CaringApp: Η εφαρμογή που βοηθά στην εξ αποστάσεως φροντίδα των ηλικιωμένων

CaringApp: Η εφαρμογή που βοηθά στην εξ αποστάσεως φροντίδα των ηλικιωμένων
Ο serial entrepreneur/investor, Enon Landenberg, μιλά στο Fortune για το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα.

Σε έναν πλανήτη όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι γηραιός και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, χρόνο με το χρόνο, το μεγαλύτερο άγχος των νεότερων σε ηλικία είναι η φροντίδα των αγαπημένων τους συγγενών. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν την ανθρώπινη επαφή στο βαθμό που θα θέλαμε.

Ο πληθυσμός των 65+ ετών είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα – σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι 65 ετών και άνω – και ενώ πολλοί ηλικιωμένοι στηρίζονται στην υποστήριξη των μελών της οικογένειας τους, συχνά οι δεύτεροι ζουν χωριστά και μακριά.

Μια εφαρμογή ονόματι «CaringApp» έρχεται να δώσει τη λύση ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο τους χρήστες για την σωματική και την ψυχολογική κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Η τεχνολογία επιστρατεύεται για ακόμα μια φορά εκμηδενίζοντας αποστάσεις και προσφέροντας χρήσιμα δεδομένα.

Πίσω από το «CaringApp» βρίσκεται ο Ισραηλινός, κατά συρροή επιχειρηματίας και επενδυτής, Enon Landenberg, ο οποίος θεωρείται από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του ισραηλινού startup οικοσυστήματος, είναι αναγνωρισμένος ειδικός στον τομέα των διαδραστικών μέσων, αλλά και περιζήτητος ομιλητής σε συνέδρια τεχνολογίας. Το νέο του επιχειρηματικό “τέκνο” είναι βασισμένο στην τεχνολογία της Bosco, μιας  εφαρμογής που βοηθά τους γονείς να ελέγχουν την ασφάλεια των παιδιών τους ενόσω αυτά βρίσκονται συνδεδεμένα στα κινητά τους τηλέφωνα, η οποία απαριθμεί περισσότερους από 500.000 χρήστες παγκοσμίως.

«Καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα- και το ίδιο έκανε και η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Η εφαρμογή απαντά στην ανάγκη να διατηρήσουμε τους γονείς μας ασφαλείς και υγιείς, όταν δεν μπορούμε να είμαστε τόσο κοντά τους όπως συνηθίζουμε, ενώ συμβάλλει παράλληλα στον περιορισμό της ανησυχίας μας. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε και χαρακτηρίζονται από κοινωνική απόσταση, περιορισμό ταξιδιών και καραντίνα, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μας» λέει στο fortunegreece.com ο Enon Landenberg. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι ηλικιωμένοι είναι πλέον συνηθισμένοι στη χρήση της τεχνολογίας γεγονός που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον παράγοντα επικοινωνία.

Το CaringApp ενημερώνει όσους έχουν επιφορτιστεί με τον ρόλο του «φροντιστή» και ασχολούνται με τη φυσική και συμπεριφορική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα. Ενώ τα αγαπημένα σας ηλικιωμένα άτομα μπορεί να βρίσκονται μακριά, το CaringApp μας κρατά συνδεδεμένους μαζί τους. Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας και της ευημερίας των ηλικιωμένων, κάνει την καθημερινή επαφή πιο γόνιμη και μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πώς λειτουργεί

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί AI και machine learning για να αναγνωρίζει μοτίβα, δημιουργώντας εξατομικευμένα προφίλ και ειδοποιεί όταν εντοπίζει ασυνέπειες. Όπως εξηγεί ο κ. Landenberg, οι δυνατότητες της εφαρμογής καλύπτουν την ανίχνευση ενός μεγάλου εύρους πιθανών απειλών και αλλαγών στη συμπεριφορά και στέλνουν σχετικές ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο του φροντιστή, μεταξύ των οποίων:

  • Ειδοποιήσεις παρακολούθησης τοποθεσίας και γεωγραφικού εντοπισμού
  • Κουμπί έκτακτης ανάγκης SOS: εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης και μηνύματα σε επιλεγμένες επαφές.
  • Ανίχνευση πτώσης: αυτόματη τηλεφωνική κλήση σε επαφές έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πτώσης. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τον αισθητήρα κίνησης τηλεφώνου του χρήστη για να εντοπίσει πτώσεις και θα ενεργοποιήσει μια κλήση σε περίπτωση πτώσης όταν αναγνωρίσει ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε ακινησία.
  • Ανίχνευση διάθεσης: Το CaringApp δημιουργεί ένα εξατομικευμένο προφίλ φωνής και αναλύει τον τόνο της φωνής κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται στενοχώρια, άγχος ή βρίσκεται γενικότερα σε ένταση.
  • Απομακρυσμένη απενεργοποίηση της σίγασης: μπορείτε να απομακρύνετε τον ήχο κλήσης του αγαπημένου σας ατόμου από τη σιωπηλή λειτουργία, σε περίπτωση που το έχει ξεχάσει ή το έχει βάλει σε αυτή την κατάσταση κατά λάθος.

