CEO Initiative 2020: Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να πρωτοστατήσει στην πολιτική για το κλίμα;

CEO Initiative 2020: Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να πρωτοστατήσει στην πολιτική για το κλίμα;
Οι Κωστής Χατζηδάκης, Μανούσος Μανουσάκης και Ανδρέας Ταπραντζής συζητούν για ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα που αφορούν όλο τον πλανήτη.

Οι εταιρείες καλούνται σήμερα να επενδύσουν στην εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων από τις δραστηριότητές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το ερώτημα όμως είναι ένα: Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να πρωτοστατήσει στην πολιτική για το κλίμα; Οι Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ, Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος, AVIS και Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας συνομίλησαν στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Απόστολο Μαγγηριάδη.

«Η πανδημία μάς δίνει πολύ σκληρά μαθήματα», παρατήρησε ο κ. Μανουσάκης. «Χρειάζεται πλέον να επενδύουμε στην ανθεκτικότητα. Πρόκειται για ένα κόστος που δεν υπολογίζαμε στο παρελθόν». Σε σύγκριση με το πρώτο lockdown, o κ. Μανουσάκης παρατήρησε ότι αυτήν την περίοδο η ζήτηση για ενέργεια δεν μειώθηκε στο ίδιο επίπεδο, ενώ αναφερόμενος στο πολύ σημαντικό ζήτημα του κόστους της ενέργειας, παραδέχτηκε ότι η τιμή της τιμής χονδρεμπορικής αγοράς είναι ακόμα υψηλή αλλά «στη συνέχεια θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα».

Από αριστερά: Μανούσος Μανουσάκης, Απόστολος Μαγγηριάδης, Ανδρέας Ταπραντζής

Σχολιάζοντας, τέλος, τις εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε ότι η διείσδυσή τους θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα φτάσει σε ποσοστά άνω του 50%. «Αυτό σημαίνει ότι θα συμπιεστούν κι άλλο οι τιμές της ενέργειας και αυτό μεσοπρόθεσμα θα έχει επίδραση στην τιμή που θα βλέπει ο τελικός καταναλωτής».

Παίρνοντας, έπειτα, τον λόγο ο Ανδρέας Ταπραντζής, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο μεταβλήθηκε δραματικά το τοπίο των επαγγελματικών ταξιδιών. «Το θέμα αυτό είναι αρκετά σοβαρό για τον κλάδο μας», τόνισε. «Το business travel στηρίζει τις αερομεταφορές και συντηρεί την κερδοφορία τους σε περιόδους χαμηλής κίνησης. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια λύση, ίσως μέσω του work-leisure».

Μένοντας στις αλλαγές που ήρθαν στις επιχειρήσεις από την πανδημία, ο κ. Ταπραντζής σχολίασε η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο τους τελευταίους 6 μήνες είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 10 χρόνια. «Χάρη στην τηλε-εργασία πολύς κόσμος μετακινείται από τα αστικά κέντρα σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Και κάποιοι πηγαίνουν και σε μια άλλη χώρα για να εργαστούν εξ αποστάσεως. Αυτή είναι μια τάση που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα», υποστήριξε.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι βασικός πυλώνας της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. «Μόνο για το ‘Εξοικονομώ’ έχουμε ζητήσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης. Δίνουμε μεγάλο βάρος σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Με δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι μέσα στα σχέδια του υπουργείου είναι στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και πιο καινοτόμων πτυχών τους όπως το υδρογόνο. «Έχουμε δεσμευθεί για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και για διπλασιασμό του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας στο 35%», είπε για το ζήτημα αυτό.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται δράσεις που αφορούν τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, αν και παραδέχτηκε ότι «η χώρα είναι πάρα πολύ πίσω σε αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Δείτε το βίντεο: