Μπορείτε να μειώσετε το στρες στη δουλειά;

Μπορείτε να μειώσετε το στρες στη δουλειά;

Με αυτούς τους πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να περιορίσετε το άγχος στον χώρο εργασίας, μπορείτε!

Μήπως έχει καταντήσει το στρες μόνιμο στοιχείο της δουλειάς σας, όπως π.χ. η καφετιέρα στην κουζίνα; Αν ναι, καλωσήρθατε στην… «παρέα» μας. Το στρες στο χώρο εργασίας υπάρχει από τότε που ανακαλύφθηκε και ο …χώρος εργασίας, αλλά μάλλον έχετε δίκιο να σκέφτεστε ότι σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα.

«Η ικανότητα υψηλής απόδοσης στη δουλειά, και άρα και η ανάγκη διατήρησης αυτής της δουλειάς είναι πηγές μεγάλου στρες για τους εργαζόμενους, ειδικά σε μία οικονομία που έχει σκαμπανεβάσματα», λέει η Χάιντι Γκόλετζ, συνιδρύτρια της CareerBliss. 

Διαβάστε ακόμη: Tα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα

Δεν σημαίνει, όμως, αυτό ότι θα πρέπει να ξοδεύετε 40 και πλέον ώρες την εβδομάδα «κολυμπώντας» μέσα στα νεύρα. Κοινωνιολόγοι από όλο τον κόσμο που μελετούν τη σχέση εργασίας και στρες καταλήγουν στους πέντε ακόλουθους τρόπους μείωσης του άγχους στον χώρο εργασίας.

Μην καμπουριάζετε
Η μαμά σας μάλλον θα σας έλεγε να κάθεστε με ίσια την πλάτη, αλλά σίγουρα δεν ήξερε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της επιλογής στο χώρο εργασίας. «Η στάση του σώματός σας επηρεάζει την ψυχολογία, και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει τη συμπεριφορά», αναφέρει ο Άντι Γιαπ, λέκτορας στο MIT. Σε πειράματα που διεξήγαγε ο ίδιος, βρήκε ότι όταν καθόμαστε σε θέσεις που περιορίζουν το σώμα μας, νοιώθουμε πιο αγχωμένοι και λιγότερο ισχυροί. Σημαντικό επίσης είναι να κάνετε χώρο για να «απλώνεστε» στο γραφείο σας.

Οργανωθείτε
Ερευνητές στο UCLA βρήκαν ότι απλώς και μόνο η θέαση ενός ακατάστατου γραφείου μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στρεσογόνων ορμονών από το σώμα μας· με άλλα λόγια, ακόμα και όταν η δουλειά αυτή καθαυτή δεν είναι αγχωτική, μπορεί να γίνει εάν υπάρχει χάος πάνω στο γραφείο σας. Ακόμα και μικρές ενέργειες μπορούν να σας οδηγήσουν στο να βάλετε επιτέλους τάξη στο γραφείο. Αρχίστε, π.χ., από εκείνο το σωρό με τα χαρτιά στη γωνία.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε τροφές που πολεμούν το στρες

Εγκαταλείψτε τους μη ρεαλιστικούς στόχους
Είναι καλό να έχετε φιλοδοξίες, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε παγίδα. Μην ορίζετε πολύ υψηλούς, ακατόρθωτους στόχους για τον εαυτό σας, διότι η αποτυχία εκπλήρωσής τους μπορεί να σας αποθαρρύνει.

Ο Πίτερ Κριντ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας, μελέτησε περίπου 200 φοιτητές και παρατήρησε τις αντιδράσεις τους όταν έρχονταν αντιμέτωποι με ένα στόχο που ήταν αδύνατον να εκπληρωθεί. «Όσοι είχαν μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής των στόχων τους ανέφεραν λιγότερη αγωνία, περισσότερο σχεδιασμό και περισσότερη διάθεση για εξερεύνηση». Όπως και με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, έτσι κι εδώ το κλειδί είναι η ευελιξία.

Προσπαθήστε να μην σας διακόπτουν στη δουλειά σας
Εντάξει, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου να αποφύγετε τη διακοπή όταν το τηλέφωνό σας χτυπάει, ενώ την ίδια στιγμή ένας συνάδελφος αρχίζει να κάνει ερωτήσεις. Όμως, Γερμανοί ερευνητές βρήκαν ότι η διακοπή στη δουλειά κάποιου έχει αρνητική επίδραση στον προσωπικό του βαθμό ικανοποίησης από την απόδοσή του, και καταλήγει σε μεγάλο εκνευρισμό.

Συμβιβαστείτε με το στρες σας
Ναι, ίσως ακούγεται τρελό αλλά δεν είναι. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ ανακάλυψαν σε πειράματα ότι οι συμμετέχοντες σε αυτά «ανέφεραν βελτιωμένη ψυχολογία και απόδοση στην εργασία» όταν άκουγαν από άλλους ότι το στρες είναι ωφέλιμο. Η θετικά άποψη για το στρες και η εξίσου θετική στάση απέναντί του αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να διαχειριστούν καλύτερα αγχώδεις καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα