Burnout: Πώς να πολεμήσετε την εργασιακή εξουθένωση χωρίς να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας

Burnout: Πώς να πολεμήσετε την εργασιακή εξουθένωση χωρίς να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας
Businesswoman stressing over work (Photo by Sigrid Olsson / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP

της Jennifer Alsever

Μπορεί περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ να έχουν παραιτηθεί από τις δουλειές τους από τον Απρίλιο εν μέσω της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης, αλλά εκατομμύρια άλλοι εξακολουθούν να δουλεύουν στην εργασία τους, νιώθοντας «μπλοκαρισμένοι» και οικονομικά ταλαιπωρημένοι, με φθίνουσα ψυχική υγεία και χωρίς κίνητρα για καριέρα.

Υπολογίζεται ότι το 80% των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο δηλώνουν ότι το περασμένο έτος τούς επηρέασε αρνητικά και το 75% λέει ότι αισθάνεται ανίκανο να προχωρήσει μπροστά, σύμφωνα με έρευνα του 2021 από την Oracle και την Workplace Intelligence, μια εταιρεία ερευνών και συμβούλων στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Λόγω της σημερινής έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι άνθρωποι που εξακολουθούν να εργάζονται συχνά δουλεύουν περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Μήπως όμως πρέπει να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας προκειμένου να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση; Η απάντηση είναι όχι, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του χώρου εργασίας. Αν βλέπετε έστω και μια χαραμάδα ελπίδας ότι ο οργανισμός σας προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να αλλάξει, τότε είναι σοφή κίνηση να παραμείνετε στον εργοδότη σας και να εργαστείτε για τη διαχείριση του χρόνιου άγχους σας, επισημαίνει η Jennifer Moss, συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου The Burnout Epidemic (Η επιδημία της εργασιακής εξουθένωσης).

Οι έξυπνοι εργοδότες θα αρχίσουν να τσεκάρουν τους υπαλλήλους τους για να δουν πώς τα πάνε και τι χρειάζονται – και θα υιοθετήσουν τις αναγκαίες προσαρμογές. Όταν οι εργαζόμενοι παραιτούνται λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι εργοδότες τους παρέβλεψαν τα προειδοποιητικά σημάδια: μια χαμένη συνάντηση, χαμηλότερη παραγωγικότητα, απώλεια ενθουσιασμού ή η γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου Zoom.

«Απαιτεί τη συνεργασία εργαζομένων και εργοδοτών», λέει ο Rick Grimaldi, εργατολόγος στην Fisher & Phillips στη Φιλαδέλφεια και συγγραφέας του βιβλίου Flex: A Leaders Guide to Staying Nimble and Mastering Transformative Change in the American Workplace.

Οι εργοδότες πρέπει να κάνουν τους εργαζομένους να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν, να θέτουν σαφή όρια που διαχωρίζουν την εργασία από την προσωπική ζωή και να δημιουργούν λογικές προσδοκίες για το ωράριο εργασίας, δήλωσε ο Moss. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται επίσης δίκαιες πολιτικές όσον αφορά τη γονική άδεια, την αντιμετώπιση των συστημικών διακρίσεων και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ασφαλείς όταν μιλούν για τις ανησυχίες τους.

«Η επαγγελματική εξουθένωση αφορά τον εταιρικό οργανισμό σας, όχι τους ανθρώπους σας», πρόσθεσε. «Σταματάς να έχεις εμπιστοσύνη όταν ένας εργοδότης κάνει τολμηρές δηλώσεις ότι θα προωθήσει κάτι καλύτερο για τους εργαζόμενους, αλλά ποτέ δεν το υλοποιεί».

Όσον αφορά το τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι, η διαχείριση του εργασιακού άγχους πριν εξελιχθεί σε burnout μπορεί να απαιτεί να απομακρυνθείτε από τη δουλειά για ένα χρονικό διάστημα για …recharge, λέει ο Grimaldi. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα και πλήρη αποσύνδεση. Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τον χρόνο τους για να επιτύχουν την αποσυμπίεση.

Θέστε σαφή όρια μεταξύ του προσωπικού σας χρόνου και των ωρών εργασίας και βεβαιωθείτε ότι κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να …ανεφοδιάζεστε. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να βρείτε χρόνο ανάμεσα σε διαδοχικές συναντήσεις, να κάνετε μια κλήση με την οικογένεια ή τους φίλους σας, ή να αφιερώσετε χρόνο για μια καλή προπόνηση ή για ένα γεύμα, δήλωσε ο Dan Schawbel, διευθύνων σύμβουλος της Workplace Intelligence και συγγραφέας του βιβλίου Back to Human: How Great Leaders Create Connection in the Age of Isolation (Επιστροφή στον άνθρωπο: Πώς οι μεγάλοι ηγέτες δημιουργούν σύνδεση στην εποχή της απομόνωσης).

«Μπορεί να είναι τα μικρά πράγματα που σας φέρνουν σε ισορροπία», καταλήγει ο Grimaldi. «Μη φοβάστε να καθίσετε με τον εργοδότη σας και να κάνετε μια συζήτηση, γιατί αν συνεισφέρετε στη δουλειά σας δεν θα θέλουν να σας χάσουν».

Πηγή: Fortune