BSH: Πώς θα είναι τα ψυγεία και τα πλυντήρια πιάτων του μέλλοντος

BSH: Πώς θα είναι τα ψυγεία και τα πλυντήρια πιάτων του μέλλοντος
Οι προκλήσεις της αγοράς οικιακών συσκευών, το στοίχημα της βιωσιμότητας και η δυναμική στην κατηγορία των στεγνωτηρίων.

Σταθερή πορεία ανάπτυξης ακολούθησε η BSH Home Appliances Group και το 2024, ενισχύοντας τη θέση της ως κορυφαία δύναμη στον κλάδο των οικιακών συσκευών στην Ευρώπη.

Στην παγκόσμια αγορά κατέγραψε συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 15,3 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 3% ή 7,5% σε προσαρμοσμένη βάση για τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ενώ στην ελληνική αγορά, ο κύκλος εργασιών τη χρονιά που πέρασε άγγιξε τα 175 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων, μαζί με τα κεφαλαιακά κέρδη από τις πωλήσεις ακινήτων, τα 10 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των κατηγοριών που σημείωσαν άνοδο ήταν: η Φροντίδα Ρούχων (+8%), η Πλύση Πιάτων (+11%), αλλά και τα Καταναλωτικά Προϊόντα, όπως σκούπες και μικρές συσκευές κουζίνας (+7%). Στον αντίποδα βρέθηκε η ψύξη, η οποία σημείωσε βουτιά της τάξης του 38%, με τον Γιάννη Γρατσώνη, CEO της BSH Οικιακές Συσκευές, να επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια η εν λόγω κατηγορία κατέγραψε μεν ανάπτυξη, λόγω των διαφόρων επιδοτούμενων προγραμμάτων, ωστόσο, τώρα έχει επέλθει η αποκλιμάκωση.

«Το 2024 όσοι αγόρασαν ψυγείο, το έκαναν επειδή έπρεπε, όχι επειδή ήθελαν. Σκοπός μας είναι να έχουμε χαρούμενους καταναλωτές και αυτό το πετυχαίνουμε επενδύοντας συστηματικά στην έρευνα και την ανάπτυξη, στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην καινοτομία νέων πριονωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αυτοί είναι κάποιοι από τους βασικούς λόγους που καθιστούν την BSH, μια από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου.
Υπενθύμισε δε ότι από το 2020 όλα τα εργοστάσια που διατηρεί ο όμιλος παγκοσμίως, στον οποίο απασχολούνται 57.000 εργαζόμενοι, έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και πως από τα 15,3 δις ευρώ τζίρου που καταγράφηκαν πέρυσι, περίπου το 5,5% πηγαίνει κάθε χρόνο στην έρευνα και την ανάπτυξη.

«Παρατηρείται χαμηλή ζήτηση σε πολλές περιοχές του κόσμου και στασιμότητα στην Ευρώπη στο κομμάτι νέων οικοδομών. Η όποια αύξηση προέρχεται από Βόρεια Αμερική 2,8% και 13,7% από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ πτώση 2% και 4,5% σημειώνουν Ευρώπη και Κίνα αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε ο μεγαλύτερος μη Κινεζικών συμφερόντων κατασκευαστής στην Κίνα κάτι που είναι πολύ́ σημαντικό».

Στη χώρα μας ο όμιλος απασχολεί 240 εργαζόμενους σε 6 τοποθεσίες σε Αθήνα (Ασπρόπυργο και Κηφισιάς) Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και Κύπρο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο after sales service με 52 τεχνικούς και 115 συμβεβλημένους συνεργάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποιητική η εικόνα στο α΄τετράμηνο

Όπως επισημάνθηκε, για τις μεγάλες συσκευές υπάρχει εγγύηση 15 ετών στα ανταλλακτικά από την πρώτη μέρα κατασκευής τους και για τις μικρές συσκευές και τα κλιματιστικά 10 χρόνια. Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Γρατσώνης τόνισε ότι, μέχρι στιγμής στην ελληνική αγορά, έχουν πουληθεί με home connect πάνω από 250.000 συσκευές και 110.000 καταναλωτές έχουν κατεβάσει το app στο κινητό τους.

«Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω, Αλλάζω Συσκευή» βοήθησε πολύ την αγορά. Οι εκτιμήσεις μας για το 2025 είναι ότι θα είναι μια χρονιά με ελαφρά άνοδο στον αριθμό των συσκευών που θα πουληθούν, αλλά περιμένουμε πτώση στη μέση αξία των συσκευών. Ακόμη όμως και αν πέσει η αγορά εμείς θα είμαστε σταθεροί. Η αγορά των λευκών συσκευών παίρνει δυναμική από τον Αύγουστο και μετά, ωστόσο, από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε σε επίπεδα α’ τριμήνου, θα σας έλεγα ότι φούρνοι, απορροφητήρες, εστίες ανεβαίνουν και πως τα στεγνωτήρια – παρότι έχουν ακόμη χαμηλή διείσδυση – εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση 3,5% -5% στο σύνολο της αγοράς».

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της βιωσιμότητας, με τον κ. Γρατσώνη να υπενθυμίζει πως το ψυγείο είναι η μόνη συσκευή που λειτουργεί 24/7, γι’ αυτό και ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει επιλογές που οδηγούν στην καλύτερη δυνατή ενεργειακή απόδοση. Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τα παλιά στεγνωτήρια χωρίς αντλία θερμότητας, τα οποία, όπως είπε, καταναλώνουν 68% περισσότερη ενέργεια από τα σύγχρονα. Αντίστοιχα στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, εκτός από το ρεύμα, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ποσότητα του νερού που καταναλώνουν. Οι «έξυπνες» συσκευές αυτής της κατηγορίας, χάρη στη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού που έχουν προϋπολογίσει, καταναλώνουν και πολύ λιγότερο νερό.

Τι νέο έρχεται στην αγορά

Καινούρια κατηγορία ψυγείων με ενεργειακή κλάση Α, φτιαγμένα με υλικά που έχουν 50% μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα και χαμηλά επίπεδα θορύβου με 29 decibel, ήχος που ισοδυναμεί με το θρόισμα των φύλλων όταν φυσάει. Αντίστοιχη λογική και στα πλυντήρια πιάτων με 42 decibel!

Επιπρόσθετα, μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει στην αγορά και φίλτρο μικροπλαστικών για πλυντήρια ρούχων, που συγκρατεί το 97% μικροπλαστικών σε κάθε πλύση. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συσκευή η οποία συνδέεται με το πλυντήριο χωρίς πρίζα. Τέλος, έρχεται airfryer για πιο γρήγορο μαγείρεμα έως και 65% και χρήση έως και 95% λιγότερο λάδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περιπτώσεις των Pitsos και Siemens

Ερωτηθείς αναφορικά με την πορεία του brand PITSOS, ο κ. Γρατσώνης τόνισε πως έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτό της Bosch απολαμβάνοντας ισόποση διαφημιστική προβολή.

«Η PITSOS, πάει χέρι χέρι με την Bosch και παραμένει στρατηγικό brand για τον όμιλο. Πλέον έχει ξεπεραστεί η αρνητική δημοσιότητα που πήρε λόγω της πώλησης του εργοστασίου. Σε ότι αφορά τη Siemens, υπήρχε μια στρατηγική αποχώρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και πλέον έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την απώλεια. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το brand» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς κινείται η εγχώρια αγορά

Ο εντοιχισμός κινείται καλύτερα από το αναμενόμενο χάρη στις ανακατασκευές σπιτιών και τις νέες οικοδομές, με την BSH να παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά.

«Από όλες τις αγορές, η ελληνική και η τουρκική έχουν περάσει τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε πάντως ότι κάτι κινείται στον χώρο της κουζίνας. Ο κλιματισμός, ο οποίος ως ποσοστό του τζίρου μας αντιπροσωπεύει το 3% με 4%, έχει μια σταθερή δυναμική που θα συνεχιστεί. Η BSH στην κατηγορία μεγάλων οικιακών συσκευών στην Ελλάδα έχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 33%, στις μικρές συσκευές19% και στη σκούπα παραμένουμε leader».
Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της η ελληνική αγορά μεγάλων συσκευών αναμένεται το 2025 να διαμορφωθεί σε 560 εκατ. ευρώ, από 570 εκατ. ευρώ το 2024 και 684 εκατ. ευρώ το 2023 που ήταν επιδοτούμενη χρονιά από διάφορα προγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: