Carlyle: H FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,75%, σημάδι ύφεσης οι αποδόσεις των ομολόγων

Carlyle: H FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,75%, σημάδι ύφεσης οι αποδόσεις των ομολόγων
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της σήμερα 21 Σεπτεμβρίου.

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο η Fed να επιτεθεί στον πληθωρισμό με μια ιστορική επιτοκιακή αύξηση 1% o co-founder του Carlyle Group, David Rubenstein.

Σε κάθε περίπτωση, μια τόσο μεγάλη άνοδος θα έπιανε τους επενδυτές εξαπίνης και θα πυροδοτούσε περαιτέρω ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές καταναλωτή. «Η Fed έδωσε σήμα για επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδες βάσης. Εάν υπάρξει αύξηση 100 μονάδων βάσεων, νομίζω ότι η αγορά θα καταρρεύσει, θα ήταν συγκλονιστικό» είπε ο Rubenstein.

«Γνωρίζω ότι κάποιο ποσοστό των ανθρώπων στην αγορά, περίπου 14%, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης, αλλά, εντέλει, εκτιμώ πως η FED δεν θα σοκάρει την αγορά. Με άλλα λόγια, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προγραμμάτιζαν μια αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης, νομίζω ότι θα είχαν προϊδεάσει την»  είπε ο Rubenstein, του οποίου το τελευταίο βιβλίο «How to Invest: Masters on the Craft», κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της σήμερα 21 Σεπτεμβρίου… Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο των Fed Funds τέσσερις φορές το 2022, στο εύρος από 2,25% έως 2,5%, συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών αυξήσεων 0,75%. 

«Οι αξιωματούχοι πιθανόν να σκεφτούν ότι, αν αύξαναν τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, θα δημιουργούσαν την εντύπωση πως ο πληθωρισμός είναι πολύ χειρότερος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Και επομένως, νομίζω ότι πιθανότατα θα πίεζε τις αγορές ακόμη περισσότερο» είπε ο Rubenstein.

Οι αμερικανικές μετοχές την περασμένη εβδομάδα υπέστησαν τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο, αφού ο πληθωρισμός τον Αύγουστο μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο. Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση περίπου 5,5% και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1%. Ο πληθωρισμός (8,3%) υπερέβη τις προσδοκίες (8,1%), «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλά 40 χρόνων.  

Πλέον, οι μετοχές έχουν περιπέσει σε bear market, λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα επιτεθεί στις τιμές μέσω ισχυρών επιτοκιακών αυξήσεων – γεγονός το οποίο θα επιβραδύνει πολύ την οικονομική δραστηριότητα. Η αγορά των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου έχει επίσης βυθιστεί σε bear market, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται στα ύψη ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν. 

Η απόδοση του ευαίσθητου ως προς την πολιτική της Fed 2ετούς ομολόγου την Τρίτη έφτασε στο 3,97%, σημειώνοντας υψηλό 15ετίας. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,56%, «σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών». Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, όταν δηλαδή οι πιο βραχυπρόθεσμες λήξεις ξεπερνούν σε ό,τι αφορά την απόδοση τις μακροπρόθεσμες,  θεωρείται ευρέως ως προειδοποίηση οικονομικής ύφεσης.