British American Tobacco: 2.300 απολύσεις μέχρι τον Ιανουάριο

British American Tobacco: 2.300 απολύσεις μέχρι τον Ιανουάριο
epa05725282 Exterior view on the headquarters of British American Tobacco (BAT) in London, Britain, 17 January 2017. Reports on 17 January 2017 state British American Tobacco (BAT) announced it will take over the control of US-based Reynolds American Inc. tobacco company by acquiring the remaining 57.8 per cent of the company for some 49.4 billion US dollars. The bid makes British American Tobacco world's biggest listed tobacco company. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία αναζητά να απλοποιήσει τη λειτουργική δομή της.

Η βρετανική καπνοβιομηχανία British American Tobacco (ΒΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση 2.300 θέσεων εργασίας σε όλον τον κόσμο προκειμένου να προσαρμοστεί στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και στην αλματώδη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως σε έναν τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μείωση του όγκου πωλήσεων των παραδοσιακών τσιγάρων, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Οι θέσεις εργασίας που προβλέπεται να καταργηθούν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού του ομίλου ο οποίος έχει 55.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Η ΒΑΤ, γνωστή για τις μάρκες της Lucky Strike, Dunhill, Kent και Rothmans, διευκρινίζει πως επιδιώκει την απλούστευση της οργάνωσής της και λιγότερα επίπεδα ιεραρχίας. Έτσι, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων θα αφορά περίπου το 20% των θέσεων ευθύνης.

Ο όμιλος λέει ότι θέλει να προσαρμοστεί στις νέες καταναλωτικές συνήθειες, την ώρα που οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών τείνουν να μειώνουν την κατανάλωση τσιγάρων και να εξοικονομούν χρήματα προκειμένου να επενδύσουν σε νέα προϊόντα όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αυτή η αναδιάρθρωση είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας μέτρο που λαμβάνει ο νέος γενικός διευθυντής Τζακ Μπόουλς, ο οποίος έχει αναλάβει τη θέση αυτή από τον περασμένο Απρίλιο. «Σκοπός μου είναι να αλλάξω τα πράγματα έτσι ώστε να αναπτυχθεί η κατηγορία των νέων προϊόντων και να απλοποιηθεί σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε διασφαλίζοντας παράλληλα μια επιστροφή στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις για τους μετόχους μας», αναφέρει ο επικεφαλής της ΒΑΤ στην ανακοίνωση.

Προσθέτει πως το σχέδιο αναμένεται να επιτρέψει στον όμιλο να επιτύχει ευκολότερα τον στόχο του για τζίρο 5 δισεκ. λιρών μέχρι το 2023-2024 στα νέα προϊόντα.

Στα τέλη Αυγούστου, δύο από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως, η Philip Morris International και η Altria, ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή συνομιλιών για τη νέα συγχώνευσή τους αντιμέτωπες με τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων των τσιγάρων, δέκα χρόνια μετά τον διαχωρισμό τους.

Όσον αφορά την ΒΑΤ, υπό τον Νικάντο Ντουράντε, προκάτοχο του Μπόουλς, είχε αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της απόκτησης της Reynolds American, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 έναντι σχεδόν 50 δισεκ. δολαρίων.

Η απόκτηση του 57,8% του κεφαλαίου της Reynolds επέτρεψε στην BAT να αναλάβει υπό την αιγίδα της τις μάρκες Camel και Newport, αλλά και να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμπτωση: η ανακοίνωση της BAT δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πωλήσεις αρωματικών ηλεκτρονικών τσιγάρων τους ερχόμενους μήνες, προκειμένου να εναντιωθεί στην αυξανόμενη επιτυχία τους στα αμερικανικά Λύκεια και Κολέγια.