Μπουρλά: Θα χτυπηθούμε από νέα κύματα κρουσμάτων Covid τους επόμενους μήνες

Μπουρλά: Θα χτυπηθούμε από νέα κύματα κρουσμάτων Covid τους επόμενους μήνες
epa06469739 Albert Bourla, CEO Pfizer, speaks during the 48th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 24 January 2018. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executive and political leaders in Davos January 23 to 26. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια Covid-19 όπως αυτό που ανέπτυξε η Pfizer με τη γερμανική BioNTech έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Airfinity

Ο εφησυχασμός σε ό,τι αφορά την Covid-19 και η πολιτικοποίηση της πανδημίας θα κοστίσει ζωές, καθώς η παγκόσμια κοινότητα αναμένεται να χτυπηθεί από νέα κύματα κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέτος Μπουρλά. 

Ο CEO του φαρμακευτικού κολοσσού είπε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα που επεβλήθησαν για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, που έγινε πεδίο δόξης λαμπρόν για πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και λιγότεροι πολίτες αναμένεται να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να τους χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ανοσίας, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε «σταθερά κύματα» παραλλαγών και θανάτων από Covid-19, είπε. 

«Νιώθω ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, έχουν χαμηλώσει τον πήχυ: ίσως προτιμούμε κάποιοι ηλικιωμένοι παραπάνω να πεθάνουν, για να αποφύγουμε τη μάσκα», είπε ο Μπουρλά από το Νταβός της Ελβετίας, όπου σημείωσε ότι ελάχιστοι παρευρισκόμενοι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φορούν μάσκα. 

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ο εφησυχασμός», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνέπειές του θα μπορούσαν να φανούν σε τρεις έως έξι μήνες.

 Η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια Covid-19 όπως αυτό που ανέπτυξε η Pfizer με τη γερμανική BioNTech έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Airfinity. 

Εμβόλια και φάρμακα σε τιμή κόστους στις φτωχές χώρες

Η γιγάντια φαρμακευτική εταιρεία Pfizer δεσμεύθηκε σήμερα να πωλεί σε τιμή κόστους ορισμένα από τα φάρμακα και τα εμβόλιά της σε 45 φτωχές χώρες, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Προς το παρόν, πέντε χώρες (Σενεγάλη, Ρουάντα, Γκάνα, Μαλάουι και Ουγκάντα) συμμετέχουν σ’ αυτή τη συμφωνία, η οποία επικεντρώνεται σε πέντε θεραπευτικούς τομείς: τις μολυσματικές νόσους, την ογκολογία, τις σπάνιες νόσους, τις φλεγμονώδεις νόσους και τη γυναικεία υγεία. 

«Η δέσμευση αυτή θα επιτρέψει σε σχεδόν 1,2 δισεκατομμύριο ανθρώπους επιπλέον την πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια για τα οποία έχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας η Pfizer και τα οποία είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άντζελα Χουάνγκ, στέλεχος της Pfizer.

Συνολικά 23 εμβόλια και φάρμακα της εταιρείας καλύπτονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας στους εν λόγω τομείς. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα πολλές θεραπείες κατά καρκίνων, αλλά επίσης το αντιιικό Paxlovid και το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19.

Aν έχει επιτευχθεί έπειτα από διαπραγμάτευση μια χαμηλότερη τιμή στο πλαίσιο των προσπαθειών για δίκαιη αντιμετώπιση των χωρών στη μάχη κατά της πανδημίας, αυτή θα είναι η τιμή που θα ισχύσει, διευκρίνισε η Pfizer.

Εξάλλου, αν άλλα φάρμακα αναπτυχθούν στο μέλλον στους τομείς αυτούς, θα περιληφθούν αυτομάτως στη συμφωνία.

Η πώληση σε τιμή κόστους σημαίνει ότι στις εν λόγω χώρες θα χρεώνονται μόνο τα κόστη παρασκευής και οι δαπάνες μεταφοράς.

Η συμφωνία θα εφαρμοστεί έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα για όλες τις χώρες με χαμηλό εισόδημα και για 18 χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα, όπως αυτές ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Pfizer οφείλει εξάλλου να εργαστεί μαζί με τις πέντε χώρες που συμμετέχουν ήδη στη συμφωνία για να εντοπισθούν οι απαραίτητες αλλαγές -ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαδικασίες, τις υποδομές ή ακόμη την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- ώστε οι θεραπείες αυτές να φθάνουν πράγματι στους ασθενείς.

Οι μολυσματικές νόσοι σκοτώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σ’ αυτές τις φτωχές χώρες, σύμφωνα με την επιχείρηση.