CEO Initiative 2023: Ο επιχειρηματικός αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης

Από αριστερά προς δεξιά: Χάρης Δούκας, Nέος Δήμαρχος Αθηναίων, Ορέστης Ομράν (οθόνη), Partner, DLA Piper, Ανδρέας Ταπραντζής, CEO, Avis, Διονύσης Τσίτος, Managing Director & μέλος Δ.Σ., Volton, Βασίλης Σαμούρκας, Managing Editor, Fortune Greece
Οι «πράσινες» πολιτικές και στον τρόπο που οι νέες μορφές ενέργειας μεταβάλλουν την καθημερινότητα μας.

Στις «πράσινες» πολιτικές και στον τρόπο που οι νέες μορφές ενέργειας μεταβάλλουν την καθημερινότητα μας λόγω της κλιματικής κρίσης επικεντρώθηκε πάνελ για τις ψηφιακές τεχνολογίες στο FORTUNE GREECE CEO Initiative 2023.

Στη συζήτηση που διηύθυνε ο Βασίλης Σαμούρκας, Managing Editor του Fortune Greece μίλησαν οι Χάρης Δούκας, νεοεκλεγέντας Δήμαρχος Αθηναίων, ο Ορέστης Ομράν, Partner της DLA Piper, ο Ανδρέας Ταπραντζής, CEO της Avis και ο Διονύσης Τσίτος, Managing Director & μέλος Δ.Σ. της Volton.

Ο Χάρης Δούκας, απαντώντας αρχικά σε ερωτήματα των συνομιλητών του, μίλησε για «πράσινες» δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στην Αθήνα όπως γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε πως το κυκλοφοριακό είμαι μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα και έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε πως χρειάζονται λογικές διαμοιρασμού, όπως αυτός των αυτοκινήτων, του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας, του parking.

Οι διαδημοτικές συγκοινωνίες για εμένα είναι στόχος και είπε πως μια «πριμοδότηση» για τον διαμοιρασμό που θα μπορούσε να ισχύσει στην Αθήνα θα ήταν το parking.

Απαντώντας σε ερωτήματα για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Δήμος Αθηναίων στην ενεργειακή μετάβαση, ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτή γιατί δεν έχει πρόσβαση στους ηλεκτρικούς χώρους.

 

Υπογράμμισε πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το να μπορούν οι Δήμοι να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρικούς χώρους και τόνισε πως «χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο των Δήμων για την ενεργειακή μετάβαση», μέσω της θεσμικής πίεσης.

Χάρης Δούκας, Nέος Δήμαρχος Αθηναίων

Ακόμα, σημείωσε πως εάν η μετάβαση δεν είναι κοινωνικά δίκαιη, τότε δεν θα είναι πράσινη

Ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος απάντησε και σε ερώτημα για την πολιτική συναίνεση, στον απόηχο της νίκης του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της 8ης Σεπτεμβρίου. «Μας ψήφισαν για το πρόγραμμα μας και τα πράγματα που είπαμε, που είναι ξεκάθαρα και παλεύουμε για αυτά

Θα προσπαθήσουμε για τις μέγιστες συναινέσεις ώστε να υλοποιήσουμε τις θέσεις μας. Μια συναίνεση με προγραμματικό πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Δούκας.

Ανδρέας Ταπραντζής, CEO, Avis

Από την πλευρά του, ο CEO της Avis υποστήριξε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πως είναι μάλλον απίθανο να πιαστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030.

Ο κ. Ταπραντζής μίλησε για το ποσοστό της ηλεκτροκίνησης λέγοντας πως το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι στο 25% στο τέλος της ερχόμενης δεκαετίας, ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται να υπάρχουν υποδομές, πρώτες ύλες και δίκτυα για την ενεργειακή μετάβαση.

Την άποψη πως η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη για τη μετάβαση υποστήριξε ο κ. Ομράν, λέγοντας πως οι κρατικοί φορείς (κυβερνήσεις, αυτοδιοίκηση κλπ) είναι λιγότερο ανέτοιμοι συγκριτικά με την κοινωνία.

«Η κοινωνία έχει έλλειψη εκπαίδευσης στις έννοιες της ενεργειακής μετάβασης, οι πολίτες τις καταλαβαίνουν καλύτερα όταν «φτάνουν» στο πορτοφόλι τους. Χρειάζεται πολιτική εκπαίδευσης των πολιτών και η έξυπνη σύνδεση της ενεργειακής μετάβασης με την εξοικονόμηση για τους καταναλωτές» σχολίασε ο κ. Ομράν.

Ο κ. Τσίτος της Volton είπε πως υπάρχουν 5 τεχνολογικές καινοτομίες για την ενεργειακή μετάβαση.

Διονύσης Τσίτος, Managing Director & μέλος Δ.Σ., Volton

Τα έξυπνα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας (απώτερος στόχος -όπως είπε- θα ήταν να αποθηκεύουμε ενέργεια το καλοκαίρι και την αποθηκεύουμε για τον χειμώνα), η ηλεκτροκίνηση, η αξιοποίηση του πράσινου υδρογόνου και τα πράσινα κτήρια.

Για την τελευταία κατηγορία ο κ. Τσίτος τόνισε πως το 38% των παγκόσμιων ρύπων θερμοκηπίου δημιουργείται από τον κλάδο των κατασκευών. Κινούμενοι προς τα πράσινα κτήρια μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τους ρύπους, συμπλήρωσε.

Συμπλήρωσε πως η Volton έχει τοποθετηθεί στρατηγικά για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

ΑΚόμα, δήλωσε απαισιόδοξος για επίτευξη των στόχων για μηδενικούς ρύπους έως το 2050 αλλά τόνισε επίσης πως « με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να δούμε πιο γρήγορα αυτή την επίτευξη του στόχου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: