Capital Controls: Όριο ανάληψης στα 500 ευρώ ζητούν οι τράπεζες

Capital Controls: Όριο ανάληψης στα 500 ευρώ ζητούν οι τράπεζες
A man withdraws sixty Euros, the maximum amount allowed after the imposed capital controls in Greek banks, at a National Bank of Greece ATM in Piraeus port near Athens, Greece June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. REUTERS/Yannis Behrakis - RTX1IE9U

Χαλάρωση των περιορισμών ζητούν τα τραπεζικά στελέχη - Στόχος η επιστροφή καταθέσεων και η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Συγκεκριμένες προτάσεις έχουν καταθέσει οι τράπεζες για να πείσουν τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν σε σπίτια και θυρίδες. Στόχος είναι να επιστρέψουν τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, καθώς με άδεια ταμεία οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν με ρευστό την αγορά που στενάζει.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν περαιτέρω κατά 390 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα 120,9 δισ. ευρώ ενώ από πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησε η τραπεζική και πολιτική κρίση έχουν φύγει πάνω από 43 δισ. ευρώ.

Τα κίνητρα που δίνουν οι τράπεζες σχετίζονται και με τα capital controls καθώς αν κάποιος καταθέτης φέρει τα λεφτά του πίσω δεν θα μπορεί να σηκώσει πάνω από 60 ευρώ την ημέρα. Προτιμά να τα έχει εκτός συστήματος και να μπορεί να διαθέτει όσα χρειάζεται. Από την άλλη υπάρχει ακόμη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, άλλωστε οι φόβοι για την οικονομία δεν έχουν παρέλθει τελείως όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κι όσο ασκούνται ισχυρές πιέσεις.

Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που διέπουν τα capital control. Συγκεκριμένα προτείνουν:

1. Να χαρακτηρίζεται ως «νέο χρήμα» και αυτό που βγαίνει από τα… σεντούκια και τοποθετείται στις τράπεζες και να δίνεται στον κάτοχό τους η δυνατότητα να κάνει ανάληψη τουλάχιστον του 10%, όπως ισχύει για τα χρήματα που εισάγονται από το εξωτερικό, ή ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού, 20% ή 30% του ποσού. Να σημειωθεί ότι σήμερα μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη σε μετρητά έως 10% του ποσού που φέρνει από το εξωτερικό, είτε από μεταφορά χρημάτων είτε από ρευστοποίηση επενδύσεων. Τα ποσά αυτά χαρακτηρίζονται νέο χρήμα και μπορούν να επαναεπενδυθούν χωρίς όριο.

2. Να αυξηθεί το όριο ανάληψης μετρητών στα 500 ευρώ την εβδομάδα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να σηκώσει το σύνολο του ποσού που δικαιούται εφάπαξ μία φορά τον μήνα. Αντί δηλαδή κάποιος να σηκώνει 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ την εβδομάδα, να μπορεί να σηκώσει 1.680 ευρώ τον μήνα ή, αν αυξηθεί το όριο, 2.000 ευρώ τον μήνα συνολικά.

3. Να επιτραπεί να «σπάει» κάποιος την προθεσμιακή του κατάθεση, ακόμη και αν δεν πρόκειται με τα χρήματα αυτά να πληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις.

4. Να μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

5. Να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν λογαριασμούς όπως μισθοδοσίας από μια τράπεζα σε μια άλλη. Αυτό απαγορεύεται σήμερα.

6. Να αυξηθεί το ποσό των εμβασμάτων προς το εξωτερικό, για το οποίο δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εγκρίσεων. Σήμερα, οι εγκρίσεις έως 10.000 ευρώ δίνονται από το κατάστημα, και βασικό αίτημα είναι η αύξηση του ορίου αυτού, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των εγκρίσεων και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ενόψει και των νέων παραγγελιών από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Στόχος η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Βασική πρόκληση για τις τράπεζες είναι για το 2016 η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει διοικητικά στελέχη τραπεζών, οι τράπεζες , μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους, είναι πλέον έτοιμες να επικεντρωθούν στις βασικές τους τραπεζικές εργασίες, που συνδέονται με την χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι χρηματοδοτήσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Νοέμβριο του 2015 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα και συγκεκριμένα σε -2,2%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 458 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 412 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο του 2015, ήταν αρνητική κατά 176 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,4% έναντι -1,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,8% το Νοέμβριο του 2015, από -1,6% τον Οκτώβριο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 183 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 99 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων τον Νοέμβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 12 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,5% τον Οκτώβριο του 2015.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, ήταν αρνητική κατά 256 εκατ. ευρώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,2%, από -3,0% τον Οκτώβριο του 2015.

Οι τράπεζες, όπως επισημαίνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη θα δώσουν έμφαση στην χρηματοδότηση βιώσιμων και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξουν και τις ανάγκες και την όποια ζήτηση παρατηρηθεί των νοικοκυριών στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη.