CEO Initiative 2021: Η επιλογή της κυκλικής οικονομίας δεν είναι μόδα, αλλά συνειδητή επιλογή

CEO Initiative 2021: Η επιλογή της κυκλικής οικονομίας δεν είναι μόδα, αλλά συνειδητή επιλογή
Η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς General Manager Coca-Cola Τρία Έψιλον, η Μαίρη Βαλσαμά General Manager Henkel Hellas, ο Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων και ο Βασίλης Σταύρου Πρόεδρος & CEO ΑΒ Βασιλόπουλος.

Φέτος η Coca-Cola Τρία Έψιλον επένδυσε 4 εκατ. ευρώ για να αλλάξει τις συσκευασίες αλλάζοντας την πλαστική μεμβράνη με ανακυκλώσιμο υλικό. Η κυκλική οικονομία είναι επιλογή για ένα καλύτερο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο, όπως είπε η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, General Manager, Coca-Cola Τρία Έψιλον Ελλάδα & Κύπρος, που εξήγησε ότι η συσκευασία έχει μια δεύτερη ζωή και θέλουμε να συλλέξουμε κάθε συσκευασία μέχρι το 2030. “Κάθε συσκευασία μας είναι ανακυκλώσιμη”, τόνισε εξηγώντας ότι η απόλυτη μείωση των εκπομπών είναι δύσκολη.

“Είναι μεγάλη τιμή να είναι ο όμιλός μας πρώτος στα ποτά ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ξεκινάμε να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και εκεί που δεν μπορούμε, επενδύουμε στη δημιουργία οξυγόνου. Έχουμε 250 εκατ. ευρώ επενδύσεις στην Ευρώπη, μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, ανακύκλωση, μετατροπή του στόλου σε υβριδικά αυτοκίνητα. Αναλαμβάνουμε ανάδοχοι ενός κομματιού αναδάσωσης”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Αναφέρθηκε επίσης στην δράση της εταιρείας που συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της ΕΕ, για 90% μείωση μέχρι του 2030 στις πλαστικές συσκευασίες. Όπως είπε, “το μήνυμα είναι: η παραγωγή, το εμπόριο, οι καταναλωτές, η πολιτεία όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε πρωτοβουλίες και προγράμματα για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον που τους αξίζει”.

Η κυκλική οικονομία είναι επιλογή και για την Henkel, σύμφωνα με τη Μαίρη Βαλσαμά, General Manager, Henkel Hellas, που αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία ως βασικό στρατηγικό άξονα της εταιρείας στην ανάπτυξη προϊόντων, στη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και στη χρήση πράσινων ομολόγων. “Διαθέτουμε συνεργασίες με φορείς και προμηθευτές που αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας υπέρ της κυκλικής οικονομίας. Είμαστε πρωτοπόροι στην ανακύκλωση πλαστικού σε κάθε δραστηριότητα”, πρόσθεσε.

Μιλώντας για την καταναλωτική συμπεριφορά σημείωσε ότι ο Έλληνας καταναλωτής και ειδικά οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στο καλάθι τους. Όπως είπε: “χρησιμοποιούμε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στην τοπική παραγωγή για τον κύριο όγκο των προϊόντων μας. Θέλουμε να διαθέτουμε απορρυπαντικά προϊόντα με βιοδιασπώμενες ουσίες. 15.000 τόνοι υγρών απορρυπαντικών μεταφράζεται σε 670 τόνους πλαστικού ή 7.500.000 μπουκάλια”. Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα αειφορίας Dixan, στο πλαίσιο του οποίου συλλέγονται απορρίμματα και κατά κύριο λόγο πλαστικό υποστηρίζοντας την ομάδα Beach Cleaning. “Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας μετατρέπουμε το πλαστικό σε χρηστικά αντικείμενα και τα επιστρέφουμε στις τοπικές κοινωνίες π.χ. πλαστικά παγκάκια. Μέχρι το 2025 θέλουμε να κάνουμε 100 καθαρισμούς και να ενσωματώσουμε το πλαστικό στην ανακυκλωμένη πλαστική ύλη που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή και να έτσι μειώσουμε το αποτύπωμά μας συνολικά”, πρόσθεσε η κ. Βαλσαμά.

