Cenergy: Ρεκόρ παραγγελιών (1,1 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο) «σήμα» για νέες επενδύσεις στην Κόρινθο

Cenergy: Ρεκόρ παραγγελιών (1,1 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο) «σήμα» για νέες επενδύσεις στην Κόρινθο
Τα νέα έργα και οι προοπτικές για το 2022 της εταιρείας του ομίλου Viohalco που πρωταγωνιστεί στα έργα για την ενεργειακή μετάβαση.

Σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο ενισχύουν το ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της θυγατρικής της Viohalco S.A., Cenergy Holdings, που διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ στις 30.6.2022 ενώ η εταιρεία φέρεται να μελετά επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο.

Ειδικότερα, οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν αγωγό αφαλατωμένου νερού, μήκους 201 χλμ., για ορυχείο χαλκού στη Χιλή της εταιρείας Collahuasi, καλώδια inter-array μήκους 360 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου στην Αυστραλία, καθώς και την πρώτη ανάθεση για τον τομέα καλωδίων στην αγορά της Ασίας (καλώδια inter-array για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταιβάν). Οι αναθέσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της επιτυχημένης διαγωνιστικής δραστηριότητας των εταιρειών της Cenergy Holdings κατά το α’ εξάμηνο του έτους.

Την συγκεκριμένη περίοδο αφενός ενισχύθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων, αφετέρου τα ενεργειακά έργα υποδομής τόσο στον τομέα καλωδίων όσο και στον τομέα σωλήνων χάλυβα εκτελέστηκαν ομαλά και οδήγησαν την κερδοφορία της περιόδου.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ, 36% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ (+8% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ (+59% σε ετήσια βάση).

Τομέας καλωδίων

Οι επιδόσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στα καλωδιακά προϊόντα, τόσο των καλωδίων ισχύος όσο και των καλωδίων τηλεπικοινωνιών. Η αύξηση κατά 6% στους όγκους πωλήσεων, το βελτιωμένο μείγμα και τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε υψηλότερο κατά 12% α-EBITDA σε ετήσια βάση (+5,1 εκατ. ευρώ). Ας σημειωθεί ότι όλα τα εργοστάσια του τομέα καλωδίων είχαν πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ εξαμήνου και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση (467 εκατ. ευρώ). Παραδόθηκαν σειρά έργων όπως η παραγωγή υποβρύχιου καλωδίου μήκους 83 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών Νάξου, Σαντορίνης και Θηρασίας, οι πρώτες παρτίδες των καλωδίων διασύνδεσης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, ξεκίνησε η παραγωγή καλωδίων με μόνωση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Vesterhav Nord / Syd κ.α..

Σωλήνες χάλυβα

Στο α’ εξάμηνο ανέκαμψαν οι αγορές στις οποίες απευθύνεται ο τομέας χάλυβα. Καθώς πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, έπρεπε να αντιμετωπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το επείγον ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, ορισμένα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου που είχαν ανασταλεί για κάποιο χρονικό διάστημα επανήλθαν σε τροχιά υλοποίησης υποβοηθούμενα από ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον.

Σε αυτές τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς, τα έσοδα του τομέα αυξήθηκαν σημαντικά κατά 79% σε ετήσια βάση (192 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, το χαμηλότερης κερδοφορίας μείγμα έργων που εκτελέστηκε την συγκεκριμένη περίοδο οδήγησε σε μείωση του μικτού κέρδους παρασύροντας το αναπροσαρμοσμένο EBITDA, με αποτέλεσμα ο κλάδος να εμφανίσει ζημίες προ φόρων ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερες από τις ζημίες ύψους 3,6 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου 2021.

Αντίθετα, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε σημαντική ανθεκτικότητα στο μέτωπο των εμπορικών επιτυχιών, που αποδεικνύεται τόσο από την επιτυχή εκτέλεση μεγάλων έργων αγωγών όσο και από τις σημαντικές αναθέσεις που εξασφαλίστηκαν κατά το α’ εξάμηνο.

Προοπτικές και νέες επενδύσεις

Η διοίκηση της Cenergy Holdings εκτιμά ότι ο τομέας καλωδίων μπορεί να ισχυροποιήσει περεταίρω τις επιδόσεις του επωφελούμενος τόσο από την ισχυρή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για ενεργειακά έργα. Η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς θαλάσσιων αιολικών πάρκων και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές παραμένουν οι κινητήριες δυνάμεις για την κερδοφορία του τομέα. Η έντονη δραστηριότητα στις αγορές και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης λόγω της παρούσας κρίσης αναμένεται να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι νέες αναθέσεις έργων θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, η διοίκηση εξετάζει σήμερα την έναρξη ενός προγράμματος για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, με επενδύσεις σε πρόσθετο εξοπλισμό παραγωγής. Παράλληλα, διερευνάται κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που δημιουργείται από την τρέχουσα δυναμική της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στο Maryland.

Εν κατακλείδι, ο τομέας σωλήνων χάλυβα αναμένει επίσης μια θετική χρονιά ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την ανάπτυξή της και συνολικά η Cenergy Holdings εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρήσει και να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της κατά τη διάρκεια του 2022.