Μπουρλά: 650 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία από τις επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι επενδύσεις της Pfizer συμβάλλουν στην τοπική και εθνική οικονομία» είπε ο κ. Μπουρλά

Στα 650 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα κέρδη από τις επενδύσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer στη Θεσσαλονική, σύμφωνα με τοποθέτηση του επικεφαλής της , Αλμπέρτ Μπουρλά, ο οποίος σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη αλλάζει και με τις επενδύσεις της εταιρείας στην πόλη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και βάζοντας δυνατά την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη.

«Οι επενδύσεις της Pfizer συμβάλλουν στην τοπική και εθνική οικονομία» είπε ο κ. Μπουρλά και πρόσθεσε πως η χώρα μας έχει το ανθρώπινο δυναμικό να δημιουργήσει μία οικονομία βασισμένη στην γνώση και τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσει αυτή την δυναμική.

«Οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Pfizer ήδη έχουν ξεπεράσει τους 500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και το 15% αυτών είναι Έλληνες του εξωτερικού που γύρισαν στην πατρίδα τους για να εργαστούν εδώ», είπε και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ η επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη στα επόμενα 10 χρόνια θα αυξάνει το ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης κατά 0,4%. Στην Θεσσαλονίκη δε θα προσφέρει περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σήμερα ο CEO της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, «η (επένδυση στη) Θεσσαλονίκη αλλάζει τελείως το παιχνίδι».

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων των δύο hub του φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη, ο κ.Μπουρλά επισήμανε ότι αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην προοπτική εξέλιξης της χώρας σε τέτοιο κόμβο.

Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη θα κάνει πολλούς να «τρίβουν τα μάτια τους»

«Φυσικά και συμμερίζομαι την άποψη (ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας). Το αποδεικνύω έμπρακτα, όχι μόνο με λόγια, αλλά κάνοντας τα λόγια πραγματικότητα και επενδύοντας εδώ. Αγαπώ τη χώρα, αλλά κάνω τις επενδύσεις με γνώμονα ότι θα δικαιωθούμε, ότι το δυναμικό που βρήκαμε εδώ και η παραγωγικότητα που θα έχει (αυτό το δυναμικό) θα είναι τέτοια, που θα κάνει πολλούς Αμερικανούς και Γερμανούς και Ολλανδούς επενδυτές να «τρίβουν τα μάτια τους». Αυτό θα δημιουργήσει και καινούργιες επενδύσεις, και από εμάς και από άλλους» υπογράμμισε ο κ.Μπουρλά και πρόσθεσε ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα «είναι πάρα πολύ καλό» κι ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, για το οποίο χρειάζεται «απλά δουλειά, προσπάθεια και επιμονή».

Ο CEO της Pfizer υπογράμμισε ακόμη ότι, βάσει νέας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η επένδυση της εταιρείας στα επόμενα 10 χρόνια θα συνεισφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης άμεσα και έμμεσα, περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ ή 0,4% κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της πόλης και περισσότερες από 1100 θέσεις εργασίας.

«Στη Θεσσαλονίκη αλλάζει τελείως το παιχνίδι. Οι επενδύσεις επιχειρήσεων του βεληνεκούς της Pfizer παρακολουθούνται από ανταγωνιστές και συνεργάτες και το γεγονός ότι μια τέτοια εταιρεία επενδύει εδώ, το γεγονός ότι αυξάνεται συνέχεια το ύψος της επένδυσής της στη Θεσσαλονίκη, κάνει κι άλλους επενδυτές να σκέφτονται «εδώ αυτοί κάτι έχουν βρει». Έχω μιλήσει με όλους, Cisco, Amazon, Microsoft, οι οποίοι ρώτησαν για τη δική μας εμπειρία και φυσικά τους είπα πως είμαστε κατενθουσιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, στον επιχειρηματικό κόσμο, όλα κρίνονται στα αποτελέσματα. «Όσο εύκολα επενδύει κάποιος σε μια περιοχή, τόσο εύκολα μπορεί να φύγει, αν δεν έχει αποτελέσματα» είπε.

Η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της κι είμαι πολύ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα

Δήλωσε ωστόσο «πολύ αισιόδοξος και βέβαιος» ότι τα αποτελέσματα θα υπάρξουν και η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει όχι μόνο τις εταιρείες που ήδη ακούγονται, αλλά πολύ περισσότερες. Πρόσθεσε ότι πολλοί θεωρούν ότι η Pfizer κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση στη Θεσσαλονίκη, επειδή ο ίδιος είναι Θεσσαλονικιός. «Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό, αλλά μόνο ως προς το ότι (επειδή είμαι Θεσσαλονικιός) γνώριζα τι υπάρχει στην πόλη σε δυναμικό. Η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της» τόνισε.

Ο κ. Μπουρλά επισήμανε ακόμα ότι ένας από τους τρόπους για να επιλέξει επενδυτής μια περιοχή για να βάλει τα χρήματά του είναι «να αισθάνεται καλοδεχούμενος», να νιώθει ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας στοχεύει στην ανάπτυξη και ότι το περιβαλλοντικό, φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο δεν αλλάζει κάθε πέντε-έξι μήνες. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση το κάνει πάρα πολύ καλά» εκτίμησε.

Κάτοικοι Θεσσαλονίκης έξι στους δέκα εργαζόμενους στο hub

Υπενθύμισε ότι το 60% των εργαζόμενων στο hub της Θεσσαλονίκης αφορά σε κατοίκους της πόλης, το 15% σε Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας, άλλο 15% σε Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 10% κατάγεται από άλλες χώρες. Διαβεβαίωσε ότι η δημιουργία του δεύτερου hub στη Θεσσαλονίκη, δεν συνεπάγεται μείωση του προσωπικού της Pfizer Hellas στην Αθήνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση η Pfizer, δεν εξετάζει επενδύσεις σε άλλες ελληνικές πόλεις. Eπισήμανε, τέλος, ότι το πρώτο hub (ψηφιακής καινοτομίας) της Θεσσαλονίκης έχει μέχρι αυτή τη στιγμή εμπλακεί σε περίπου 200 παγκόσμια πρότζεκτ- με τη χρήση π.χ., αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης- σε διάφορες χώρες, ενώ αναπτύσσει δράση και στον χώρο της κβαντικής υπολογιστικής, που αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και στον οποίο υπάρχει σήμερα πολύ περιορισμένη τεχνογνωσία παγκοσμίως.