Brexit «ώρα μηδέν», ή αλλιώς μια επικίνδυνη παραλλαγή του «Περιμένοντας τον Γκοντό»

Brexit «ώρα μηδέν», ή αλλιώς μια επικίνδυνη παραλλαγή του «Περιμένοντας τον Γκοντό»
epa07452635 British Prime Minister Theresa May departs Downing Street for Brussels in London, Britain, 21 March 2019. Prime Minister May is going to attend EU Summit in Brussels to request a short extension of Article 50 from the EU. EU Council President Donald Tusk said on 20 March that 'a short extension of the Article 50 will be possible but only if the deal will be approved by the House of Commons'. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλα δείχνουν ότι η «D-Day» για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, έφτασε.

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι περισσότερες μη εναλλακτικές από ό,τι εναλλακτικές λύσεις…έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην αίθουσα αναμονής, λίγο σαν «Περιμένοντας τον Γκοντό». Αλλά ο Γκοντό δεν ήρθε ποτέ, άρα ελπίζω ότι αυτήν την φορά θα έρθει», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit.

Η Βρετανία μπορεί να λάβει μία παράταση για το Brexit πέραν των ευρωεκλογών, εάν συμμετάσχει στην ψηφοφορία, αλλά η σημερινή προτεραιότητα είναι να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα περιβάλλον όπου φαίνεται ότι όλες οι εναλλακτικές έχουν αποκλεισθεί, πρόσθεσε.

«Ακούω ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σας λέει ότι δεν θέλει άλλη ψηφοφορία για το κείμενο της εξόδου. Ακούω ότι ο Ζαν-Κλοντ (Γιούνκερ) λέει ότι δεν θέλει να ξανανοίξει η ψηφοφορία», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απευθυνόμενος σε βρετανό δημοσιογράφο στις Βρυξέλλες.

Η Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες αίτημα για την καθυστέρηση κατά τρεις μήνες του Brexit, το οποίο επρόκειτο να συμβεί σε μόλις οκτώ ημέρες, στις 29 Μαρτίου, απέναντι σε ευρωπαίους ηγέτες που έχουν κουραστεί από τις βρετανικές παλινωδίες και είναι αποφασισμένοι να θέσουν τους όρους τους.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους εκθέσει αυτοπροσώπως ό,τι έχει περιλάβει στην επιστολή που απήθυνε χθες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: ότι το Λονδίνο θέλει τώρα να αναβάλει μέχρι τις 30 Ιουνίου το διαζύγιο με την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι μία μικρή παράταση θα είναι εφικτή», απάντησε ήδη ο Τουσκ, ο τελετάρχης της σημερινής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Αλλά «υπό την προϋπόθεση θετικής ψήφου για την συμφωνία αποχώρησης στην Βουλή των Κοινοτήτων», προειδοποίησε, την ώρα που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να θέσει για μία τρίτη φορά την συμφωνία της σε ψηφοφορία.

Οι βρετανοί βουλευτές έχουν ήδη απορρίψει σε δύο ψηφοφορίες η συμφωνία της, αλλά η Τερέζα Μέι δεν απελπίζεται και πληθαίνει τις κινήσεις προς τους hardcore Brexiteers επιδιώκοντας τις ψήφους τους σε μία ψηφοφορία που θέλει να οργανώσει «το ταχύτερο δυνατόν».

«Ελπίζω με πάθος ότι οι βουλευτές θα υποστηρίξουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ», δήλωσε η Τερέζα Μέι χθες το βράδυ αφού είχε συνομιλίες με στελέχη της αντιπολίτευσης για να προσθέσει ότι η αναβολή του Brexit είναι για την ίδια «μεγάλη προσωπική λύπη».

Απατηλό 

Ο χρόνος πιέζει καθώς πλησιάζει η 29η Μαρτίου, μαζί με την απειλή μίας βρετανικής εξόδου χωρίς την συμφωνία και χωρίς την μεταβατική περίοδο που οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν εντατικά επί ενάμισι χρόνο και για την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο τροποποίησης.

«Ακόμη και αν η ελπίδα μίας τελικής επιτυχίας μπορεί να φαίνεται εύθραυστη, ίσως και απατηλή, και ακόμη και αν η κούραση του Brexit είναι όλο και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για την αναζήτηση μίας θετικής λύσης μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, «θα έχουμε μία ένδειξη για το τι οι 27 είναι έτοιμοι να δώσουν σε περίπτωση θετικής ψήφου» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ενώ η «επίσημη απόφαση» θα ληφθεί αργότερα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν η κα. Μέι δεν είναι σε θέση «να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαρκείς εγγυήσεις για την αξιοπιστία της στρατηγικής της», το αίτημα αναβολής θα απορριφθεί υπέρ μίας «εξόδου χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Είναι ανάγκη να έχουμε την βεβαιότητα ότι το αίτημα αναβολής της κας Μέι έχει την υποστήριξη μίας δημοκρατικής πλειοψηφίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, βρίσκεται επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες για συναντηθεί με σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων. Θα τους πει ότι είναι βέβαιος πως «μία εναλλακτική εκδοχή της συμφωνίας της Μέι μπορεί να γίνει δεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο», έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

Σοβαροί κίνδυνοι

Εκτός των «εγγυήσεων» που ζητά η κα. Μέι, οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν επίσης την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που θέτει προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», έχει προειδοποιήσει η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.

Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ενωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερον μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.

Η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι εκτιμά από την πλευρά της ότι δεν χρειάζεται να οργανωθούν ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν το διαζύγιο επισυμβεί πριν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 2 Ιουλίου.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο, καλύτερη είναι μία τεχνική παράταση λίγων εβδομάδων, μέχρι πριν από τις 23 Μαΐου σε κάθε περίπτωση», σύμφωνα με διπλωμάτη στις Βρυξέλλες που θεωρεί ότι αυτό το διάστημα είναι αρκετό για την επικύρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο μίας συμφωνίας του Brexit που θα έχει εγκριθεί επιτέλους.

Αλλά, αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας, η ΕΕ θα ήταν έτοιμη να δώσει μία μακρύτερη παράταση; « Μόνο αν υπάρξει σοβαρή πολιτική εξέλιξη» στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως νέες εκλογές ή νέο δημοψήφισμα, προειδοποίησε ο ίδιος διπλωμάτης.

«Εάν την επόμενη εβδομάδα δεν υπάρξει ψηφοφορία ή θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην περίπτωση αυτή, θα χρειασθεί να δούμε εάν χρειάζεται νέα σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πριν από την 29η Μαρτίου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ σήμερα ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