BSH (Pitsos): Ζητείται (πολιτική) λύση για το εργοστάσιο

BSH (Pitsos): Ζητείται (πολιτική) λύση για το εργοστάσιο
Ενέργειες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση- Σε αδιέξοδο 220 εργαζόμενοι.

Mε κυβερνητική παρέμβαση επιχειρείται ανάκληση της απόφασης της γερμανικής πολυεθνικής Bosch Siemens Hausegerate (BSH) να μεταφέρει το εργοστάσιο της Πίτσος (PITSOS) από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Είναι βέβαια ζητούμενο τι αποτέλεσμα θα έχουν οι ενέργειες αυτές, σε πολιτικό και επιχειρηματικό πεδίο, δεδομένου ότι η πρόθεση της BSH να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα είναι γνωστή ήδη από το 2017, οπότε και υλοποιήθηκε το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Τότε, είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της να μεταφέρει μέρος μελλοντικής παραγωγής της προϊοντικής σειράς IC4 EVO στη μονάδα της Αθήνας το 2018 ώστε να συντηρήσει τη λειτουργία της επανεξετάζοντας στο μεταξύ το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου.

Ωστόσο δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες και η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα αποσύρει τη δραστηριότητα μέχρι το 2021. Επομένως, αμφισβητείται το αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται σήμερα, με την ανάδειξη του θέματος σε αυτή τη φάση, δύο χρόνια μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις και πάνω από μια δεκαετία από τότε που η BSH αγόρασε το ακίνητο στην Ελευσίνα για να επενδύσει σε παραγωγική επένδυση και μετά μετέφερε τη γραμμή παραγωγής στην Πολωνία προετοιμάζοντας την οριστική της έξοδο από την αγορά.

Για την ιστορία θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το εργοστάσιο της Pitsos ήταν από τις πρώτες επενδύσεις της BSH εκτός Γερμανίας το 1977 και βρέθηκε στο επίκεντρο πριν το 2017 που ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα. Ήταν όταν έγινε η αναδιάρθρωση στον όμιλο σε συνέχεια της αποχώρησης της Siemens από το αρχικό μετοχικό σχήμα της μητρικής. Στη μονάδα του Ρέντη, που κατασκευάζονταν ψυγεία και κουζίνες, σε πρώτη φάση διεκόπη η παραγωγή ψυγείων και όταν άρχισε η παραγωγή κουζινών νέας γενιάς σταμάτησε και η άλλη γραμμή παραγωγής δεδομένου ότι δεν ευοδώθηκαν τα σχέδια για επένδυση αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού. Η εταιρεία επέλεξε να παράγει σε Πολωνία, Τουρκία και Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια το επιχειρηματικό αυτό θέμα έχει αναδείξει τις πολιτικές του διαστάσεις με το «μπαλάκι ευθυνών» να μεταφέρεται από τη μία κυβέρνηση στην άλλη για το γεγονός ότι δεν πιέστηκε επαρκώς η διοίκηση του πολυεθνικού ομίλου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για επενδύσεις εκσυγχρονισμού του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας, που σήμερα ανέρχονται σε 220, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), που επισήμαινε ότι η BSH (Bosch- Siemens Hausegerate) που παράγει τα Pitsos χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση για τα μαύρα ταμεία.

Το θέμα σε αυτή τη φάση χειρίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ της ανακοίνωσης των εργαζόμενων ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων πολιτικών για το θέμα.

Ενδεικτικά, κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση και της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και κατάφερε να δώσει μια πολύτιμη ανάσα ζωής σε μια ιστορική ελληνική βιομηχανία που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Η καταστροφική εξέλιξη του κλεισίματος και της μεταφοράς στην Τουρκία πρέπει να αποτραπεί. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια εξαγωγική μονάδα και να προσθέσει εκατοντάδες ανθρώπους στις στατιστικές των ανέργων…».