Brexit: Το Παρίσι προειδοποιεί το Λονδίνο ότι η «μάχη» τώρα αρχίζει

Brexit: Το Παρίσι προειδοποιεί το Λονδίνο ότι η «μάχη» τώρα αρχίζει
epa07956208 A Brexit Now flags flys outside parliament in London, Britain, 28 October 2019. British Prime Minister Boris Johnson is awaiting today's vote at parliament on his general election motion. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την αμυντική συνεργασία της Βρετανίας με την Ε.Ε., ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι αυτή μάλλον θα συνεχιστεί.

Μία αδυσώπητη μάχη, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα συγκρουστούν μέχρι τελικής πτώσεως, αναμένεται η νέα μακρά περίοδος των διαπραγματεύσεων Ευρώπης – Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή, προειδοποίησε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δίνοντας μία γεύση της στάσης που θα τηρήσει αν μη τι άλλο η χώρα του.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ένωσης με τη Βρετανία – πρωτίστως την εμπορική – δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως ευλεπιστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Εκτιμώ ότι σε ζητήματα εμπορικά και τεχνικά που αφορούν τις μελλοντικές σχέσεις, από τα οποία θα αρχίσουμε, θα έρθουμε σε μεγάλη ρήξη», σημείωσε ο Λε Ντριάν για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι αυτή τη στιγμή στο γραφείο του σωρεύουν φάκελοι που δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που χωρίζουν τη χώρα του με τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα αλιείας.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την αμυντική συνεργασία της Βρετανίας με την Ε.Ε., ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι αυτή μάλλον θα συνεχιστεί.

Η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως κανονικό μέλος έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος του 2020.

Τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν το στίγμα της στάσης που επιθυμούν να κρατήσουν στις επιμαχες συνομιλίες, με τη Γαλλία να φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσεις ίσως την πιο σκληρή στάση σε θέματα όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η αλιεία.