Capital Economics: Η νέα φούσκα στη Wall Street που… θυμίζει ’90s και πότε αναμένεται να σκάσει

Capital Economics: Η νέα φούσκα στη Wall Street που… θυμίζει ’90s και πότε αναμένεται να σκάσει
Photo: pixabay.com
Η φούσκα αλά dot com και οι επενδυτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνολογίας.

Στη Wall Street δημιουργείται μία φούσκα, η οποία από πολλές απόψεις, θυμίζει τη φούσκα του dot com που γιγαντώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, διαπιστώνει η Capital Economics.

Λειτουργώντας με πανομοιότυπο τρόπο, και η σημερινή φούσκα είναι μια προσπάθεια των επενδυτών να εκμεταλλευτούν τα μελλοντικά οφέλη μιας επαναστατικής τεχνολογίας, όμως δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στις υπερβολές των ‘90s, εκτιμάται ότι η φούσκα δεν θα σκάσει ακόμα, αλλά θα συνεχίσει να γιγαντώνεται έως τα τέλη του 2025.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και η αισιόδοξη πρόβλεψη που θέλει τον S&P 500 να φτάνει στις 5.500 μονάδες έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ίσως να επιβεβαιωθεί πολύ νωρίτερα, μέσα σε λίγους μήνες.

Αναλυτικότερα, η Capital Economics σημειώνει ότι η φούσκα στον S&P 500 που σχηματίζεται τώρα μοιάζει με τη φούσκα που σχηματίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 από πολλές απόψεις, κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα μελλοντικά οφέλη μιας μετασχηματιστικής τεχνολογίας. Ωστόσο, η αποτίμησή του παραμένει πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι έφτασε τότε, κάτι που σημαίνει ότι έχει περισσότερο χώρο για να “αναπτυχθεί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράδειγμα, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 12μήνου του δείκτη είναι τώρα λίγο πάνω από το 20, αυτό συγκρίνεται με ένα μέγιστο σχεδόν 25 λίγο πριν σκάσει η φούσκα του dot com. Ομολογουμένως, το ράλι είναι “υπερ-συγκεντρωμένο” τώρα με τρόπο που δεν ήταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα – ένα φαινόμενο που αναμφισβήτητα έχει μεγεθυνθεί από μια τεράστια αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική – από την ενεργητική στην παθητική επένδυση – την περασμένη δεκαετία.

Ακόμα κι έτσι, – η συνδυασμένη αποτίμηση των τριών κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι “Magnificent 7” – Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA και Tesla – παραμένει λιγότερο εκτεταμένη τώρα απ’ ό,τι ήταν τότε. Και αυτή της υπόλοιπης αγοράς είναι επίσης χαμηλότερη, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα διεύρυνσης του ράλι, εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

H Capital Economics δεν θεωρεί ότι είναι πολύ λογικό να συγκριθεί η αποτίμηση των αμερικανικών μετοχών μεμονωμένα, δεδομένης της δυνατότητας επένδυσης σε ανταγωνιστικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Η αποτίμηση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, για παράδειγμα, έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές του 2023, γεγονός που αύξησε τη σχετική αποτίμηση των αμερικανικών μετοχών. Αντικατοπτρίζοντας αυτό, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης κερδών EPS του S&P 500 και της πραγματικής απόδοσης των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων, για παράδειγμα, έχει πέσει κάτω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες.Ανεξάρτητα από αυτό, αυτή η μέτρηση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αισθητά μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από την έκρηξη της φούσκας του dot com, όταν ήταν οριακά αρνητικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η πραγματική απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ ήταν πολύ υψηλότερη τότε.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα φουσκώσει μια φούσκα και πόσο μεγάλη θα γίνει πριν σκάσει, τι θα την κάνει να σκάσει και πότε θα σκάσει, τονίζει η Capital Economics.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για το τέλος του 2025 και το τέλος του 2026 για τον S&P 500 βασίζονται στην ιδέα ότι μια φούσκα στον δείκτη θα συνεχίσει να φουσκώνει στο μεταξύ, με φόντο μια μέτρια άνοδο των εκτιμώμενων EPS 12μήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: