Μπρος γκρεμός και πίσω κόφτης

Μπρος γκρεμός και πίσω κόφτης
Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) συνομιλεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μισέλ Σαπέν (Κ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Zucchi Enzo

Αμετακίνητο από τη θέση του για περικοπές σε συντάξεις και μείωση αφορολογήτου παραμένει το ΔΝΤ.

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει την πρόθεσή της να παρατείνει τον κόφτη, δεσμευμένη ότι θα συμπεριλάβει σε αυτόν τη μείωση των συντάξεων και την περικοπή του αφορολόγητου, αυτό όμως δεν ειναι αρκετό για το ΔΝΤ.

Το Ταμείο δεν πείθεται με τις δεσμεύσεις και ζητεί εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων και εφαρμογή τους από το 2018. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει οριζόντια περικοπή 6% σε όλες τις υφιστάμενες κύριες συντάξεις ή μεγαλύτερες περικοπές, εάν αυτές εφαρμοστούν για υψηλότερες συντάξεις, πάνω από τα 800 ή τα 1000 ευρώ.

Παράλληλα, το Ταμείο επιμένει στην περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 4.500-5.000 ευρώ, υποστηρίζοντας πως πρεπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και θεωρώντας απαράδεκτο το γεγονός ότι το 50% των φορολογουμένων εξαρείται από την υποχρέωση καταβολής φόρου.

Το ΔΝΤ δεν δείχνει, μάλιστα, καμία διάθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων, ακόμη και μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα πάνω στα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Ωστόσο, τα στελέχη του Ταμείου αναγνωρίζουν πως θα ασκηθούν έντονες πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη αποστολή, ανεξάρτητα απο το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Η άρνηση του ΔΝΤ να εμπλακεί με νέο δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα, αφού οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τον χρόνο για να πείσουν το Ταμείο να επιστρέψει, με τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι μήνες για την οικονομία.

Παράλληλα, εάν οι Γερμανοί βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν το ΔΝΤ απο το πρόγραμμα θα πιέσουν για τα σκληρά μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα μπαίνει στην επικίνδυνη ζώνη για να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μόλις την Τετάρτη έστειλε το μήνυμα ότι “δεν ψηφίζονται νέα μέτρα”.