CEO Initiative Forum: Πώς ορίζεται σήμερα το «Investing with purpose»;

CEO Initiative Forum: Πώς ορίζεται σήμερα το «Investing with purpose»;
Σήμερα το investing κυριαρχεί στα roundtables των επενδυτών παγκοσμίως. Τι εννοούμε όταν μιλάμε για «investing with purpose» και ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη σύγχρονη πραγματικότητα;

Στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum που διοργάνωσε το Fortune Greece, με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos, έλαβε χώρα panel με θέμα το «ΙNVESTING WITH PURPOSE». Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Επιχειρηματίας, Πρώην Πρόεδρος ΣΕΒ, Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Eldorado Gold, Παντελής Παπαγεωργίου, Founding Partner, Elikonos Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος και Managing Partner της EOS Capital Partners και Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πάνελ συντόνισε ο Tάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στις επενδύσεις, που σταδιακά ανεβαίνουν στις συζητήσεις στα roundtables των επενδυτών παγκοσμίως. Πλέον, όταν μιλάμε για investing δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι επενδυτές αλλά και στο να προσφέρουν παραπάνω πράγματα στην αλυσίδα αξίας οικονομίας. Για παράδειγμα, να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους πολίτες και να βελτιώσουν την οικονομία μιας κοινωνίας.

Ο κ. Τσακίρης δήλωσε ότι πλέον «ζητάμε επενδύσεις, για μείωση ανεργίας και ανανέωση οικονομίας. Οι επενδύσεις αυτές πρέπει να είναι βιώσιμες και να είναι μακροχρόνιου προγραμματισμού, θα πρέπει δηλαδή να έχει λάβει ο επενδυτής υπόψιν του τα σημερινά χαρακτηριστικά της αγοράς αλλά και τα χαρακτηριστικά που θα έχει τα επόμενα δέκα χρόνια». Ποια είναι, όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά; Κλιματική αλλαγή και τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη έρχονται γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης, επενδύσεις σχετικές με τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. «Μέσα από την κρίση έχουν ξεκαθαρίσει οι καλές και οι κακές επιχειρήσεις. Επίσης, έχουν βελτιωθεί οι θεσμοί, για παράδειγμα, η δικαιοσύνη δουλεύει καλύτερα και το foreclosure στις τράπεζες έχει βελτιωθεί. Αυτό θα δώσει ώθηση στην οικονομία».

Πάνω στις προοπτικές της οικονομίας αναφέρθηκε και ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μια «επανεκκίνηση της οικονομίας. Πλέον, ωριμάζουν οι συνθήκες και σταδιακά η χώρα μας γίνεται ένας τόπος που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις». Βέβαια, όπως σημείωσε «οι συνθήκες είναι καλές αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν».

Πού, όμως, θα πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις; Ο κ. Παπαγεωργίου απαντά. «Στον τομέα των υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, στα logistics και το real estate. Ο κλάδος του manufacturing τροφίμων είναι επίσης ελκυστικός. Εμείς σαν fund έχουμε κάνει τρεις επενδύσεις στον κλάδο αυτόν». Θα πρέπει, εν γένει να προσελκύσουμε επενδύσεις που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάσκας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και μεταλλικών και μη μεταλλικών ορυκτών. Αυτό, πιστεύει, μπορεί να προχωρήσει πολύ, ιδιαίτερα μέσα από υπεύθυνη εξόρυξη. Σαν εταιρεία, η Eldorado Gold βρίσκεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το υπουργείο ενέργειας προκειμένου να επικαιροποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη των μεταλλίων της Κασάνδρας. Πρόσφατα, μάλιστα, έχει πάρει τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει την επένδυση στις Σκουριές, και μάλιστα λήφθηκε η απόφαση στο αρχαιολογικό συμβούλιο για να μετακινηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα των Σκουριών και να προστατευθεί ο εξοπλισμός της εταιρείας. Άρα, βρίσκεται σε μια φάση που η εταιρεία επιδιώκει σε συνεργασία με την κυβέρνηση να φέρει τα μέγιστα οφέλη και για το κράτος και για την περιοχή αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον της δραστηριότητας.

Δείτε όλη τη συζήτηση: