθε Έλληνα πολίτη, σπουδαστή, επιχειρηματία για να απαντήσει στην κάθε απορία που σχετίζεται με τα ευρωπαϊκά θέματα. «Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ «ζει» στην Ελλάδα, και θέλει να είναι η πρώτη στάση για να μάθει κανείς περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να συνομιλήσει μαζί της».