Μπρα-ντε-φέρ για το χρέος

Μπρα-ντε-φέρ για το χρέος
epa05420670 (L-R) European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici, Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos, and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem during the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Ευρωπαίοι, ΔΝΤ και Αθήνα θα πρέπει να καταφέρουν να «τετραγωνίσουν τον κύκλο» προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα.

Το…κυβερνητικό σπριντ των τελευταίων ημερών για τα προαπαιτούμενα της ενδιάμεσης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ συνεχίζεται έως το EWG της Πέμπτης, ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, αρχίζουν ήδη να ανεβάζουν τους τόνους για το θέμα του χρέους.

Χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα και τη θέση του Δ.Ν.Τ, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος “μη βιώσιμο” και να ζητεί εδώ και τώρα να εξειδικευθούν τα μέτρα ελαφρυνσής του, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα των Ευρωπαίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ωστόσο, τα μηνύματα από τη Γερμανία δεν φαϊνεται να συμμερίζονται τη βιασύνη της Αθήνας. Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα μετρα για το χρέος δεν πρόκειται να εξειδικευθούν πριν απο το 2018, δήλαδή με το τέλος του προγράμματος.

Η άρνηση των Γερμανών, όπως και πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που τάσσονται στο πλευρό τους στο Eurogroup, δημιουργεί μια πρόσθετη δυσκολία ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήψη σκληρών μέτρων, κυρίως στο μετώπο των εργασιακών, χωρίς όμως να μπορεί να αντιπροβαλλει μια επιτυχία στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δείχνουν με κάθε τροπο ότι η εμπιστοσύνη δεν εχει ακόμη ανακτηθεί και θα περιμένουν και τη δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και για τα μέτρα βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης του χρέους, πολλώ δε μάλλον για τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μετρα.

Το μπρα-ντε-φερ βάζει στο κάδρο και το ΔΝΤ, το οποίο τηρεί ακόμη στάση αναμονής, με την εκπρόσωπό του, Ντέλια Βελκουλέσκου να αρνείται ακόμη και στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής να πάρει θέση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Ευρωπαίοι, ΔΝΤ και Αθήνα θα πρέπει να καταφέρουν να “τετραγωνίσουν τον κύκλο” προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα, που και το ΔΝΤ να ικανοποιεί και τους Ευρωπαίους να απαλλάσσει από την υποχρέωση μεγάλης ελάφρυνσης χρέους, αλλα και να δίνει στην κυβέρνηση ένα άλλοθι για την επιβολή των πρόσθετων μέτρων.

Ο…τετραγωνισμός του κύκλου, όπως φαίνεται θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, χωρίς να αποκλείεται ένα νέο σκηνικό τεχνητής έντασης με τους δανειστες.