Μπόρις Τζόνσον: «Πρέπει να βάλουμε λεφτά στο τραπέζι για τις φτωχές χώρες»

Μπόρις Τζόνσον: «Πρέπει να βάλουμε λεφτά στο τραπέζι για τις φτωχές χώρες»
Britain's Prime Minister Boris Johnson (C), Britain's Health Secretary Sajid Javid (L) and Britain's Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak attend a press conference inside the Downing Street Briefing Room in central London on September 7, 2021. - Breaking an election pledge not to raise taxes, British Prime Minister Boris Johnson on Tuesday announced hefty new funding to fix a social care crisis and a pandemic surge in hospital waiting lists. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP) Photo: AFP
Το θέμα της οικονομικής βοήθειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα μείζονα σημεία που καθυστερούν την επίτευξη μιας συμφωνίας στην COP26, ενώ οι πλούσιες χώρες δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους για ετήσια βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων.

“Πρέπει να βάλουμε λεφτά στο τραπέζι για τις φτωχές χώρες” στην COP26 της Γλασκώβης, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC.

“Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες. Ο κόσμος πρέπει να δει ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να αρχίσουμε και ότι υπάρχουν αρκετές δεσμεύσεις για να ξεκινήσουμε”, πρόσθεσε καθώς έντονες συζητήσεις συνεχίζονταν για το κλίμα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά απόψε.

“Δεν θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε όλα στην COP26 αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ξεκινήσουμε”, πρόσθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αγγλία.

Το θέμα της οικονομικής βοήθειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα μείζονα σημεία που καθυστερούν την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ οι πλούσιες χώρες δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους για ετήσια βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες δηλώνουν “πολύ απογοητευμένες” από το περιεχόμενο ενός σχεδίου συμφωνίας που καλεί τις πλούσιες χώρες να εκπληρώσουν, ακόμη και να υπερβούν, την αθετημένη υπόσχεσή τους, χωρίς όμως να ορίσουν προθεσμία ή συγκεκριμένους όρους.

Οι πιο φτωχές, που αντιπροσωπεύουν ασήμαντο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών ενώ είναι οι πιο εκτεθειμένες στις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επιμένουν επίσης ότι η χρηματοδότηση λαμβάνει υπόψη τις “απώλειες και ζημιές” από τις οποίες ήδη υποφέρουν ολοένα και πιο συχνά.

Όλα τα κονδύλια απαιτούν στο εξής ανάγκες χρηματοδότησης από 750 δισεκατομμύρια έως 1.300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ένα εύρος που επιβεβαιώθηκε από σχέδιο έκθεσης εμπειρογνωμόνων για το κλίμα του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.