CEO Initiative Forum: Smart cities και το μέλλον της Αθήνας

CEO Initiative Forum: Smart cities και το μέλλον της Αθήνας
Ο Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, η  Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού στο Ίδρυμα Ωνάση, ο Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, ο Σπύρος Τσαγκαράτος, Αρχιτέκτων, Δρ Πολεοδόμος έδωσαν το παρών στην συζήτηση του Fortune για το μέλλον των «έξυπνων πόλεων» στην Ελλάδα.

Smart cities, internet of things οι επιπτώσεις τους αλλά και οι δυνατότητές τους για την αστική ανάπτυξη μονοπωλούν τις συζητήσεις για το μέλλον των πόλεων. Το Fortunegreece επιθυμώντας να θέσει την προαναφερθείσα συζήτηση στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, και ιδιαίτερα στο επιδραστικό κομμάτι της επιχειρηματικής κοινότητας, διοργάνωσε συζήτηση για το θέμα.

Την συζήτηση άνοιξε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director της διαΝΕΟσις, ο οποίος έθεσε μια βασική ερώτηση. Πως μπορεί η Αθήνα και τα κοινωφελή ιδρύματα να επενδύσουν στην πόλη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, περιέγραψε την κρίση των κρατών η οποία έχει οδηγήσει τις πόλεις να καινοτομήσουν αυτόνομα. Αυτό ακριβώς είναι το παράδειγμα το οποίο δήλωσε πως επιθυμεί να εισάγει. «Η Αθήνα χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ» τόνισε, ενώ προανήγγειλε την εκπόνηση κυκλοφοριακού σχεδίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  Ο Δήμος Αθηνών θα πρέπει να λειτουργεί «ως καταλύτης» συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Στην συνέχεια, τόνισε πως «ότι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό, δεν είναι δημοτικό», και μεγάλο ρόλο στο όραμα του παίζει η πρωτοβουλία ιδρυμάτων και πολιτών.

Με την σειρά της, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου έδωσε έμφαση στις συμπράξεις και στην σημασία τους στην σύγχρονη αστική ανάπτυξη και στον συμπληρωματικό ρόλο που μπορούν τα ιδρύματα να παίξουν στον μετασχηματισμό των πόλεων. Ο κομβικός ρόλος του Ιδρύματος Ωνάση είναι να «συνδέει κοινότητες και ανθρώπους» και η παραγωγή της γνώσης μέσω creative commons καθώς «δεν είμαστε συνιδιοκτήτες αλλά συνδιαμορφωτές».

Καθώς η συζήτηση πέρασε στις μεταφορές, τον λόγο πήρε ο κ.  Ταπραντζής, ο οποίος τόνισε πως οι μεταφορές για την Αθήνα αποτελούν ιδιαίτερο ζήτημα πλέον καθώς η πόλη υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Τα μέσα διαμοιρασμού όπως τα πατίνια,  τα νέα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και εφαρμογές ridesharing, αποτελούν ουσιαστικά πλευρές μια νέας οικονομίας. Η οποία μπορεί να αποσύρει  από την Αθήνα εκατοντάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα αλλά και οχήματα. Αυτές οι προτάσεις, παρά το γεγονός πως αφορούν ιδιωτικές εταιρείες, μπορούν να καταστούν ευκολότερες από ένα νέο δημοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στην… δομική πλευρά των πραγμάτων, ο πολεοδόμος κ. Τσαγκαράτος έθεσε την ανάγκη οι πολεοδομικοί χρόνοι να μικρύνουν, με την χρήση της τεχνολογίας, καθώς οι smart cities αποτελούν όχι μέλλον αλλά παρών. Το κύριο πρόβλημα της Αθήνας είναι η σύγκρουση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων,  και προτεραιότητα η οργανική θεμελίωση νέων χώρων πρασίνου και αξιοποίησης του διατηρητέου κτηριακού δυναμικού της πόλης.

«Όταν το Παρίσι αποφάσισε να γίνει smart city έθεσε το κριτήριο οι εργαζόμενοι, από όπου είναι, να μπορούν να φτάσουν μέσα σε 20 λεπτά πεζοί σε ένα πάρκο. Γιατί όχι και η Αθήνα;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσαγκαράτος.

To CEO Initiative Forum θα μεταδίδεται 15.00 με 21.00 live streaming στο site Fortunegreece.com και στην πλατφόρμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων www.ana.gr/livestream