CEO Initiative 2020: Έμποροι και επιχειρηματίες αλλάζουν τη ροή μιας κοινωνίας

CEO Initiative 2020: Έμποροι και επιχειρηματίες αλλάζουν τη ροή μιας κοινωνίας
Πόσο σύγχρονη είναι η περίπτωση του 1821; Η ιστορικός Μαρία Δ. Ευθυμίου σε μια ξεχωριστή ανάλυση.

Στον 19ον αιώνα, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος δοκιμάστηκε, ως προς την προσφορά του προς την κοινωνία, σε πολλαπλά επίπεδα. Επιτυχημένοι Έλληνες έμποροι και εφοπλιστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου έλαμψαν δωρίζοντας στην πατρίδα τους σημαντικά ποσά και ευαγή ιδρύματα, την ίδια ώρα που δοκιμάσθηκαν και στο ιδεολογικό πεδίο, μια και καλούνταν να πάρουν μέρος, υλικά ή και σωματικά, στον αγώνα των συμπατριωτών τους για ανεξαρτησία, και ενσωμάτωση διεκδικούμενων περιοχών στην Ελλάδα. Ο Συμεών Τσομώκος, President & Founder, Delphi Economic Forum παρουσίασε στο κλείσιμο του Fortune Greece CEO Initiative μια ξεχωριστή ομιλία της ιστορικού Μαρίας Δ. Ευθυμίου.

Η κα Ευθυμίου ξεκίνησε την ομιλία της παρατηρώντας το γεγονός ότι ο 19ος αιώνας αποτέλεσε τον αιώνα του ελεύθερου εμπορίου και του καπιταλισμού. «Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται να ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της γης όχι μόνο πολιτικά και οικονομικά, αλλά και πολιτισμικά, μέσω της αποικιοκρατίας. Και είναι και ο αιώνας των μεγάλων ιδεών και των μεγάλων στόχων».

Συνεχίζοντας την ανάλυσή της, σημείωσε ότι η επέκταση της Δύσης οφείλεται στην εκτίναξη του εμπορίου και στη Βιομηχανική Επανάσταση, που ξεκίνησε στην Αγγλία και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη. Έδωσε μια δυναμική επέκτασης και γέμισε τους ορίζοντες με μια αίσθηση του μεγάλου μέλλοντος που ερχόταν. «Ο δυτικός άνθρωπος τον 19ο αιώνα δεν δρα μόνο για να κερδίσει χρήματα αλλά και για να αλλάξει τον κόσμο. Και αισθάνεται πραγματικά ότι τον αλλάζει», παρατήρησε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ο 19ος αιώνας είναι ο αιώνας των πολύ μεγάλων δωρεών και των δωρητών, ιδιαίτερα σε χώρες με επιχειρηματίες, με δρώντες στο οικονομικό πεδίο. Πρόκειται για δρώντες που εμφορούνται από μεγάλες ιδέες και δεν εστιάζουν μόνο στην οικονομική δράση».

Σχολιάζοντας τις επενδυτικές τάσεις της εποχής, τόνισε ότι οι έμποροι και επιχειρηματίες τον 19ο αιώνα ονειρεύονται να επενδύσουν κεφάλαια σε κάτι μεγάλο. «Προσφέρουν κεφάλαια για πανεπιστήμια, γιατί το χρήμα το έχεις για να πετυχαίνεις τα μεγάλα οράματα».

Άλλωστε, όπως παρατήρησε, «πάνω από το 50% των μελών της Φιλικής Εταιρείας ήταν έμποροι. Μέχρι τέλους, η Φιλική Εταιρεία παρέμεινε μια δράση που προσέλκυε τους κεφαλαιούχους», για να καταλήξει εκφράζοντας την άποψη ότι «οι κεφαλαιούχοι δίνουν το στίγμα των πραγμάτων».

Δείτε το βίντεο: