Μπορούν οι Έλληνες φοιτητές να συγκριθούν με εκείνους των καλύτερων πανεπιστημίων των ΗΠΑ;

Μπορούν οι Έλληνες φοιτητές να συγκριθούν με εκείνους των καλύτερων πανεπιστημίων των ΗΠΑ;

Επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και ιδέες για τα δικά τους πανεπιστήμια οι συμμετέχοντες στο Educational Trip 2017.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Educational Trip με 24 φοιτήτριες και φοιτητές Ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που επισκέφτηκαν για μία εβδομάδα τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Αμερικής Stanford, UC Berkeley, MIT, Georgia Tech, UC San Diego και Princeton, με στόχο να βιώσουν μια διαφορετική ακαδημαϊκή εμπειρία και να επιστρέψουν με νέες ιδέες και όρεξη για δημιουργία με στόχο την ανάπτυξη της δικής τους πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι 24 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα και διαλέξεις που σχετίζονταν άμεσα με τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με καθηγητές, ερευνητές και επαγγελματίες που διαπρέπουν ο καθένας στο χώρο του και να κατανοήσουν τη σημασία της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Τέλος, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα και διεθνούς εμβέλειας εργαστήρια, όπως το ΜΙΤ Media Lab, το Georgia Tech Manufacturing Institute, το NASA Ames Center, το UC San Diego Bioengineering Lab, και το Salk Institute, και στις παγκοσμίου φήμης εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Apple, Facebook, Google, Twitter, Sony, Qualcomm, Splunk, κ.ά.

Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη συναρπαστική εμπειρία του Educational Trip και καταδεικνύουν τη δίψα των νέων ανθρώπων για εμπνευσμένες δράσεις που θα τους δώσουν ώθηση και όραμα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το Stanford ανέφεραν για την εμπειρία του Προγράμματος: «Είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχουμε ζήσει ως τώρα και θα αποτελέσει σημείο σταθμό για την ζωή μας και την εξέλιξη μας ως άνθρωποι. Αυτές τις 9 μέρες είχαμε την τύχη να ζήσουμε ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις, νέες γνωριμίες, πανέμορφες εικόνες που σαν να καταβροχθίζαμε με τα μάτια μας. Με την ομάδα μας ταιριάξαμε από το πρώτο λεπτό, καθώς και με τα παιδιά που μας υποδέχτηκαν. Βιώνοντας ένα τόσο υγιές και ζωντανό ακαδημαϊκό περιβάλλον, έστω και για λίγες μέρες, γεμίσαμε τόσο με όρεξη και ιδέες για το άμεσο μέλλον και τα δικά μας πανεπιστήμια, όσο και με στόχους για το ακαδημαϊκό μας μέλλον, αφού υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον πως θα επιστρέψουμε μαζί σε λίγα χρόνια».

Οι φοιτητές που ταξίδεψαν στο UC Berkeley, με την επιστροφή τους ανέφεραν: «Ήταν μια μοναδική ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική εμπειρία που άλλαξε ριζικά τις απόψεις μας και την αντίληψή μας τόσο για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όσο και για την ελληνική και ευρωπαϊκή οργάνωση. Επιστρέψαμε γεμάτοι έμπνευση και νέες ιδέες που θα θέλαμε πολύ να δούμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Στο MIT η ομάδα των φοιτητών είπε για όλα όσα αποκόμισε: «Μια ομάδα που χτίστηκε σε μία πτήση και δέθηκε βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γνωρίσαμε Έλληνες που διαπρέπουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, ξεναγηθήκαμε σε εταιρείες και εργαστήρια, γνωρίσαμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον κορυφαίων ιδρυμάτων αλλά, πάνω απ’ όλα, γεμίσαμε τις αποσκευές μας με ερεθίσματα και φιλοδοξίες για την εκπαίδευση και την Ελλάδα συνολικά».

Για μια μοναδική εμπειρία έκαναν λόγο και οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το Georgia Tech: «Το Georgia Tech, συγκαταλέγεται στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και διακρίνεται στους κλάδους του industrial & biomedical engineering και της αεροναυπηγικής. Επισκεφτήκαμε την καρδιά της εξέλιξης, της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, την έρευνα του σήμερα και την καινοτομία του αύριο. Η φοιτητική Ελληνική και Αμερικανική κοινότητα μας υποδέχθηκε θερμά και μας ξενάγησε τόσο στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρά της όσο και στις ομάδες της, που αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο στην σύνδεση του πανεπιστημίου με την βιομηχανία και το κράτος. Το ίδιο το πανεπιστήμιο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες, έτσι ώστε οι ίδιες οι επιχειρήσεις να επενδύουν μαζί με το κράτος στους αυριανούς επιστήμονες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λεγόμενο “Tech Square” που περιλαμβάνει εργαστήρια και χώρους για δημιουργία startup εταιρειών και συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες. Έτσι λοιπόν επιθυμούμε αντίστοιχα το ελληνικό Πανεπιστήμιο να γίνει ένα δημιουργικό περιβάλλον για τους φοιτητές, το οποίο θα συνεργάζεται με τη βιομηχανία και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας»

«Tέσσερα διαφορετικά άτομα που έγιναν φίλοι, ένα πανεπιστήμιο που επισκέφθηκαν, δεκάδες άτομα του ελληνικού φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου του San Diego που γνώρισαν δεκάδες καθηγητές με τους οποίους αντάλλαξαν διάφορες επιστημονικές ανησυχίες τους, τέσσερις τεράστιες εταιρείες που είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν… και όλα αυτά με την ελπίδα να αναβαθμίσουν τα ελληνικά ιδρύματα μέσα από τις ιδέες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα αυτό. Εξάλλου, όπως έχει ειπωθεί και από τον Jonas Salk “Hope lies in dreams, in imagination, and in the courage of those who dare to make dreams into reality”» είπαν οι φοιτητές που βρέθηκαν στο UC San Diego.

Τέλος, οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το Princeton, που εντάχθηκε για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα, είπαν: «Ήταν από τις πιο έντονες διδακτικές εμπειρίες της ζωής μας. Εκείνα που εισπράξαμε από την επίσκεψή μας στις εταιρείες, τη συμμετοχή μας στα μαθήματα στο Princeton και τη γνωριμία με τις φοιτητικές οργανώσεις είναι ο βαθμός στον οποίο η βιομηχανία είναι συνδεδεμένη με το πανεπιστήμιο, οι ευκαιρίες που δίνονται στους φοιτητές να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και συγκεκριμένα την επιχειρηματικότητα, το πόσο προσιτοί είναι οι καθηγητές και το μάθημα συμμετοχικό καθώς και το ότι κάθε επιστημονική εξέλιξη γίνεται γνωστή στους φοιτητές μέσω του πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε όλα αυτά να γίνουν κομμάτι και της ελληνικής φοιτητικής πραγματικότητας».

Το Πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Corallia και τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Stanford (Hell.A.S.), UC Berkeley (Hestia), MIT (HSAMIT), Georgia Tech (GTHS) UC San Diego (HSAUCSD) και του Princeton (ΟPA) και υποστηρίχθηκε από την ευγενική χορηγία των: διαΝΕΟσις, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Cisco, Sunlight Systems (Gold sponsors).

Περισσότερες πληροφορίες για το Educational Trip: www.edutrip.gr