CEO Initiative Forum: Μπορεί η Υγεία να γίνει αγαθό για όλους (βίντεο);

CEO Initiative Forum: Μπορεί η Υγεία να γίνει αγαθό για όλους (βίντεο);
Όλα όσα ειπώθηκαν στο CEO Initiative για έναν «ευαίσθητο» κλάδο που χρειάζεται «disruption».

Πώς η Υγεία μπορεί να γίνει αγαθό για όλους; Γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα; Έχουν αντιληφθεί οι ελληνικές εταιρείες τη σημασία του well-being και τη σύνδεσή του με την αυξημένη απόδοση των εργαζομένων;

Στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum που διοργάνωσε το Fortune Greece, με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos, έλαβε χώρα συζήτηση με θέμα το «Re-inventing health and well-being». Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Μαρίνα Οικονόμου- Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και Iουλία Τσέτη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος Unipharma- Intermed, με τη Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece να συντονίζει το πάνελ.

Όπως επεσήμανε η κα Τσέτη, η Ελλάδα έχει την πιο υψηλή επιβάρυνση, σε ότι αφορά το clawback και το rebate, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να έχει δοθεί από τους Αρμόδιους Φορείς κάποια ουσιαστική λύση μέχρι στιγμής.

«Περιμένουμε να νομοθετηθεί ένας καινούριος νόμος ο οποίος θα συμψηφίζει τις επενδύσεις με το clawback και το rebate. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιστάθηκε σθεναρά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έκανε επενδύσεις, έδωσε βαρύτητα στην εξωστρέφεια και διατήρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις εργασίας της» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Unipharma.

Πρότεινε μάλιστα να υπογραφούν συμφωνίες με κρατικούς προμηθευτές, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και να υπάρξουν διαφανείς και εποικοδομητικές συνεργασίες, κατά τα πρότυπα του Βελγίου. Αναγνώρισε πως έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό περιβάλλον στο χώρο των ασθενών, δεδομένων των ελλείψεων που υπάρχουν. Ενδεικτικά ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε έλλειψη 110 φάρμακα, οι τιμές των οποίων είναι απαγορευτικές για την εγχώρια παραγωγή. «Είναι άδικο να εφαρμόζεται rebate και clawback σε παλιά καταξιωμένα φάρμακα» υπογράμμισε.

Επικαλούμενη τα στοιχεία έρευνας, τόνισε ότι οι επενδύσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, στο άμεσο μέλλον, ανέρχονται σε 355 εκατομμύρια ευρώ και πως αν το Κράτος ενίσχυε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες των φαρμακοβιομηχανιών σε ποσοστό 50%, δεν θα υπήρχε δημοσιονομικό κόστος.

«Από τη φύση μας σαν Έλληνες δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε και περιμένουμε ουρανοκατέβατες λύσεις από το εξωτερικό. Ποτέ δεν καθίσαμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι για να δούμε πώς μπορούμε να δράσουμε δυναμικά, αναπτυξιακά για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού που θα φέρει πολλά έσοδα στη χώρα» κατέληξε.

Στη μεγάλη δυσκολία συνεννόησης μεταξύ δύο Υπουργείων για την αποτελεσματική λειτουργία του εθνικού συστήματος Υγείας αναφέρθηκε ο κ. Τούντας. Όπως είπε, μια από τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών έχει να κάνει με το πώς θα καλύψουμε το υστέρημα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

«Ο δημόσιος τομέας, και λόγω της κρίσης, δυστυχώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού. Απαιτούνται νέες μορφές συνεργασίας. Ένας μεγάλος αριθμός δημόσιων νοσοκομείων που είχαν χτιστεί στην Περιφέρεια μένουν ανεκμετάλλευτα. Τα ¾ των κλινών είναι χωρίς προσωπικό και δεν αξιοποιούνται» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και πρώην Πρόεδρο του ΕΟΦ, επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα η αντίληψη του τρόπου που πρέπει να διοικείται ένας δημόσιος οργανισμός. Δεν μπορεί, όπως εξήγησε, ένα ΕΣΥ με 100.000 εργαζόμενους να διοικείται εδώ και χρόνια από το γραφείο του εκάστοτε Υπουργού Υγείας με τέσσερις συμβούλους και με υποστελεχωμένες υπουργικές υπηρεσίες .

Παράλληλα, αποκάλυψε πως ήδη από το 2012 είχε προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού. Έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία η οποία το 2015 κατέγραφε 600.000 ιατρικούς τουρίστες, τονίζοντας πως η Ελλάδα, την ίδια εποχή, συζητούσε ακόμη πώς θα αναπτύξει αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

Από την πλευρά της η κα Οικονόμου – Λαλιώτη έθιξε το θέμα της ευεξίας στους κόλπους των ελληνικών επιχειρήσεων, στη σημασία που δίνεται, αλλά και στο πώς επωφελούνται οι εργαζόμενοι.

«Το θέμα είναι ποια προγράμματα υγείας ή ευεξίας συνηθίζουν να υλοποιούνται από τις επιχειρήσεις. Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό και να δουν πώς ένας αποδοτικός εργαζόμενος, ένας υγιής εργαζόμενος θα συνδεθεί με την υγεία και την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης» τόνισε.

Πρόσθεσε πως το λάθος που γίνεται συχνά από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων είναι ότι πέφτουν στην παγίδα των άκριτων γενικεύσεων και των αποσπασματικών δράσεων. Υπενθύμισε δε πως η ευεξία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και την κοινωνική – επαγγελματική συμπεριφορά και πρότεινε την υιοθέτηση ολιστικών προγραμμάτων που αξιολογούνται και προσαρμόζονται στην εταιρική κουλτούρα και την ψυχοσύνθεση του Έλληνα εργαζόμενου.

Τέλος αναφορά έγινε και στο λεγόμενο «Burn out», την επαγγελματική εξουθένωση,  στοιχείο που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο κατά πόσο ο εργαζόμενος επιθυμεί να παραμείνει στην επιχείρηση που εργάζεται. Η δέσμευση και η αυξημένη απόδοση, σύμφωνα με την κα Οικονόμου – Λαλιώτη, έρχονται όταν ο εργαζόμενος είναι ικανοποιημένος και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι επιχειρήσεις.

Η δήλωση της Ιουλίας Τσέτη, αμέσως μετά το πάνελ:


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση ΕΔΩ

Δείτε όλα τα βίντεο και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ΕΔΩ