CapsuleT: Ο τουρισμός στην Ελλάδα αποκτάει τη δική του «κάψουλα» καινοτομίας

CapsuleT: Ο τουρισμός στην Ελλάδα αποκτάει τη δική του «κάψουλα» καινοτομίας
O Ιδρυτής και CEO του Innovate-Israel, Itai Green, βρέθηκε στην Ελλάδα για τον πρώτο accelerator στο χώρο του τουρισμού και μίλησε στο Fortune.

Μια κάψουλα για την εκκόλαψη των νεοφυών επιχειρήσεων που φιλοδοξούν να «παντρέψουν» τις παραδοσιακές πρακτικές του τουρισμού με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων, δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η πρωτοβουλία ακούει στο όνομα CapsuleT και αποσκοπεί στην ίδρυση 65 startups με 300 συμμετέχοντες μέσα στην επόμενη τριετία. Ο πρώτος επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων Τεχνολογίας στο χώρο του τουρισμού είναι γεγονός και εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, στην ανάπτυξη και εξέλιξη startups μέσω του συνολικού προγράμματος acceleration, καθώς επίσης και σε ενέργειες διασύνδεσης, προβολής, προώθησης και επικοινωνίας μεταξύ αγοράς και startup οικοσυστήματος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του CapsuleT, βρέθηκε στη χώρα μας ο Ιδρυτής και CEO του Innovate-Israel και Ιδρυτής του Israel Travel Tech Startups Community, Itai Green, ο οποίος μίλησε στο FortuneGreece για την πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και για τις συμπράξεις που μπορούν να γίνουν μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο traveltech.

Ο Itai Green δηλώνει πολύ ικανοποιημένος με τον αυξανόμενο αριθμό και το υψηλό επίπεδο των νεοφυών επιχειρήσεων που δημιουργούνται στον κλάδο του traveltech. Πρόκειται, όπως λέει, για έναν πολλά υποσχόμενο τομέα ο οποίος προσελκύει αρκετούς νέους επιχειρηματίες. Κάνοντας μια σύγκριση με το Ισραήλ, μια χώρα που θεωρείται υπόδειγμα στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τονίζει πως την τελευταία τριετία έχει καταγραφεί διπλασιασμός των traveltech startups.

«Η ποιότητα αυτών των επιχειρήσεων θα γίνει σταδιακά ακόμα καλύτερη. Η βελτίωση του κλάδου εξαρτάται από την ικανότητα της βιομηχανίας του τουρισμού να συνεργαστεί επαρκώς με αυτές τις νεοσύστατες εταιρείες. Όσο καλύτερο το άνοιγμα της εταιρικής δραστηριότητας στην ανοικτή καινοτομία, τόσο υψηλότερη θα είναι η αξία που θα δοθεί από τις νεοσύστατες εταιρείες στις παραδοσιακές εταιρείες, βοηθώντας τες να γίνουν καλύτερες και πιο σχετικές με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία» επισημαίνει.

Ο κ. Green προσθέτει πως το επίπεδο των ξενοδόχων και άλλων παραδοσιακών παικτών που ασχολούνται με την υποδοχή των τουριστών, εξαρτάται από την εκπαιδευτική εργασία και τη δραστηριότητα των οικοσυστημάτων.

Εξηγεί πως οι εν λόγω εταιρείες πρέπει να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες του οικοσυστήματος και να δημιουργούν συνεχή διάλογο με τους επιχειρηματίες, την ακαδημία, τους επενδυτές και άλλους φορείς των οικοσυστημάτων. Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των παικτών είναι άλλωστε αυτή που θα αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Μάλιστα στο Ισραήλ έχουν γίνει στοχευμένες κινήσεις και έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αντιληφθούν οι μεγάλες εταιρείες ότι το μέλλον τους και η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τη συνεργασία τους με τις startups.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του CapsuleT στην Ελλάδα, ο Itai Green λέει πως σε κάθε χώρα υπάρχει ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο μοντέλο, όσον αφορά στην ανοικτή καινοτομία, και πως η κατάρτιση της στρατηγικής για τον τουρισμό έχει να κάνει και με τους τοπικούς φορείς.

«Στο Ισραήλ, δημιουργούμε απευθείας διάλογο μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των εταιρειών. Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, μοιράζονται το πρόβλημά τους με τις startups και λαμβάνουν άμεσες λύσεις, αντί να τις αναπτύσσουν εσωτερικά ή να μεταφέρουν τα projects σε ανάδοχους / προγραμματιστές».

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποιοι τομείς παρουσιάζουν κενό και τα προσεχή έτη αναμένεται να καταγράψουν αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, η εκτίμηση του είναι πως ο τραπεζικός και ασφαλιστικός κλάδος είναι εξαιρετικά ελκυστικές περιοχές και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τεχνολογική λύση από τις νεοφυείς εταιρείες, τόσο στο backend όσο και στο frontend κομμάτι, όπου οι πελάτες αναζητούν μεγαλύτερη δέσμευση.

«Υπάρχει ανάγκη για τεχνολογία σχεδόν σε κάθε μέρος του ταξιδιού του ταξιδιώτη, ο οποίος πλέον αναζητά εξατομικευμένη, φθηνή και μοναδική εμπειρία» αναφέρει.

Επενδύστε στην εκπαίδευση και παραδειγματιστείτε από άλλες χώρες

Εστιάζοντας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και στο τι πρέπει να γίνει για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά του στην παγκόσμια αγορά, ο Itai Green υπενθυμίζει πως η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο, τη σημαντική ταξιδιωτική δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ. Τονίζει πως τα επιθυμητά αποτελέσματα θα έρθουν μέσα από τη συστηματική επένδυση στην εκπαίδευση των παραδοσιακών εταιρειών πάνω στην σημασία της καινοτομίας, που θα τους επιτρέψει να «χτυπήσουν» τους ανταγωνιστές άλλων χωρών, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται ισχυρή επένδυση στην ακαδημαϊκή κοινότητα που θα διδάξει την επιχειρηματικότητα.

Καταλήγει λέγοντας πως ο δρόμος για την προσαρμογή του τουριστικού κλάδου στις επιταγές του digital transformation είναι μακρύς και πως είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες που υστερούν τεχνολογικά θα πρέπει να παραδειγματιστούν από άλλες χώρες που έχουν το «know how» και έχουν εμφανίσει αποτελέσματα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση συγκεκριμένων κανονισμών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της καινοτομίας, αναγκάζοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να αποκτήσουν έναν επαγγελματία εξειδικευμένο σε θέματα καινοτομίας στο διοικητικό τους συμβούλιο.

«Υπάρχει τόσο μεγάλη εμπειρία στο Ισραήλ που θα χαρούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα με τον ταχύτερο τρόπο. Το CapsuleT είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του στόχου» λέει ο κ. Green.
Σημειώνεται πως οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του CapsuleT θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ από Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο θα «τρέξει» ο πρώτος κύκλος του προγράμματος.