Canon: Το printing στην Ελλάδα ακόμη ανεβαίνει – Θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνουν όλα ψηφιακά

Canon: Το printing στην Ελλάδα ακόμη ανεβαίνει – Θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνουν όλα ψηφιακά
Το άνοιγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Black Friday και η ψήφος εμπιστοσύνης των Ιαπώνων.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνει focus η Canon όπου διατίθενται συνολικά 45 νέα προϊόντα από την εταιρεία για την κατηγορία των εκτυπωτών που απευθύνονται σε μικρά και μεγάλα γραφεία και υπόσχονται χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και ταχύτητα στην υλοποίηση διαδικασιών.

Το κόστος για την απόκτηση ενός εκτυπωτικού μηχανήματος ξεκινά από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 600 ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Μάλιστα το πιο «high end» προϊόν υπόσχεται εκτύπωση μέχρι και 62 σελίδων Α4 το λεπτό.

Μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πώς αυτός αναμένεται να επηρεάσει το κομμάτι των εκτυπωτών που στηρίζεται αμιγώς στο χαρτί, ο Δρόσος Δρόσος, Business Development Manager της Canon Europa, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως, ακόμη και αν ένα μεγάλο μέρος των εργασιών αποθηκεύεται πλέον ψηφιακά, το χαρτί δεν πρόκειται να εκλείψει. Η άποψή του είναι πως για να περάσουμε σε μια εποχή όπου όλα θα έχουν ψηφιακή υπόσταση, θα χρειαστούν δεκαετίες.

«Παγκοσμίως καταγράφεται μια πτώση στο printing. Αντιθέτως στην Ελλάδα το κομμάτι αυτό συνεχίζει να ανεβαίνει. Ακόμη και αν τα επόμενα χρόνια καταγραφεί μείωση των πωλήσεων στους εκτυπωτές, δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η Canon διαθέτει ένα επιμερισμένο χαρτοφυλάκιο τόσο σε φωτογραφικές μηχανές και εκτυπωτές, όσο και στο medical στο οποίο είμαστε επίσης δυνατοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρόσος.

Συνέχισε λέγοντας πως από το 2012 που η Canon άνοιξε το γραφείο στην Ελλάδα, το ελληνικό παράρτημα ενισχύεται χρόνο με το χρόνο και πως η ιαπωνική μητρική θεωρεί τη χώρα μας ως αγορά – «κλειδί» για την περιοχή της Ευρώπης.  «Μας βλέπουν με θετικό μάτι. Πριν από δύο μήνες μας επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Ευρώπης για να επισκεφθεί το ευρωπαϊκό support call center για τα καταναλωτικά και B2B προϊόντα, και δήλωσε ευχαριστημένος από την απόδοσή μας. Μην ξεχνάτε ότι οι Ιάπωνες επένδυσαν στην ελληνική αγορά μέσω της δημιουργίας του ευρωπαϊκού call center για τα καταναλωτικά b2b προϊόντα, το οποίο απασχολεί 400 άτομα προσωπικό» δήλωσε, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει την ύπαρξη νέου επενδυτικό πλάνου για την Ελλάδα.

Το 2019 η Canon Hellas κατέγραψε ανάπτυξη με το μεγαλύτερο τζίρο να προέρχεται από τις προωθητικές ενέργειες της Black Friday. «Οι πωλήσεις που παραδοσιακά γινόταν τα Χριστούγεννα έχουν πλέον μετατοπιστεί στο Black Friday όπου γίνεται κυριολεκτικά ξεπούλημα. Τα προϊόντα μας διατέθηκαν με ένα πραγματικό ποσοστό εκπτώσεων 20% έως 25% και έτσι ο καταναλωτής είχε τη δυνατότητα να αγορά π.χ. μια κάμερα με αρχικό κόστος 1800 ευρώ έως και 450 ευρώ κάτω. Best seller ήταν οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές σε αντίθεση με τις compact που πέφτουν σε ζήτηση» πρόσθεσε.

Η γενικότερη αίσθησή του είναι πως έχει ανέβει η ψυχολογία, ωστόσο, ακόμη αυτή η αισιοδοξία δεν έχει αποτυπωθεί στις πωλήσεις. Οι Έλληνες είναι επιλεκτικοί, κάνουν έρευνα και ψωνίζουν με φειδώ.

Σχολιάζοντας το deal μεταξύ Media Markt και Public που αποτελούν μαζί με την Dixons και το Πλαίσιο τους βασικούς συνεργάτες της Canon στην Ελλάδα, ο κ. Δρόσος τόνισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή στους όγκους παραγγελιών, διευκρινίζοντας πως η MediaMarkt εξακολουθεί να θεωρείται δυνατός παίκτης αφού διαθέτει ισχυρές ευρωπαϊκές συμφωνίες που ευνοούν το ίδιο το brand.

Τέλος, αναφέρθηκε στην στρατηγικής σημασίας συνεργασία της Intersys με την TUI στην Ελλάδα για προϊόντα της Canon όπου η Canon ανέλαβε μέρος της ψηφιοποίησης των εγγράφων της επιχείρησης εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους συμφωνίες.