CEO Initiative 2020: Andrew Liveris και Alan Murray μιλούν για τον νέο καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών

CEO Initiative 2020: Andrew Liveris και Alan Murray μιλούν για τον νέο καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς αναδιαμορφώνεται ο καπιταλισμός σε όλο τον κόσμο.

Κάτι αλλάζει στις επιχειρήσεις. Ο καπιταλισμός, όπως τον ξέραμε, έχει ήδη αρχίσει να μοιάζει ξεπερασμένος. Η απόλυτη στόχευση των κερδών για τους μετόχους δίνει τη θέση της σε μια πιο υπεύθυνη στάση των εταιρειών απέναντι στις κοινωνίες.

Για αυτή τη σημασία του σκοπού στις επιχειρήσεις συζήτησαν στο Fortune Greece CEO Initiative ο Alan Murray CEO, Fortune USA με τον Andrew N Liveris AO Former Chairman and Chief Executive Officer of The Dow Chemical Company.

Ξεκινώντας την κουβέντα, ο Alan Murray δήλωσε πως η συμμετοχή σε αυτήν την διοργάνωση αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή, ακόμη κι αν εδώ στις ΗΠΑ σήμερα είναι η Ημέρα Ευχαριστιών. «Είμαι στον χώρο της επιχειρηματικής δημοσιογραφίας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Κάτι σημαντικό έχει αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Δίδεται περισσότερη έμφαση στη θετική κοινωνική επίδραση, και όχι μόνο στα κέρδη για τους μετόχους», είπε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του.

Στο ερώτημα πώς βλέπει αυτή τη μεταστροφή, ο Andrew Liveris υπογράμμισε πως η τρέχουσα κρίση της δημόσιας υγείας είναι κρίση αειφορίας. Και ο ορίζοντας σχεδιασμού των επιχειρήσεων έχει γίνει εξαιρετικά απρόβλεπτος εξαιτίας αυτής της υπαρξιακής κρίσης. «Διευθύνοντες σύμβουλοι και εταιρικά διοικητικά συμβούλια κατάλαβαν ότι πρέπει να εξασφαλίζουν πλέον μια ‘άδεια λειτουργίας’ από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να έχουν κέρδη μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα του Alan Murray για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να περάσουμε σε μια φάση ωριμότητας αυτής της κατάστασης, ο κ. Liveris σημείωσε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας έως ότου ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων μερών να ενταχθεί στη σκέψη και στις αντιδράσεις όλων των εταιρικών ηγετών».

Σχολιάζοντας το πόσο διαφορετικός είναι πλέον ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται η επιχειρηματική επιτυχία, ο κ. Liveris σχολίασε πως απαιτούνται νέα μεγέθη για τη μέτρησή της επιτυχίας. «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων είναι ένα τέτοιο μέγεθος», σημείωσε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην άποψη των νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο: «Το μοντέλο σας δεν δουλεύει. Οι κοινωνικές ανισότητες δεν δουλεύουν’», είπε χαρακτηριστικά. «Και οι CEO είναι οι πρώτοι που ακούνε», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο: