Bundesbank: Η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Bundesbank: Η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας Νάγκελ επισήμανε ότι αν η κρίση συνεχιστεί τότε είναι πιθανή η ύφεση τον χειμώνα.

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για συνέχιση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έστειλε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας στην Rheinische Post, ο Γερμανός τραπεζίτης ανέφερε πως «με βάση τον υψηλό πληθωρισμό, πρέπει να έχουμε περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων». Ο ίδιος δεν θέλησε να πει κατά πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως «η πείρα των τελευταίων μηνών μας έχει δείξει πως πρέπει να λαμβάνουμε τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική με τα στοιχεία κάθε μήνα»

«Είμαι βέβαιος πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Νάγκελ

Πιθανή η ύφεση στη Γερμανία

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που έχει επηρεαστεί περισσότερο στην Ευρωζώνη λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Νάγκελ αναφέρει πως εάν αυτή η κρίση επιδεινωθεί, τότε «είναι πιθανή μια ύφεση τον ερχόμενο χειμώνα».

Ο ίδιος σημείωσε «η γερμανική οικονομία έχει αποδώσει αρκετά καλά υπό δύσκολες συνθήκες στο α’ εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, εάν προκύψουν νέα προβλήματα στις παραδόσεις, όπως αυτά που βλέπουμε με τη χαμηλή στάθμη των νερών στον ποταμό Ρήνο, οι οικονομικές προοπτικές για το β’ εξάμηνο θα επιδεινωθούν περαιτέρω».

Ακόμα, ο Νάγκελ κάλεσε τους εργαζόμενους να υπολογίζουν την κατάσταση της οικονομίας όταν διαπραγματεύονται τους μισθούς τους. Τα συνδικάτα «έχουν φερθεί πολύ ώριμα τα τελευταία 25χρονια και είμαι σίγουρος θα κάνουν το ίδιο και τώρα» υπογράμμισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.