Brexit με την υποστήριξη του ΟΟΣΑ

Brexit με την υποστήριξη του ΟΟΣΑ

Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Γκουρία δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τη βρετανική κυβέρνηση, αν και τασσόταν κατά του Brexit.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία δήλωσε σε συνέντευξή του στο EurActiv.com έτοιμος να στηρίξει τη βρετανική κυβέρνηση, αν και είχε ταχθεί ανοικτά κατά του Brexit, ενώ πρόσθεσε ότι τηρεί στάση αναμονής σχετικά με τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε για το Brexit, ο Γκουρία, που είχε αντιταχθεί ανοικτά στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, απάντησε ότι πιστεύει πως «η ζημιά μόλις ξεκινά».

Όμως πρόσθεσε ότι καθώς η Βρετανία είναι μέλος του ΟΟΣΑ, ο οργανισμός της οφείλει να την βοηθήσει και να θέσει στη διάθεσή της «όλες τις ικανότητες και τις δυνατότητες και τις γνώσεις μας για το εμπόριο και τις επενδύσεις», ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η ζημιά. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για την απόφαση που ελήφθη», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ εκτίμησε επίσης ότι δεν πρέπει να παγιδευόμαστε πίσω από λέξεις όπως «σκληρό» Brexit.

Για τον ίδιο, το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί ένας τρόπος «ώστε το διαζύγιο να γίνει με τον λιγότερο βλαπτικό τρόπο». Και στη συνέχεια «να δούμε πώς μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος φιλίας, συμμαχίας, αν όχι και πάλι γάμου» με τη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ο Γκουρία τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θέλει να κάνει και στη συνέχεια να εκφέρουμε γνώμη. «Είναι πολύ νωρίς», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δούμε τις διάφορες πιθανότητες, τα διαφορετικά σενάρια.

Μόλις αρχίσουμε να μιλάμε (στον Ντόναλντ Τραμπ) επισήμως για να συζητήσουμε αυτά τα σενάρια και δούμε τι ακριβώς επιδιώκουν (οι Αμερικάνοι), τότε μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές για το πώς να το πετύχουν», τόνισε ο Γκουρία.

πηγή: EurActiv.com