CEO Initiative 2022: Το momentum για την οικονομία είναι θετικό, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε

Τις απόψεις τους για το μέλλον της οικονομίας μοιράστηκαν με το κοινό οι: Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ)Γρ. Δ. Δημητριάδης (ΕΕΣΥΠ), Ν. Καραμούζης (Grant Thornton) και Δρ. Χ. Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ)

Οι επιδόσεις της οικονομίας και οι επενδύσεις στην καινοτομία και στο ταλέντο θα επαναπροσδιορίσουν το μέλλον της Ελλάδας και θα καθορίσουν τις προοπτικές της στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις κορυφαίων στελεχών της αγοράς σε συζήτηση πάνελ, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022, που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece.

Στη συζήτηση “Economy & Investments will redefine the future of Greece” συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Καθηγητής, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος, Grant Thornton και Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ.

Το momentum είναι θετικό, σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράστηκαν αλλά σημασία έχει να είναι μεγάλος ο ανοδικός κύκλος της οικονομίας και προς τούτο απαιτείται επιτάχυνση στην σωστή πορεία που έχει χαραχθεί.

Ο κ. Βέττας τόνισε ότι “το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι πιθανό να εκτροχιαστεί, δεν είναι αστεία η ουκρανική κρίση ούτε η ενεργειακή κρίση”, για να σημειώσει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το αρνητικό αυτό σενάριο που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος χρήματος και ενέργειας. Τα βήματα της Ελλάδας, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι εσωστρεφής ανάπτυξη αλλά εξωστρέφεια και καινοτομία. Σχολιάζοντας το θέμα του επενδυτικού κενού είπε με νόημα ότι δεν πηγαίνει κανείς από το 0 στο 100 άμεσα. Εξήγησε ότι όταν υποχώρησε η τεράστια ρευστότητα, φτιάχτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα κεφάλαια υπάρχουν και πλέον το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν όλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο ή όχι. “Δεν θα αλλάξουν πολλά, παρόλο που έχει σωστές ρήτρες το Ταμείο Ανάκαμψης”, τόνισε μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας ανταγωνιστικής παραγωγής και ενίσχυσης της παραγωγικότητας. “Η ελληνική οικονομία είναι δυνητικά στην αρχή ενός θετικού κύκλου. Η καινοτομία είναι αναγκαία για να πουλάς ανταγωνιστικά αγαθά διεθνώς… Κινούμαστε σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε”, κατέληξε.

Δύσκολη χαρακτήρισε την ισορροπία ανάμεσα στο να μην εκτροχιαστούμε δημοσιονομικά αλλά και στο να υπάρχει κίνηση στην οικονομία ο κ. Δημητριάδης. Κατά την άποψή του μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης και χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια όλης της προσπάθειας παρόλο που είναι μια εκλογική χρονιά, κάτι πολύ σημαντικό και για τους επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα. Ανέλυσε τους πυλώνες στους οποίους αναπτύσσει δράση το Υπερταμείο, μια holding που επανεπενδύει κεφάλαια. “Θέλουμε να είμαστε enablers ώστε να έρθουν επενδύσεις και σοβαρά μεγάλα funds, να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές που θα επενδύσουν μακροπρόθεσμα”, τόνισε εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην προώθηση επενδύσεων στον τομέα του real estate, στην εξέλιξη εταιρειών όπως ΕΤΑΔ και ΓΑΙΑΟΣΕ, στα 23 αεροδρόμια κ.α..

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και το 2023 θα είναι χρονιά γεμάτη προκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, που εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνδυάσουμε πολιτικές και να μην προχωρήσουμε σε εμπροσθοβαρή αύξηση επιτοκίων, δεδομένου ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι πρόβλημα κόστους και προσφοράς. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το διαρθρωτικό πρόβλημα που έχουμε είναι ότι το μέγεθος της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα είναι μικρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και έχει έντονο οικογενειακό χαρακτήρα. Επίσης, είναι μικρό το ποσοστό ψηφιοποίησης στην αγορά και οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με αύξηση του κόστους χρήματος και ενέργειας. “Δεν γίνεται συνεχώς το κράτος να καλείται να στηρίζει τις επιχειρήσεις, πρέπει μόνες τους να στηρίζουν τον εαυτό τους. Πρέπει να βρουν κεφάλαια, να επενδύσουν στην τεχνολογία, να φτιάξουν τα λογιστικά τους…”, ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι στο RRF η μικρομεσαία επιχείρηση έχει μικρή συμμετοχή. Πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε ισχυρή έρευνα & ανάπτυξη, (είμαστε στο 1,5% όταν οι προηγμένες χώρες είναι στο 3%) και ανέδειξε προκλήσεις στο δημογραφικό και το αγροτικό ζήτημα.

Ο κ. Λαμπρόπουλος συμφώνησε με τον κ. Καραμούζη ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τις αναθεωρητικές τάσεις από την γείτονά μας. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας έχει πάρει μια πορεία, όπως είπε και χρειάζεται συνέπεια στην προσαρμογή στους δημοσιονομικούς στόχους. “Τα περίφημα 77 δις. ευρώ που εισρέουν αποτελούν μια ιστορική πρόκληση και μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της πατρίδας μας”, πρόσθεσε αναφερόμενος στα κονδύλια του RRF. Αυτά τα κεφάλαια για να αξιοποιηθούν – και όχι απλώς να απορροφηθούν – θα πρέπει να συνοδεύονται με ίδια συμμετοχή, με επιχειρηματικά κεφάλαια, με equity, με κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου κ.α.. Τα ξένα κεφάλαια, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, έχουν βάλει στο ραντάρ τους την Ελλάδα, βλέπουν το ελληνικό ταλέντο και τις αναπτυξιακές προοπτικές. “Η καινοτομία είναι κάτι που με βάση και τις οικονομικές θεωρίες μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ειδικότερα την ανάγκη για επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και δεξιότητες. Να δοθεί έμφαση σε reskilling, upskilling.