Brexit, Airbnb και η φορολογία: Οι προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει άμεσα ο ελληνικός τουρισμός

Brexit, Airbnb και η φορολογία: Οι προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει άμεσα ο ελληνικός τουρισμός
Φωτογραφία αρχείου (11/7/2016) του νέου υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βραχυχρόνια μίσθωση, εκπαίδευση, μάρκετινγκ και Brexit τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Χάρη Θεοχάρη με δημοσιογράφους

Στη σωστή εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου, στη χάραξη στρατηγικής μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τον τουρισμό, αλλά και στη ρύθμιση του φαινομένου που ακούει στο όνομα βραχυχρόνια μίσθωση εστιάζει το Υπουργείο Τουρισμού.

Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε στους τουριστικούς συντάκτες ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει το τελευταίο δίμηνο η νέα ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να κατανοήσει τι συμβαίνει στο διεθνές περιβάλλον και στη χώρα.

Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει ανοδικά, παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν σε επίπεδο εσόδων και αφίξεων κατά τους πρώτους μήνες του έτους, λόγω του ζεστού χειμώνα στις χώρες τις Βόρειας Ευρώπης. Σχολιάζοντας το επικείμενο Brexit και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ότι είναι μια εξέλιξη που παρακολουθούν στενά, ενώ στα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί παράταση άλλους έξι μήνες στο ειδικό καθεστώς που έχουν οι βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις.

«Ενδεικτικά θα είναι τα μηνύματα από την διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι το 2021 δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Τώρα αν ζητηθεί βίζα θα πρέπει να κινηθούμε σε μια λογική αμοιβαίας εξυπηρέτησης μεταξύ των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση και την περίπτωση του Airbnb τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Ήδη το τουριστικό επιτελείο έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία  και μέχρι το τέλος της σεζόν θα τεθούν επί τάπητος όλες οι παράμετροι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Όσο για το τι θα γίνει με το τέλος διαμονής το ερώτημα  που τίθεται κατά τον κ. Θεοχάρη είναι εάν τελικά θα εφαρμοστεί σε όλους. Υπογράμμισε πάντως πως βασική προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του τουρίστα.

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και η αλήθεια είναι πως ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε ένα συνολικό σχέδιο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την τουριστική ανάπτυξη με κάθε μέσο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο τουριστικός κλάδος πρέπει να αναγνωριστεί ως εξαγωγικός κλάδος», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Πρόσθεσε πως η χώρα επιβάλλεται να κάνει στροφή στην ποιότητα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αποτύπωσης της πορείας του ελληνικού τουρισμού με ακριβή στοιχεία και αριθμούς. Όπως είπε δεν γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τουριστικού προϊόντος. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει άμεσα η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ.

«Είναι απαραίτητος ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα μας επιτρέπει να δείχνουμε συνέπεια στο μήνυμα μάρκετινγκ που βγαίνει προς τα έξω. Από τις συναντήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει διαπιστώνουμε ότι, δυστυχώς, στις περιφέρειες δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος».

Στο επίκεντρο η εκπαίδευση

Να καταστεί η Ελλάδα το κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης της Μεσογείου φιλοδοξεί η διοίκηση του Υπουργείου Τουρισμού. Για ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σπουδών μέσα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα πανεπιστήμια έκανε λόγο ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας. Όπως αποκάλυψε βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη νομοσχέδιο που θα αναβαθμίσει τις ξενοδοχειακές σπουδές και θα τις καταστήσει αντάξιες με τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα προχωράνε στην ίδρυση σχολής ξεναγών στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν είναι ανταγωνιστικό, ελέω φορολογίας. Και έκανε λόγο για πλέγμα δράσεων του υπουργείου, προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών, της υλοποίησης χωροταξικού για τον τουρισμό, αλλά και της άμβλυνσης της εποχικότητάς του, προκειμένου νέα τουριστικά προϊόντα να εμπλουτίσουν το προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο της χώρας.