Brexit: Προς παράταση και πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Brexit: Προς παράταση και πρόωρες εκλογές στη Βρετανία
epa07940089 A British-EU flag stands on a table during a debate on the last EU summit and Brexit at the European Parliament in Strasbourg, France, 22 October 2019. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά την ήττα Τζόνσον στη Βουλή τη σκυτάλη παίρνει πλέον η ΕΕ, η οποία καλείται να αποφασίσει στο αναμενόμενο αίτημα παράτασης της διαδικασίας εξόδου από το Λονδίνο. Σενάριο εκλογών βάζει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Και το θρίλερ του Brexit συνεχίζεται. Λίγα λεπτά κράτησε μόνο η πρώτη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές, αφού ενέκριναν τη λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για το Brexit, απέρριψαν με ψήφους 322 κατά έναντι 308 υπέρ το χρονοδιάγραμμα. Ο Τζόνσον αποφάσισε να παγώσει τη συμφωνία έως ότου απαντήσει η ΕΕ για την παράταση.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή» πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό, το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Απογοήτευση και πρόωρες εκλογές

Ο Τζόνσον ήταν εμφανώς απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. «Το σχέδιο που θα μπορούσε να είχε εγγυηθεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζεται περισσότερο χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «τώρα αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

Το χρονοδιάγραμμα του Τζόνσον προέβλεπε να περάσει το νομοσχέδιο σε τρεις μόλις μέρες, ωστόσο ορισμένοι βουλευτές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τη δεύτερη ανάγνωση, αλλά όχι το χρονοδιάγραμμα, αφού θέλουν να υπάρχει χρόνος για ουσιαστικές τροπολογίες στη συμφωνία, κάτι που τελικά έπραξαν.

Πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί και η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγή προσκείμενη στο γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού χαρακτήρισε μονόδρομο για την άρση του αδιεξόδου τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί να αναβληθεί το Brexit ως τον Ιανουάριο.

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η πηγή. «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή εκλογών» πρόσθεσε η πηγή.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο» και οι ψηφοφόροι «πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκωτία, με (πρωθυπουργό) τον Κόρμπιν».

Το «μπαλάκι» στην ΕΕ

Από εδώ και στο εξής, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίον θα απαντήσει στο αναμενόμενο αίτημα παράτασης της διαδικασίας εξόδου από το Λονδίνο.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι έλαβε υπόψη την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων και ετοιμάζει τα επόμενα βήματα εξετάζοντας το αίτημα παράτασης του Brexit μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία» τόνισε ο Τουσκ με tweet του.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, ωστόσο, δια της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν διεμήνυσε ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας γι’ αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν αυτής.

«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία», επισήμανε η υπουργός μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

«Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία [αποχώρησης] ξανά αποκλείεται» πρόσθεσε η Ορελί ντε Μονσαλέν.