Το βασικό ερώτημα, όπως τέθηκε από τον Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων, στη συζήτηση που συντόνισε η Μαρία Ακριβού, Senior Editor, Fortune Greece, είναι πώς με όλους μαζί θα μπορέσει η πόλη μας να μπει στον 21ο αιώνα. “Θα πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο”, τόνισε. Αναφέρθηκε στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί, με 120 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και στους αισθητήρες στις ράμπες. “Θα έχουμε 1.000 αισθητήρες σε 1.000 ράμπες για να ανταποκρίνεται η δημοτική αστυνομία”, τόνισε αναφερόμενος επίσης στον ηλεκτροφωτισμό αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κενά. Όπως είπε, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο 50 εκατ. ευρώ, με την αντικατάσταση του φωτισμού στην πόλη σε led και έξυπνα συστήματα φωτισμού, για αναγνώριση των βλαβών και εξοικονόμηση πόρων. “Απαιτείται μια νέα κουλτούρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη». Έχουμε συνεργαστεί με πάνω από 130 εταιρείες, φορείς και ιδρύματα και έχουμε πετύχει πολλά, πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση, πάρκα. Αυτή η νέα κουλτούρα είναι το μέλλον”, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη που έδωσε ραντεβού με τους πολίτες τα Χριστούγεννα τα επόμενα που θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Πλατεία Ομονοίας, την Πλατεία Συντάγματος και τη νέα οδό Πανεπιστημίου, με στόχο την επανένωση της Πλατείας Συντάγματος με την Πλατεία Ομονοίας για να χτυπήσει ξανά η καρδιά του εμπορικού κέντρου στο κέντρο της πόλης. Επίσης αναφέρθηκε στα θέματα της κλιματικής αλλαγής μιλώντας για τη νέα φιλοσοφία και προσέγγιση.

Συνειδητή επιλογή και όχι μόδα είναι για την ΑΒ η κυκλική οικονομία, όπως είπε ο Βασίλης Σταύρου, Πρόεδρος & CEO, AB Βασιλόπουλος εξηγώντας ότι ενσωματώνεται σε πολλές δράσεις και πυλώνες. “Ξεκινάμε με την ανακύκλωση, έχουμε πάνω από 100 κέντρα ανακύκλωσης, έχουμε ατομικό σύστημα ανακύκλωσης. Επίσης έχουμε δράση για μείωση κατά 50% του food waste. Έχουμε σημαντικές δράσεις στην ενέργεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, πάνω από το 80% της ενέργειας που καταναλώνουμε είναι από ανανεώσιμες πηγές. Και βλέπουμε μια προσπάθεια να στραφούν επενδύσεις στην αειφορία”, ανέφερε στη συζήτηση. Δήλωσε την υπερηφάνεια της ομάδας της ΑΒ για την πρωτοβουλία του food waste. “Έπρεπε να βρούμε τρόπο να μειώσουμε την κατανάλωση των resources. Ήταν περίεργο για μένα να πετιέται το τρόφιμο στη χωματερή”, όπως είπε μιλώντας για το στόχο μέχρι το 2025 να μειωθεί κατά 50% το food waste. “1.000.000 τόνοι φαγητού πετιούνται κάθε χρόνο. Το 50% θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η απόρριψή του. Και το 50% αυτού πετιέται στο σπίτι ενώ το άλλο 50% μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα”, σύμφωνα με τον κ. Σταύρου.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της ΑΒ με τη WWF στη μείωση του food waste και στη διερεύνηση συνεργασιών με τους προμηθευτές ώστε να αλλάξει η κουλτούρα στους καταναλωτές. “Έχουμε μια νέα γενιά που είναι ευαισθητοποιημένη και μας πιέζει να αλλάξουμε. Πρωτοστατήσαμε σε μια νέα συμμαχία με 54 μέλη με εταιρείες και άλλους φορείς ακριβώς για αυτό το ζήτημα του food waste”, πρόσεθε ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη συνεργασίας με τη ΔΕΗ, με έναν κοινό στόχο και όραμα για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης. “Έχουμε 400 και στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 1.000. Η ηλεκτροκίνηση φαίνεται να αποτελεί μια λύση”, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε. Περιγράφοντας την απόφαση της εταιρείας σημείωσε: “Πρέπει να έχω τα αυτοκίνητα πρώτα και μετά τις υποδομές; Εμείς το σκεφθήκαμε ανάποδα, πρώτα τις υποδομές και μετά τα αυτοκίνητα. Κι αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με την εξέλιξη στις μπαταρίες. Θέλουμε να ολοκληρώνεται η φόρτιση μέσα σε μία ώρα, τον χρόνο που είναι ο πελάτης στο κατάστημα. Επίσης, ο όμιλος ανακοίνωσε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040 και συμμετέχουμε στο Business Ambition 1,5 C. Έχουμε εισαγάγει τα plug-in hybrid στα αυτοκίνητα στελεχών και είμαστε στην αναμονή για να εισάγουμε την τεχνολογία στα αυτοκίνητα διανομής”.