Τέλος μπορείτε από μακριά να ελέγχεται το επίπεδο της μπαταρίας του κινητού του ηλικιωμένου, ενώ και άλλες λειτουργίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες, όπως η σύνδεση με το ρολόι της Apple.

Στόχος το 1 εκατομμύριο χρήστες μέσα στο 2021

«Έχοντας “τρέξει” με επιτυχία την εφαρμογή Bosco τα τελευταία 2 χρόνια με πάνω από 500.000 παγκοσμίως, το ειδικό βάρος πέφτει τώρα στο Caring App . Δοκιμάσαμε την υπηρεσία σε περισσότερες από 10.000 οικογένειες τον τελευταίο μήνα και οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικές. Η πρώτη αντίδραση που λαμβάνουμε από τους ηλικιωμένους όταν τα παιδιά τους εγκαθιστούν την εφαρμογή στο τηλέφωνό τους είναι «επιτέλους τα παιδιά μου με φροντίζουν». Για αυτό ακριβώς σχεδιάστηκε η υπηρεσία. Προωθούμε την υπηρεσία παγκοσμίως τον επόμενο μήνα και αναμένουμε να προσεγγίσουμε περισσότερους από 1.000.000 χρήστες παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021» τονίζει ο επιχειρηματίας.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή καθώς η υπηρεσία είναι ανοιχτή παγκοσμίως για χρήστες IOS και Android και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε χώρα. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Landenberg, αυτήν την περίοδο σχεδιάζουν κάποια λανσαρίσματα με τοπικούς συνεργάτες σε ορισμένες αγορές και η πρώτη μεγάλη αγορά θα είναι στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, τον ρώτησα αναφορικά με το ποια είναι η άποψη του για την ραγδαία και κατά πολλούς επικίνδυνη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Αν τη θεωρεί ευλογία ή κατάρα καθώς πληθαίνουν οι φωνές ανθρώπων που φοβούνται για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στον τρόπο που αντιδρούμε και αισθανόμαστε.

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει δίχως την τεχνολογία. «Ο κόσμος προχωρά με βάση τις νέες τεχνολογίες. Έτσι ήταν πάντα: από τις ιστορικές τεχνολογικές εξελίξεις όπως ο τροχός, η φωτιά, το σίδερο ή η τυπογραφία. Κάθε τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή κακό σκοπό. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να κάνει, και στην ουσία κάνει την καθημερινότητά μας καλύτερη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε θετικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και όχι για να την βλάψουμε. Εμείς ως εταιρεία έχουμε δεσμευτεί σε αυτές τις αρχές».

Η πανδημία και το ελληνικό startup οικοσύστημα

Πώς άλλαξε η πανδημία τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στο Ισραήλ; Πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι εταιρείες στο θέμα ψηφιακός μετασχηματισμός;

Για τον κ. Landenberg ο κορωνοϊός ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και ακόμη και χώρες τεχνολογικά προηγμένες, όπως το Ισραήλ, βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

«Δεν νομίζω ότι υπήρχε τρόπος να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων για μια δραματική πρόκληση όπως αυτή, αν και αν κοιτάξουμε πίσω, είναι εύκολο να επικρίνουμε την ηγεσία για το ότι δεν ήταν έτοιμη σε αρκετούς τομείς. Στο Ισραήλ προσπαθούμε ακόμα να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και που γίνονται στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία και τον αντίκτυπό της στη ζωή μας. Ευτυχώς έχουμε δείξει ταχύτερη προσαρμοστικότητα στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Εξηγεί πως με τα χρόνια οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιους ηγέτες στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών σε πολλούς τομείς και έχουν αναπτύξει διεθνή δραστηριότητα. Αυτό που άλλαξε με την πανδημία είναι ότι ώθησε όλο και περισσότερες χρήσεις αυτών των τεχνολογιών στην τοπική αγορά για να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή στο Ισραήλ.

Εκτιμά δε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις θα είναι η διατήρηση της κουλτούρας και των κινήτρων τους. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν υπηρεσίες και προϊόντα πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Σχολιάζοντας το ελληνικό startup οικοσύστημα βλέπει δυναμική και επιχειρηματικές ευκαιρίες εφόσον οι διοικήσεις δείξουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.

«Αυτή τη φορά μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση και όχι τοπική, οπότε οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ακόμα και σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα ηγείται, όπως ο τουριστικός που πλήττεται δραματικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αυτή είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του μέλλοντος του τουρισμού και της φιλοξενίας. Η μεγάλη ευκαιρία θα έρθει για τους επιχειρηματίες που προσαρμόζονται γρήγορα και κινούνται γρήγορα. Δεδομένου ότι όλα αλλάζουν και έχουμε πολλούς ανθρώπους που μένουν στο σπίτι, γιατί να μην δουλέψουμε σε κάτι που μπορεί να εξυπηρετήσει την παγκόσμια αλλαγή; Αυτή είναι η ευκαιρία!» καταλήγει.