CEO Initiative: Η κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα και το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια

CEO Initiative: Η κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα και το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια
Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη της βιώσιμης ανάπτυξης συζητήθηκαν στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum, που έλαβε χώρα με σημαντική επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία - Δείτε το βίντεο.

Η κλιματική αλλαγή, η επίδραση της παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, αλλά και η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη ως μέρος της στρατηγικής των επιχειρήσεων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε σχετικό πάνελ, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum, που διοργάνωσε το Fortune Greece σε συνεργασία με την Tsomokos στη Μεγάλη Βρετανία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Νικόλτσιου, παρουσιάστρια του Alpha, Δημοσιογράφος, ενώ συμμετείχαν οι Δημήτρης Καραβέλλας Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, Γιάννης Παπαχρήστου Γενικός Διευθυντής Coca-Cola Τρία Έψιλον, Λίλιαν Νεκταρίου Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Ηellas και ο Kωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Μαρία Νικόλτσιου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Καραβέλλα, ο οποίος παρουσίασε τι συμβαίνει παγκοσμίως με την κλιματική αλλαγή και τις βασικές πηγές της περιβαλλοντικής καταστροφής, την αύξηση των αερίων και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Το κύριο ζητούμενο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της WWF είναι η αντιμετώπιση αυτών των τάσεων με αποτελεσματικό και μακροχρόνιο τρόπο. Η κλιματική κρίση είναι κάτι ορατό και στην χώρα μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά έναντι των στόχων του ΟΗΕ, 25η στην κατάταξη 28 χωρών.

Κομβική για τον Δημήτρη Καραβέλλα ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και για την απολιγνιτοποίηση. Παρόλα αυτά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και έκανε έκκληση να μάθουμε από τα λάθη μας όπως η εξόρυξη λιγνίτη, ώστε «μην τα επαναλάβουμε», αναφερόμενος στις εξορύξεις υδρογονανθρακών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «έχουμε ηθική υποχρέωση στις επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το περιβάλλον. Και πρέπει να τολμήσουμε ριζικές αλλαγές».

Με τη σειρά της, η Λίλιαν Νεκταρίου, ανέφερε πως «δεν αρκεί το όραμα», αλλά χρειάζονται «συνεργασίες», ενώ ανέδειξε την πρωτοβουλία Zero Waste της Coca Cola, στο οποίο τα απορρίμματα γειτονιών ανακυκλώνονται και παράγουν μέχρι και έπιπλα, μέσω 3d printing. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να εξετάσουν από κοινού όλες τις λύσεις, επισήμανε η Γενική Διευθύντρια της Coca Cola Hellas.

Ο Γιάννης Παπαχρήστου ανέφερε από την πλευρά του τις πρωτοβουλίες που η Coca Cola Τρία Έψιλον θα αναλάβει προκειμένου να αφαιρεθούν τα πλαστικά από τις λειτουργίες της εταιρείας. Πρόσθεσε μάλιστα πως η εταιρεία έχει εντάξει στην παραγωγή της ανακυκλωμένο πλαστικό και έχει δεσμευτεί για μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης αυτού μέχρι το 2025.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «το ότι βγήκε ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ και μίλησε για τα πλαστικά και την απολιγνιτοποίηση δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης», αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια, που σύντομα θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με «ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους», όπως την παραγωγή του 35% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και του 60% της ηλεκτροπαραγωγής επίσης από ΑΠΕ. Ακόμη, ο υπουργός τόνισε πως και «αυτό γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο» καθώς «σύντομα έρχεται μάστερ plan για την απολιγνιτοποίηση» και «μέχρι το τέλος του χρόνου η ΔΕΗ θα κάνει ανακοινώσεις οι οποίες θα εκπλήξουν».

Επίσης, ο υπουργός συμπλήρωσε πως «τον Ιανουάριο έρχεται νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει σίγουρα ένα μέρος που αφορά στη βιοποικιλότητα και στις περιοχές Natura», «μέχρι τον Ιούνιο έρχεται νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης», ενώ στις 17 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα θα λάβει χώρα η πρώτη ημερίδα διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις. «Είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει έννοια επιχειρηματικότητας χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός.

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές του πάνελ, μετά τη συζήτηση, για την πρωτοβουλία του CEO Initiative:

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση ΕΔΩ

Δείτε όλα τα βίντεο και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ΕΔΩ