CEO Initiative 2020: Οι νικητές την επόμενη μέρα της πανδημίας

CEO Initiative 2020: Οι νικητές την επόμενη μέρα της πανδημίας
Το personalization, οι νέες τεχνολογίες που αλλάζουν άρδην το περιβάλλον και οι προκλήσεις που θέτουν στον ανταγωνισμό οι νέες καταναλωτικές τάσεις.

Η πανδημία δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και θέτει προκλήσεις για τις ηγεσίες τους, οι οποίες πρέπει να συνεχίζουν να σχεδιάζουν επενδύσεις και να χτίζουν μερίδια σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό πεδίο με περιορισμένη ορατότητα.

Αυτοί που θα το πετύχουν θα είναι οι νικητές της επόμενης ημέρας της πανδημίας. Για παράδειγμα η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε προβλέψει την έλευση της εποχής του Omni-Channel, σύμφωνα με τον Βασίλη Σταύρου, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΒ Βασιλόπουλος, που πήρε θέση στο CEO Initiative για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματικοί ηγέτες.

«Έχουμε μπει σε μια εποχή που θα υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ φυσικού και ηλεκτρονικού καταστήματος, η αποδοτικότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι καλύτερη… Συνεπώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις επενδύσεις και στα φυσικά καταστήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μια άλλη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, είναι το λεγόμενο personalization – η προσωποποιημένη παροχή εξυπηρέτησης, στην οποία οι νέες γενιές δίνουν μεγάλη σημασία. Επιπλέον, όπως εξήγησε, με τη βοήθεια τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, γίνεται προσπάθεια να ικανοποιηθεί η ξεχωριστή ανάγκη του κάθε μεμονωμένου πελάτη – έχοντας δηλαδή στο επίκεντρο τον πελάτη και την εξυπηρέτησή του. «Το purpose μας συνοψίζεται στο ‘Για ό,τι θέλεις να είσαι’. Αυτό ενσωματώνει την αναγνώριση της διαφορετικότητας του καθενός από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι άλλωστε η κρίση του κορωνοϊού θα αναδείξει τους πρωταγωνιστές στη νέα κανονικότητα και με αυτό το ζητούμενο η Μαρία Aκριβού, Senior Editor, Fortune Greece που συντόνισε τη συζήτηση, έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Γεράρδο, Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο, Plaisio Computers να αναφερθεί στη δική του στρατηγική. “Είμαστε μια εταιρεία η οποία εξαρχής είχε ξεκινήσει να ανοίγει νέα κανάλια, όπως call center και τον αντίστοιχο κατάλογο. Ξεκινήσαμε να πουλάμε online από το 1999”, σημείωσε, για να προσθέσει ότι “ο κορωνοϊός αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να πατάς ποτέ μόνο σε έναν πυλώνα. Το να είσαι μονοκαναλικός είναι πάρα πολύ επικίνδυνο”.

Περιέγραψε δε την καθημερινότητα των καταναλωτών, με τον καθένα να θέλει να εργάζεται από το σπίτι του, την ίδια στιγμή που θέλει το παιδί του να εκπαιδεύεται από το σπίτι κι ενώ θέλει και να ψυχαγωγείται από το σπίτι. Αυτό επίσης που εξετάζει ο καταναλωτής, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο, είναι εάν το brand που επιλέγει είναι αξιόπιστο και εάν θα παραδώσει γρήγορα το προϊόν σε μια ανταγωνιστική τιμή.

Μιλώντας για τον βασικό πυλώνα της εταιρείας του, τους εργαζόμενους και την εξέλιξή τους τόνισε: “σε κάθε νέο συνεργάτη που προσλαμβάνουμε βλέπουμε ένα μελλοντικό στέλεχος”. Και αναφορικά με την στρατηγική του για το μέλλον σημείωσε ότι η ηγεσία βλέπει την εταιρεία με βάση ένα μακρόπνοο πλάνο και έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. “Για να δημιουργήσεις υποδομές στα logistics θες μίνιμουμ μια πενταετία”, τόνισε για να προσθέσει με νόημα ότι “το ρίσκο είναι μια επιχειρηματική ιδιότητα. Πρέπει να το λάβεις τη σωστή στιγμή”.

Από την πλευρά του ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture, έβαλε στο “πλάνο” το ανθρώπινο δυναμικό. Όπως είπε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέλουν και επιδιώκουν η επιχείρησή τους να υπηρετεί έναν σκοπό πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτόν που αντιλαμβανόμασταν στο παρελθόν. Αναζητούν έναν θετικό αντίκτυπο για όλη την κοινωνία, εξήγησε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές της ψηφιακής εποχής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στην υπόσχεση της τεχνολογίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας. Δεν αρκεί ο παλιός τρόπος με τον οποίο ολοκληρώναμε τα έργα στο παρελθόν». Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την αξία της συνεχούς μάθησης αναφέροντας μεταξύ άλλων ως μήνυμα ότι πρέπει να συνεννοηθούμε ως προς το τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από την εκπαίδευση που έχουμε στη χώρα. Όπως είπε “οι knowledge-workers είναι το νέο ζητούμενο”.

Δείτε το βίντεο: