CEO Initiative 2021: Γιατί η ενεργειακή μετάβαση είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ

CEO Initiative 2021: Γιατί η ενεργειακή μετάβαση είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
Από αριστερά: Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος, AVIS, Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης Enel Green Power & Πρόεδρος Solar Power Europe, Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ, Πέννυ Κούτρα, Δημοσιογράφος, euro2day & 24Media, Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Αντιπρόεδρος, Eunice Energy Group.
Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & CEO ΑΔΜΗΕ, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Αντιπρόεδρος, Eunice Energy Group, ο Ανδρέας Ταπραντζής, CEO της AVIS και ο Αριστοτέλης Χαντάβας Επικεφαλής Ευρώπης, Enel Green Power τοποθετούνται για ένα ζήτημα το οποίο συνιστά κρίσιμο βραχίονα ανάπτυξης.

“Ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να είναι ένας enabler της αγοράς”, σύμφωνα με τον Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο & CEO, AΔΜΗΕ, που αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο CEO Initiative 2021 στη νέα λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις να είναι σημαντικό στοιχείο τους.

Όπως είπε επίσης, στις ΗΠΑ εγκρίθηκε κονδύλι 65 δις. δολ. για την ενίσχυση των δικτύων προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, έχει αυξήσει τις επενδύσεις του κατά 30% και στοχεύει σε αύξηση 100% ολοκληρώνοντας έργο στις Βόρειες Κυκλάδες και υπογράφοντας τη σύμβαση για τη σύνδεση της Σαντορίνης, έργο που κοστίζει πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, βγαίνουν σύντομα οι διαγωνισμοί για Μήλο, Φολέγανδρο, Σέριφο, αξίας πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

“Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια πάρα πολύ δύσκολη πρόκληση. Άρα, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει μια αίσθηση σκοπού. Οι συνεργασίες πρέπει να υπερβούν τα συνηθισμένα”, όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, που αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που ανέδειξε ο πρωθυπουργός για μεταφορά πράσινης ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη. Καθώς δημιουργείται μια επείγουσα συνθήκη που πρέπει να ξεπεραστεί, ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να συμβάλλει σε αυτό με όσο περισσότερες διεθνείς διασυνδέσεις με Ιταλία, Βουλγαρία, Αίγυπτο, παρέχοντας επίσης τεχνικές συμβουλές στη σύνδεση Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ.

“Ζούμε μια ενεργειακή μετάβαση που δεν έχει προηγούμενο”, παραδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για πλήρη απανθρακοποίηση, ανανεώσιμα και ψηφιακά δίκτυα βιώνοντας παράλληλα μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, η οποία για να λυθεί απαιτεί να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. “Είναι αποδεδειγμένο: όταν φυσάει πέφτει το κόστος του ηλεκτρισμού. Όταν έχει ήλιο πέφτει το κόστος του ηλεκτρισμού”, είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η ενεργειακή κρίση είναι προσωρινή και οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα. Σημείωσε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση οδηγείται από τον όμιλο ΔΕΗ, με ένα φιλόδοξο πλάνο, για μεγάλο μερίδιο αγοράς μέχρι το 2026, κάτι που καταδεικνύει άλλωστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η προκήρυξη έργων και ο γρήγορος ρυθμός επενδύσεων.

Αναφερόμενος στα δύο χρονικά ορόσημα, 2030 και 2050, τόνισε ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει τα δίκτυα να μπορούν ταυτόχρονα να υποδέχονται έργα ΑΠΕ, καθώς και να αναπτυχθούν οι μπαταρίες για συστήματα αποθήκευσης. Άρα, το τρίπτυχο έργα ΑΠΕ, δίκτυα, αποθήκευση θα μας οδηγήσει στο 2050, την οικονομία του υδρογόνου.

Οι συνέργειες είναι πάντα απαραίτητες, ειδικά στην εποχή που ζούμε, όπως και η ανάγκη να μειωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ φορέων και εταιρειών, όπως είπε ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Αντιπρόεδρος, Eunice Energy Group, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Πέννυς Κούτρα, Δημοσιογράφου, Euro2day.gr / 24Media, που συντόνισε τη συζήτηση. Μόνο με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Πεχλιβάνογλου, θα επιτευχθεί ένας στόχος τόσο μεγαλεπίβολος. Τόνισε ότι οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος και ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά, αναφερόμενος ενδεικτικά στη μετάβαση των νησιών. “Υβριδικοί σταθμοί όπως αυτός που αναπτύξαμε στην Τήλο πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο. Οι ΑΠΕ προσφέρουν την ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα πιο δημοκρατικό σύστημα ενέργειας, βάζοντας όλους τους παίκτες στην αγορά”, πρόσθεσε.

Η κοινωνία παραδοσιακά στον χώρο της ενέργειας έχει τη μεριά του καταναλωτή, σύμφωνα με τον κ. Πεχλιβάνογλου, που εξήγησε ότι χρησιμοποιούμε τον όρο net prosumer, καθώς πλέον, εκτός από καταναλωτές οι τοπικές κοινωνίες είναι και παραγωγοί, είναι και μέρη του δικτύου. Με τη διάσπαρτη αποθήκευση μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα, όπως πρόσθεσε.

Ο Ανδρέας Ταπραντζής, CEO, Avis, αναφέρθηκε στην ηλεκτροκίνηση, που είναι μεν βέβαιο ότι θα προχωρήσει αλλά πρέπει να έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας, αφού όπως εξήγησε, στον πλανήτη υπάρχουν περίπου 1 δις. επιβατικά αυτοκίνητα που παράγουν το 10% της παγκόσμιας ρύπανσης από αέρια θερμοκηπίου. Στην Ελλάδα τα μεγέθη είναι περίπου αντίστοιχα, καθώς έχουμε 5 εκατ. αυτοκίνητα, από τα οποία κινούνται καθημερινά τα 3,5 εκατ.. Κάθε χρόνο επίσης έχουμε 100.000 νέα οχήματα. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι τώρα το μερίδιο είναι 10%. Κάλεσε δε το ακροατήριο να κάνει τη διαίρεση για να δεί πόσες δεκαετίες χρειάζονται για να αλλάξει κάτι. “Για να προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση πρέπει να υπάρξουν εταιρείες που να παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Χρειάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Το κόστος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώνεται και πρέπει να υπάρχει δίκτυο φορτιστών”, σημείωσε ο κ. Ταπραντζής. Πρόσθεσε επίσης ότι στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου η Avis θέλει να είναι τα μισά της αυτοκίνητα ηλεκτρικά, μπορεί να φορτιστεί μόλις ένα ένα αυτοκίνητο, καθώς αν φορτίσουμε δύο πέφτει η τάση. Επίσης, όπως είπε, τα λίτρα που τώρα καίγονται ως βενζίνη στο αυτοκίνητο θα καίγονται για να παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά “δεν είναι δυνατόν να κατεβαίνει ο καθένας με το αυτοκινητάκι του στο κέντρο της πόλης”.