Carola Rackete: Η καπετάνισσα που έγινε σύμβολο κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Carola Rackete: Η καπετάνισσα που έγινε σύμβολο κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής
Έπραξε το αυτονόητο και συνελήφθη.

Το πρόσωπο που συζητιέται τα τελευταία 24ωρα στον ευρωπαϊκό τύπο και τα social media ακούει στο όνομα Carola Rackete. Η 31χρονη καπετάνισσα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για μία απόφασή της που για τον περισσότερο κόσμο μοιάζει αυτονόητη: αψήφησε απαγορεύσεις προκειμένου να σώσει τις ζωές 40 μεταναστών από την Αφρική που διέσωσε με το πλοίο της στη Μεσόγειο. Και συνελήφθη. Και μάλιστα, πήρε την απόφαση γνωρίζοντας ότι θα τη συλλάβουν.

Το πλοίο διάσωσης, που ανήκει στη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωσης Sea-Watch,  με τους μετανάστες παρέμενε αποκλεισμένο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, για πάνω από δύο εβδομάδες. Οι συνθήκες στο πλοίο είχαν γίνει «κάτι περισσότερο από απελπιστικές», όπως περιγράφει η ίδια, και η ακτιβίστρια -καπετάνισσα πήρε την απόφαση να παρακάμψει τις εντολές των ιταλικών αρχών και να δέσει τελικά στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να αποβιβαστούν με ασφάλεια οι μετανάστες. Ακολούθησε η σύλληψή της και η διεθνής κατακραυγή.

Η σύλληψή της

Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι, σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του Sea – Watch 3, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να αποφύγει τη σύγκρουση και τον εγκλωβισμό του στην προβλήτα. Το επεισόδιο αυτό έγινε η αφορμή για τη σύλληψη της Rachete, με το ρεπορτάζ της RAI  να τονίζει ότι η νεαρή ακτιβίστρια συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού». Το πλοίο της κατασχέθηκε από τις αρχές.

Η Rachete τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις κρατικές αρχές και αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο. Ενώ οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας έχουν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος της με την κατηγορία για συμμετοχή σε πράξεις υποκίνησης παράνομης μετανάστευσης.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη και οι πρώτες δηλώσεις

Στις 12 Ιουνίου το Sea – Watch 3 με τη Carola Rachete στο πηδάλιο του, περισυνέλεξε μια ομάδα ανθρώπων από φουσκωτή βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Ωστόσο, το πλήρωμα αρνήθηκε να τους αποβιβάσει πίσω στη Τρίπολη και κατευθύνθηκε στο νησί της Λαμπεντούζα- που βρίσκεται μεταξύ των ακτών της Σικελίας και της Τυνησίας.

«Η Λιβύη δεν είναι μία ασφαλής χώρα», δήλωσε η Giorgia Linardi, εκπρόσωπος της MKO Sea –Watch στην Ιταλία. «Το να επιστρέψουμε βίαια σε μια χώρα που πλήττεται από τις συνέπειες του πολέμου, ανθρώπους που μόλις διασώσαμε, με τον κίνδυνο να φυλακιστούν και να υποβληθούν σε βασανιστήρια, είναι ένα έγκλημα που δεν θα επιτρέπαμε ποτέ».

Μετά από 15 μέρες που το πλοίο έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, με τις συνθήκες πάνω σ’ αυτό να γίνονται αφόρητες και με τις επιλογές να λιγοστεύουν, η Rachete πήρε την απόφαση να περάσει στα ιταλικά χωρικά ύδατα γνωρίζοντας τις συνέπειες.

«Φοβόμουν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο», δήλωσε η καπετάνισσα.

Δείτε περισσότερα εδώ: Carola Rackete: Η καπετάνισσα που έγινε σύμβολο κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής