CEO Ιnitiative Book: Ο νέος οδικός χάρτης

CEO Ιnitiative Book: Ο νέος οδικός χάρτης
36 επιχειρηματικοί ηγέτες χαράσσουν τον νέο οδικό χάρτη με τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των ραγδαίων εξελίξεων που αναδιατάσσουν τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΕΤΖΟΓΛΟΥ – Executive Chair

Ο κόσμος έχει αναμφισβήτητα εισέλθει σε μια νέα εποχή και βιώνει ένα πλέγμα πολυκρίσεων και παγκόσμιων προκλήσεων, που δοκιμάζει με νέους τρόπους τους επιχειρηματικούς ηγέτες σε όλα τα επίπεδα: Κατακλυσμιαία κλιματική αλλαγή, ενεργειακή μετάβαση, τεχνητή νοημοσύνη, ανθρώπινη ενίσχυση, πολιτική πόλωση, γεωπολιτικές αναταράξεις που αναγκάζουν τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα παγκόσμια αποτυπώματά τους… Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, με εξαιρετική ταχύτητα, δημιουργούν νέα δεδομένα και προϋποθέτουν για την αντιμετώπισή τους νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Η πρωτοβουλία CEO Initiative, που στην Ελλάδα εγκαινιάσαμε το 2019, φέρνει κάθε χρόνο στο ίδιο τραπέζι τους CEOs των επιχειρήσεων μαζί με εκπροσώπους της κυβέρνησης, θεσμικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορία και γνώση για την πλημμυρίδα των αλλαγών που συντελούνται, και να καταθέτουν βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να μετατρέψουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες, σε έναν κόσμο που αναδιατάσσεται σε όλα τα επίπεδα. Συμπληρώνοντας φέτος πέντε χρόνια, βλέπουμε και στην Ελλάδα ότι όλο και περισσότεροι ηγέτες υιοθετούν μια πιο ολιστική και ενσυναίσθητη προσέγγιση ως προς την ηγεσία που ασκούν.

Παίρνουν θέση στα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, αλλά και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, έχουν επίγνωση ότι η ισορροπημένη προσέγγιση εταιρικής κερδοφορίας και ηγεσίας με σκοπό είναι πλέον προαπαιτούμενο για την προσέλκυση και διατήρηση των εργαζομένων τους που είναι πιο πολύτιμοι από ποτέ και φωτίζουν τις συνιστώσες οι οποίες ισχυροποιούν το κοινωνικό αποτύπωμα μιας εταιρείας.

Όλες οι έρευνες που διενεργεί το Fortune διεθνώς, διαπιστώνουν ότι αυτό διακρίνει τους καλούς ηγέτες από τους υπόλοιπους. Τρία είναι τα μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο CEO Initiative Forum και κυριαρχούν στις σελίδες που ακολουθούν: Πρώτο με διαφορά, ο ρυθμός της αλλαγής που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, μετασχηματίζοντας τη λειτουργία των οργανισμών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Δεύτερο, η τεράστια πρόκληση του ενεργειακού μετασχηματισμού και της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τρίτο, η ανθρώπινη ενίσχυση και η ηγεσία με σκοπό.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει η ηγεσία για να αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην ανθρωποκεντρική κουλτούρα και τα επιχειρηματικά κέρδη; Ποια είναι η σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της συμπερίληψης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη; 36 επικεφαλής εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων χαράσσουν τον νέο «οδικό χάρτη επιβίωσης».

Είναι άνθρωποι που διαθέτουν την ικανότητα να λύνουν πρακτικά προβλήματα. Είναι έξυπνοι, δημιουργικοί επιχειρηματίες, βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες μπροστά τους και αισθάνονται υποχρεωμένοι να επιταχύνουν. Είναι εκείνοι που μας ενθαρρύνουν και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι το μέλλον μπορεί να είναι συναρπαστικό, και είναι στο χέρι όλων μας να σταθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Είναι οι στυλοβάτες της πρωτοβουλίας CEO Initiative, που έγινε πλέον θεσμός. Τους ευχαριστούμε θερμά!

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023