Cenergy Holdings: Στα 692 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις για το 2016

Cenergy Holdings: Στα 692 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις για το 2016

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ενεργειακής εταιρείας συμμετοχών παρουσίασε μείωση κατά 10,7% το περασμένο έτος.

Σε 692 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ενεργειακής εταιρείας συμμετοχών Cenergy Holdings το 2016, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,7% σε σύγκριση με 775 εκατ. ευρώ το 2015, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών των μετάλλων και της μειωμένης ζήτησης στις ευρωπαϊκές αγορές που παρατηρήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2016 στον κλάδο καλωδίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 12,3% σε 63 εκατ. ευρώ το 2016, από 72 εκατ. ευρώ το 2015. Ωστόσο, το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με το 2015 σε 9,1%.

Τα αναπροσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε σε 60 εκατ. ευρώ από 73 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του διαφορετικού μείγματος έργων που εκτελέστηκαν, του χαμηλότερου όγκου πωλήσεων σε καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης στις ευρωπαϊκές αγορές, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και των καθυστερήσεων στα νέα ενεργειακά έργα, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,9% και ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης του καθαρού δανεισμού που χρηματοδότησε ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος μειώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, του κόστους αναδιάρθρωσης ύψους 2,1 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τις αποσχίσεις (spin-offs), της διοικητικής αναδιάρθρωσης, της διασυνοριακής συγχώνευσης και την εισαγωγής της εταιρείας στα Χρηματιστήρια, καθώς και λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της ΑΟ ΤΜΚ-CPW (επιχείρηση που ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης).

Υπενθυμίζεται ότι η Cenergy Holdings SA είναι εταιρεία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο, ιδρύθηκε το 2016 και είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι θυγατρική της Viohalco SA (81,93% των δικαιωμάτων ψήφων). Στις 14 Δεκεμβρίου 2016, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών ΑΕ και Ελληνικά Καλώδια ΑΕ Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία.

Τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν από 423 εκατ. ευρώ το 2015 σε 432 εκατ. ευρώ το 2016. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην απόκτηση επενδυτικών ακινήτων από θυγατρική της Viohalco (ΒΕΤ Α.Ε.), στην αύξηση της αξίας της συγγενούς εταιρείας AO ΤΜΚ – CPW, κυρίως ως αποτέλεσμα της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ευρώ-ρουβλίου, καθώς και λόγω της εξαγοράς μετοχών της συνδεδεμένης εταιρίας International Trade S.A.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του έτους ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ για τον κλάδο των καλωδίων και σε 7 εκατ. ευρώ για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, ενώ οι συνολικές αποσβέσεις για το 2016 ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ.

Το κυκλοφορούν ενεργητικό αυξήθηκε κατά 23,3% από 372 εκατ. ευρώ σε 459 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων αποθεμάτων (45 εκατ. ευρώ), εξαιτίας των αυξημένων αγορών πρώτων υλών για τα επερχόμενα έργα του κλάδου σωλήνων χάλυβα, καθώς και λόγω της αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων (34 εκατ. ευρώ).

Οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 16,6% από 586 εκατ. ευρώ το 2015 σε 684 εκατ. ευρώ το 2016, κατά κύριο λόγο λόγω της αύξησης του δανεισμού κατά 69 εκατ. ευρώ, που εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αύξηση στα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα. Ο δανεισμός αυτός σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας παραγωγής σωλήνων, που ολοκληρώθηκε το 2015 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016. Ο δανεισμός των εταιριών της Cenergy Holdings το 2016 αποτελείται από 41% μακροπρόθεσμες και 59% βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι κατά κύριο λόγο ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις που χρηματοδοτούν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και συγκεκριμένα έργα σε εξέλιξη. Η αύξηση στις εμπορικές υποχρεώσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ αποδίδεται στις αγορές των πρώτων υλών για την εκτέλεση των υπό εξέλιξη έργων, κυρίως στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα.