Μπορείτε να στήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση με μόλις 10 δολάρια;

Μπορείτε να στήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση με μόλις 10 δολάρια;

Ένας καθηγητής φυσικής και μαθηματικών από τη Ρουάντα τα κατάφερε!

Δέκα δολάρια – τόσα είχε στην τσέπη του ο Σέφας Ενσιμιουμουρέμι, καθηγητής φυσικής και μαθηματικών από τη Ρουάντα, για να ξεκινήσει την επιχείρησή του πριν από δύο χρόνια.

Μπορεί να ακούγεται κάπως αποθαρρυντικό το ποσό, αλλά ο ίδιος κατάφερε να πάει πολύ μπροστά την επένδυσή του. Σήμερα, η εταιρεία του Uburanga Products, η οποία παρασκευάζει φυτικά σαπούνια και ζελέ από φαρμακευτικά φυτά της περιοχής, αξίζει 30.000 δολάρια και απασχολεί 12 άτομα.

«Αυτά τα δέκα δολάρια με βοήθησαν να αγοράσω την άδεια φιάλη ώστε να προσφέρω το προϊόν μου στην αγορά» λέει ο Ενσιμιουμουρέμι, ο οποίος το 2014 κέρδισε το Educat – GT Bank Entrepreneurship Award, ένα τοπικό επιχειρηματικό βραβείο.

Η ιδέα του για την παραγωγή φυσικών καλλυντικών με θεραπευτικές ιδιότητες προήλθε καθώς προσπαθούσε να δείξει στους μαθητές του πώς οι θετικές επιστήμες τις οποίες διδάσκονταν στην τάξη θα μπορούσαν να έχουν πρακτικές εφαρμογές. «Διδάσκω Χημεία, κι άρα έδειξα στους μαθητές μου πώς να τεστάρουν ένα φυτό για να γνωρίζουν τη δυνατότητα αυτού του φυτού να σκοτώσει τα βακτήρια» λέει ο νέος επιχειρηματίας, ο οποίος ξεκίνησε την εταιρεία του σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει το εισόδημα που λαμβάνει απ’ τη διδασκαλία.

Ο Ενσιμιουμουρέμι ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει τα τοπικά φαρμακευτικά φυτά – που χρησιμοποιούνται από κάποιος παραδοσιακούς θεραπευτές – με επιστημονικό τρόπο. Όπως λέει, μελλοντικός στόχος του είναι να προσφέρει τη λύση για κάποιες δερματικές παθήσεις στην Αφρική.

Τα βότανα που χρησιμοποιεί στις συνταγές του ο Ενσιμιουμουρέμι καλλιεργούνται σ’ έναν βοτανικό κήπο, στη συνέχεια αποξηραίνονται και αναμιγνύονται για να δημιουργήσουν είτε σαπούνι, είτε ζελέ. «Τα προϊόντα που φτιάχνονται από την Uburanga βοηθούν το δέρμα να είναι απαλό ενώ προστατεύουν παράλληλα από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις» λέει ο επιχειρηματίας.

Όπως και πολλοί άλλοι, έτσι και ο Ενσιμιουμουρέμι κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση: να προβάλλει το προϊόν του σε ένα ευρύτερο κοινό χωρίς όμως να διαθέτει λεφτά για διαφημίσεις. Επίσης, έπρεπε να εισάγει τις συσκευασίες στις οποίες τοποθετούνται τα προϊόντα του, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος: «Στη χώρα μας δεν υπάρχει βιομηχανία η οποία να παράγει τέτοια είδη φιαλών, άρα τις εισάγουμε από την Ουγκάντα».

Το μήνυμά του προς όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση είναι αισιόδοξο: «Μην σκέφτεστε ότι χρειάζεστε πολύ κεφάλαιο. Ξεκινήστε με λίγα, αλλά χρησιμοποιήστε τις γνώσεις και το περιβάλλον που ήδη διαθέτετε».