Bosch Ελλάδας: Το πρώην ιστορικό εργοστάσιο της Pitsos παραμένει ζωντανό

Bosch Ελλάδας: Το πρώην ιστορικό εργοστάσιο της Pitsos παραμένει ζωντανό

Η Bosch Ελλάδος επιστρέφει στην κερδοφορία και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Κάπρας μιλά για το μέλλον της στην Ελλάδα.

«Δεν θα κλείσει το εργοστάσιο BSH ABE -πρώην Πίτσος- στην Ελλάδα. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα παραμονής ή όχι στη χώρα μας. Την σχετική απόφαση θα την πάρει η διοίκηση στο Μόναχο», δήλωσε ο Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας σε συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, τονίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για μια ζημιογόνο εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.

Η μονάδα της πρώην Πίτσος, η οποία είναι 100% θυγατρική της Bosch στην Ελλάδα λειτουργεί αυτόνομα και οι όποιες συζητήσεις περί συγχώνευσης δεν θα είχαν, σύμφωνα με τον κ. Κάπρα, κανένα όφελος αφού θα έμπαινε στην άκρη η παραγωγή που είναι και το ζητούμενο. Σημειώνεται πως στη μονάδα και το εργοστάσιο απασχολούνται συνολικά 450 εργαζόμενοι.

Σε ό,τι αφορά την Bosch Ελλάδος ο κ. Κάπρας διαβεβαίωσε πως δεν εξετάζεται κανένα σενάριο αποχώρησης του γερμανικού κολοσσού από την Ελλάδα ακόμη και αν η οικονομία της χώρας βγει από το ευρώ. Την τελευταία μάλιστα τριετία η Bosch Ελλάδος προχώρησε σε διαγραφές επισφαλειών ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και έπειτα από 5 χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων, το 2014 ο ισολογισμός της έκλεισε με θετικό πρόσημο και τζίρο στα 33,1 εκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένο κατά 1,6%. Επιπρόσθετα, βάσει ενοποιημένων στοιχείων, το EBIT της εταιρείας ανήλθε σε 4,3% έναντι 1,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 152%.

«Το 2008 ήταν η καλύτερη χρονιά μας αφού ο τζίρος μας άγγιξε τα 85 εκατομμύρια ευρώ. Έκτοτε η πτώση που κατεγράφη διαμορφώθηκε στο 60%. Η πτώση στον κλάδο του αυτοκινήτου μέσα στην τελευταία πενταετία ήταν 20%, ποσοστό όχι πολύ μεγάλο, για το λόγο του ότι ο κόσμος δεν προχωρούσε σε αγορές νέων αυτοκινήτων, αλλά συντηρούσε στα συνεργεία τα υφιστάμενα με ανταλλακτικά».

Θετικά σημάδια εμφανίζει η εταιρεία και το 2015 με τις πωλήσεις τριμήνου να είναι ενισχυμένες κατά 12%. Ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στις αγορές εργαλείων, στη θέρμανση και στο γεγονός ότι, παρά την κρίση, πολλές ελληνικές βιομηχανίες εξοπλίζουν τις εγκαταστάσεις τους με νέους λέβητες.

Ο γερμανικός όμιλος δαπανά 4,5 – 5 δισ. ευρώ ετησίως για έρευνα και ανάπτυξη κατοχυρώνοντας καθημερινά 16-18 ευρεσιτεχνίες. Μόνο για το 2014 ο αριθμός τους ανήλθε στις 4.700 ευρεσιτεχνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Bosch «ποντάρει» πολλά και στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων με τις εκτιμήσεις της να αναφέρουν πως το 2025 η τιμή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου θα είναι ίδια με αυτή ενός συμβατικού, και όχι τρεις φορές παραπάνω όπως συμβαίνει σήμερα. «Έως το 2018 προβλέπεται στην Ελλάδα να υπάρχουν 7.000 μονάδες φόρτισης. Μόλις χθες κλείστηκε συμφωνίας χρηματοδότησης project του Πολυτεχνείου για την κατασκευή ενός μονοθέσιου ηλεκτροκίνητου οχήματος».

Μεταξύ άλλων, η Bosch Ελλάδας χρηματοδοτεί εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην καινοτομία (TEDx NTUA, TEDx AUEB κ.ά.) και βρίσκεται σε επαφή με τα περισσότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα της Ελλάδας, παρέχοντας ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και εκπαίδευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, το ίδρυμα «Robert Bosch» σε συνεργασία με άλλους εταίρους, ανέλαβε το 2014 την πρωτοβουλία στήριξης της Ashoka Ελλάδος, η οποία στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος της ανεργίας στη Νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) μέσω του εντοπισμού κοινωνικών επιχειρηματιών και της υποστήριξής τους με υποτροφίες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Bosch Ελλάδας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών, με παρουσία πάνω από 100 χρόνια στην Ελλάδα και δραστηριότητα στους κλάδους της τεχνολογίας αυτοκινήτου, της βιομηχανικής τεχνολογίας, των καταναλωτικών αγαθών, καθώς και στον κλάδο της ενέργειας και τεχνολογίας κτιρίων. Διατηρεί εξαγωγική δραστηριότητα σε τρεις χώρες (Κύπρος, Αλβανία, Μάλτα) και απασχολεί στη χώρα μας περί τους 66 εργαζομένους. Στόχος της διοίκησης για το 2015 είναι να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, επενδύοντας στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.