Carla Tanas: Μια πολίτης του κόσμου που τον αλλάζει προς το καλύτερο

Η συνιδρύτρια των Industry Disruptors- Game Changers (ID-GC) και της πρωτοβουλίας Future Agro Challenge προσφέρει παραδείγµατα επιχειρηµατικότητας και καινοτοµίας.

Η Carla Tanas δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει µία ηµέρα χωρίς να ασχοληθεί τουλάχιστον µε δύο ή και τρία projects, δίχως αυτό να περιλαµβάνει τον προσωπικό της χρόνο µε τα δύο µικρά παιδιά της. Γεννηµένη στο Κουβέιτ από Λιβανέζα µητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα, ήρθε στην Ελλάδα το 1990, όταν ξέσπασε ο Πόλεµος του Κόλπου. Σπούδασε business administration στην Αµερική, στο Boston University, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύει συστηµατικά στην Ελλάδα για µια «δηµιουργική ανατροπή», όπως λέει. Θεωρεί ότι είναι αναγκαία µια «αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα ως εργαλείο κοινωνικής, πολιτισµικής και, φυσικά, οικονοµικής ανάπτυξης µε όχηµα τη γνώση».

Η συνιδρύτρια των Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC) και της πρωτοβουλίας Future Agro Challenge (FAC) έθεσε στην «καρδιά» της οικονοµικής κρίσης στην Ελλάδα δύο βασικούς στόχους: τον εκδηµοκρατισµό της επιχειρηµατικότητας, βοηθώντας νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και τις ιδέες τους, και την απάντηση στο πώς θα µπορέσουµε να ταΐσουµε µέχρι το 2050 πάνω από εννέα δισεκατοµµύρια ανθρώπους, µε υγιεινό και βιώσιµο τρόπο. Συνδύασε, µάλιστα, τις δραστηριότητές της µε µία από τις πιο ζωτικές λειτουργίες της κοινωνίας: την εκπαίδευση. «Όταν το περασµένο Δεκέµβριο δέχθηκα την τιµητική πρόταση από το American Community Schools (ACS) Athens να αναλάβω κοσµήτορας του ινστιτούτου του, δεν µπορούσα να µην αποδεχτώ την πρόταση. Το ινστιτούτο έχει καταστατικό σκοπό και όραµα να δηµιουργήσει τους µαθητές και τους εκπαιδευτικούς του µέλλοντος. Οι θεαµατικές αλλαγές που φέρνουν οι αναδυόµενες τεχνολογίες στον τρόπο που θα ζούµε, θα τρώµε και θα δουλεύουµε απαιτούν ένα νέο µοντέλο εκπαίδευσης, και αυτό επιδιώκουµε µε την ηγεσία του σχολείου να φτιάξουµε». Η καινοτοµία και η επιχειρηµατικότητα βρίσκονται στον πυρήνα της επαγγελµατικής της πορείας. Πότε αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το µονοπάτι;

Carla Tanas: Πάντα είχα την ανάγκη της δηµιουργικότητας. Από το 2010 µε το ACS Athens διοργανώσαµε το πρώτο TEDxYouth, αλλά όλα ξεκίνησαν και πήραν µορφή µε την Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας το 2012. Διοργανώσαµε ένα συνέδριο στο πλαίσιο του «Game Changers Generation We», που είχε τεράστιο αντίκτυπο. Μετά από αυτό ήξερα ότι έπρεπε να δηµιουργήσουµε κάτι που να έχει ισχυρό αποτύπωµα. Έτσι γεννήθηκαν οι ID-GC. Το ένστικτό µου, σε συνδυασµό µε το πάθος µου, πάντα οδηγούσαν τις αποφάσεις µου. Το Future Agro Challenge δηµιουργήθηκε το 2015, ενώ ήµουν έγκυος στον πρώτο µου γιο. Ήταν σαφές για µένα ότι, αν µπορούσα να κάνω κάτι για να διορθώσω τη «σπασµένη» διατροφική αλυσίδα και να αυξήσω τον εφοδιασµό των αληθινά θρεπτικών τροφίµων, θα δηµιουργoύσα ένα δίκτυο από problem-solvers σε όλο τον κόσµο, εστιάζοντας στις τοπικές ή περιφερειακές προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίµων και στην παροχή βιώσιµων λύσεων. Δεν θα µπορούσα, άλλωστε, να µη συνεχίσω να δραστηριοποιούµαι, στον τοµέα της καινοτοµίας και των λύσεων.

Το Future Agro Challenge ως πρωτοβουλία έχει διαθέσει 1,9 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και υπηρεσίες σε πάνω από 200 startups.

Οι ID-GC και το FAC ξεκίνησαν στην Ελλάδα εν µέσω της πιο βαθιάς οικονοµικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Τι σκέφτηκες τότε, όταν αποφάσιζες να τα ξεκινήσεις όλα αυτά;

Με πας πολύ πίσω. Ως µη κερδοσκοπικός οργανισµός, η δηµιουργία συνεργασιών ήταν καθοριστική για την επιτυχία µας. Ξεκινήσαµε το FAC στην Ελλάδα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσµιο δίκτυο, µε παρουσία σε 64 χώρες, εν µέσω οικονοµικής κρίσης, σε µια χώρα που αντιµετωπιζόταν αρνητικά από τα µέσα ενηµέρωσης. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο να προσελκύσουµε οικονοµικούς εταίρους, αλλά έπρεπε να σκεφτούµε out of the box, προκειµένου να µετατρέψουµε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Λειτουργω καλύτερα όταν έχω να διαχειριστώ πολλά πράγµατα ταυτόχρονα, γιατί µόνο τότε αποφασίζω ποιο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.​

Ποια είναι η λύση που επιδιώκει να φέρει το FAC;

Το διεθνές σύστηµα βασικών καταναλωτικών προϊόντων καθοδηγεί τις επιλογές µας, µε στόχο την ποσότητα, και όχι την ποιότητα, καθιστώντας τη βιοµηχανία της γεωργίας την κυριότερη αιτία για την κλιµατική αλλαγή. Πιο συγκεκριµένα, το 26% της κλιµατικής αλλαγής οφείλεται στην παραγωγή τροφίµων. Η πλειονότητα των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ θα µπορούσαν να επιτευχθούν µέσω της γεωργίας. Η γεωργία έχει γίνει µια βιοµηχανία ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων. Απασχολεί το 40% του παγκόσµιου εργατικού δυναµικού, αλλά συµβάλλει µόνο στο 3,5% του παγκόσµιου ΑΕΠ. Για να υπάρξει καινοτοµία στον τοµέα των γεωργικών προϊόντων και της αγροδιατροφής, χρειαζόµαστε τους agripreneurs στην πρώτη γραµµή και ένα σύστηµα που δουλεύει ταυτόχρονα και υποστηρικτικά, ώστε να επιτρέψει στην αγροδιατροφική καινοτοµία να φτάσει στο µέγιστο των δυνατοτήτων της.

Το FAC ενώνει, µέσω αποτελεσµατικών συνεργασιών και εταιρικών σχέσεων, όλους τους ενδιαφερόµενους επιχειρηµατίες στους αγροτικούς και αγροδιατροφικούς τοµείς, ώστε να δηµιουργήσουν έναν επιταχυντή όπου οι αγροδιατροφικές startups και επιχειρήσεις θα µπορέσουν να φτάσουν στο απόγειο των δυνατοτήτων τους, µε σκοπό την εξεύρεση λύσεων στις τοπικές, περιφερειακές και παγκόσµιες προκλήσεις. Η εµβέλειά µας έχει επεκταθεί σε κοινότητες ανά τον κόσµο για να δηµιουργήσει κόµβους καινοτοµίας παντού. Μεταξύ άλλων, το FAC έχει διαθέσει 1,9 εκατ. ευρώ σε µετρητά και υπηρεσίες σε πάνω από 200 startups. Έχει διοργανώσει συνέδρια σε τέσσερις ηπείρους (Ελλάδα 2015, Κολοµβία 2016, Νότια Αφρική 2017, Τουρκία 2018, Ελλάδα 2019 και 2020). Έχει συµβάλει στη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης σε περισσότερες από 1.000 αγροδιατροφικές startups, αγρότες και επιχειρηµατίες. Μέσω των δράσεών µας έχουν πραγµατοποιηθεί επενδύσεις άνω των 13,3 εκατ. ευρώ στους φιναλίστ των διαγωνισµών που διοργανώσαµε.

Ποιες είναι οι σηµαντικότερες επαγγελµατικες αποφάσεις που έχεις πάρει µέχρι σήµερα;

Όσες φορές εµπιστεύτηκα το ένστικτό µου έκανα τις σωστές επιλογές.

Έχεις ζήσει σε τρεις ηπείρους. ∆ηλώνεις «επαγγελµατίας multitasker» που ταξιδεύει συνέχεια. Είσαι σύζυγος και µητέρα δύο παιδιών. Πώς τα συνδυάζεις όλα αυτά;

Φυσικά και δεν είναι κάτι εύκολο. Αλλά µην πιστέψεις ότι θα ήταν καλύτερα εάν είχα να ασχοληθώ µόνο µε ένα από όλα αυτά. Λειτουργώ καλύτερα όταν έχω να διαχειριστώ πολλά πράγµατα ταυτόχρονα, γιατί µόνο τότε αποφασίζω ποιο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Με κάποιον τρόπο τα καταφέρνω. Μπορεί να έχει να κάνει µε το ότι είµαι γυναίκα!

Ποια συµβουλή θα έδινες σε νέες γυναίκες που ξεκινούν τώρα την επαγγελµατική τους διαδροµή;

Απλώς ξεκινήστε. Και να περιµένετε ότι τα πράγµατα θα είναι πολύ δύσκολα. Να είστε έτοιµες να συµβιβαστείτε µε την ιδέα ότι µπορεί κανείς άλλος να µην πιστέψει σε εσάς εκτός από τον ίδιο σας τον εαυτό. Αποδεχθείτε το γεγονός ότι µπορεί να αποτύχετε και ίσως ακόµη και να νιώσετε εκτεθειµένες αρκετές φορές. Αλλά, όταν έχετε κατά νου όλα αυτά, τότε θα πάρετε ακόµα µεγαλύτερη δύναµη για να προχωρήσετε. Κυρίως, όµως, µη χάσετε το χιούµορ σας. Γελάω µε την ψυχή µου όταν έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Στο τέλος της µέρας πάντοτε µια ιστορία αναπάντεχων γεγονότων είναι ένα πολύ καλό θέµα συζήτησης σε ένα δείπνο!