Μπρα ντε φερ Μεγάρου Μαξίμου με Θεσμούς

Μπρα ντε φερ Μεγάρου Μαξίμου με Θεσμούς
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης (Δ) βγαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου για να μεταβούν στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε θρίλερ για άλλη μια φορά φαίνεται πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις δεν βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου απο την καθυστερημένη άφιξη των θεσμών πιθανότατα την Τρίτη. Κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων για το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως διαβουλεύσεις έτσι και αλλιώς γίνονται τηλεφωνικά τις τελευταίες ημέρες.

Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί το μέρος των συζητήσεων, με κυβερνητικούς κύκλους να διαμηνύουν, πως δεν παίζει ρόλο ο τόπος των διαβουλεύσεων, αλλά το αντικείμενο. Βούληση, του Μεγάρου Μαξίμου ειναι να μην δοθεί η ευχέρεια στα τεχνικά κλιμάκια να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία παραπέμποντας σε παλιές εικόνες και δίνοντας πάτημα στους επικριτές της κυβέρνησης, κυρίως από το εσωτερικό της, να σχολιάζουν για άλλη μια φορά αρνητικά.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα απο την ελληνική πλευρά οι τεχνοκράτες της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, και του ESM να επισκέπτονται το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προκειμένου να συλλέξουν όσες πληροφορίες  χρειάζονται. Πιθανότερος τόπος πραγματοποίησης των διαβουλεύσεων θεωρείται το ξενοδοχείο Χίλτον.

Η λύση του ξενοδοχείου φαίνεται να μην προκρίνεται απο την πλευρά των δανειστών με το το ΔΝΤ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε να δείχνει πως ακόμα δεν συμφωνήθηκε το μέρος, αλλά και χρόνος που θα γίνουν διαπραγματεύσες: «Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών», ανέφερε  χαρακτηριστικά η Ουάσιγκτον.

Επικεφαλής των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων θα είναι για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης. Τις πολιτικές κατευθύνσεις θα δινει το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής με τους Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σκουρλέτη, Σταθάκη και Σαγιά.

Όσον αφορα σενάρια που μιλούν για ένα τρίτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι για ακόμα μια φορά  υπάρχει στα “σκαριά” ένα σχέδιο ακραίων κύκλων των δανειστών, που προσπαθούν να εμποδίσουν τη συμφωνία με τον ESM.

Μάλιστα πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα υπάρχουν εκτιμήσεις πως αρκετές ανθελληνικές δυνάμεις δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να βγει το grexit μια και καλή από το τραπέζι. Μάλιστα εκτιμούν πως δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν θορυβηθεί απο τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως θα κάνει, ό,τι χρειαστεί για την επίτευξη της συμφωνίας.

Στόχος της κυβερνησης είναι η συμφωνία στην Βουλή να έρθει και να ψηφιστεί από τις 15 έως τις 20 Αυγούστου, καθώς πρέπει να περάσει και από τα ξένα κοινοβουλια.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να  αποπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της  με το ομόλογο 3,2δις προς την ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Το κακό σενάριο, που δεν θέλουν ούτε να συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις  να προκριθεί η λύση του δανείου-γέφυρα.

Πηγή: news247.gr