CEO Initiative Forum: Ποιό το αποτύπωμα των αξιών σε μια επιχείριση και πως ξεπερνάμε επιτέλους την κριση;

CEO Initiative Forum: Ποιό το αποτύπωμα των αξιών σε μια επιχείριση και πως ξεπερνάμε επιτέλους την κριση;
Η αξία των... αξιών μιας επιχείρησης, η κρίση, και πολλά άλλα ακόμα συζητήθηκαν στο roundtable του Fortune CEO Initiative με θέμα Financial Health and Inclusion.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, President and Treasurer του Onassis Foundation και η Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. της Endeavor και Co-founder & CEO Ομίλου Phãea Resorts συζήτησαν στα πλαίσια του roundtable FINANCIAL HEALTH & INCLUSION για τις αρχές και τις αξίες των επιχειρήσεων. Ο CEO της Chipita τόνισε πως οι αρχές και οι αξίες είναι οι προϋποθέσεις που λειτουργεί μια επιχείρηση και θα πρέπει να έχουν διαχυθεί επαρκώς στην επιχείρηση. Και αν δεν ειναι ξεκάθαρες τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece, έθεσε την ερώτηση πως οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σε ένα περιβάλλον κρίσης αξιών, γεμάτες από fake news. Ο κ. Θεωδορόπουλος τόνισε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που χάνουν την αξιοπιστία τους αλλά και πολλές που την αυξάνουν. Καθώς, όπως τόνισε, ο ΣΕΒ είναι σταθερά από τους θεσμούς με το μεγαλύτερο ποσοστό αξιοπιστίας σε δημοσκοπήσεις.

Ζήτημα όμως αποτελεί για τις επιχειρήσεις και το «πιάσιμο» περιβαλλοντικών στόχων. Όπως τόνισε ο κ. Παραδημητρίου, παρά το αρχικό κόστος τους, ρυθμιστικά πλαίσια μπορεί να έχουν ευεργετικές οικονομικές επιδράσεις. Όπως τόνισε, «ο επιχειρηματίας που λαμβάνει τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης υπόψη, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει».

Γιατί όμως συνεχίζει, και να θέλει να συνεχίσει να επεκτείνεται μια επιχείρηση; Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι. «Και εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και να παράγουμε αξία», τόνισε, ενώ ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως «επιχείρηση που δεν προχωρά δεν μένει στάσιμη. Πάει πίσω».

Ακόμη, σε ερώτηση της Αναστασίας Παρετζόγλου για την σχέση με το δημόσιο, ο ταμίας του ιδρύματος Ωνάση τόνισε πως «το κράτος μας αντιμετώπιζε ανταγωνιστικά, άλλες φορές όμως, όπως τώρα, συνεργατικά».

Όσον αφορά το ευρύτερο κλίμα, ο κ. Θεοδωρόπουλος δηκτικά είπε πως «δεν βρισκόμαστε σε κρίση αλλά σε μια νέα πραγματικότητα η οποία δεν είναι προσωρινή και ούτε οφείλεται μόνο στην αλλαγή της κυβέρνησης. Η κοινωνία έχει περάσει σε μια άλλη φάση. Έχει ωριμάσει και έχει φύγει από εμμονές του παρελθόντος».

Το τελευταίο μέρος της κουβέντας είχε «άρωμα γυναίκας», καθώς συμμετείχε η Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. της Endeavor και Co-founder & CEO Ομίλου Phãea Resorts.

Η CEO τόνισε την σημαντικότητα για την επιχειρηματική στρατηγική την αξιοποίηση της εμπειρίας, του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πως όμως θα ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση; Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, «αν τα οφέλη της τεχνολογικής εξέλιξης και της παγκοσμιοποίησης δεν περάσουν στις μεσαίες και χαμηλές τάξεις τότε η κρίση στον καπιταλισμό θα συνεχιστεί και θα χειροτερέψει».

Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Παπαδημητρίου αλλά συμπλήρωσε πως βλέπει ότι υπάρχει μια τάση αλλαγής.

To CEO Initiative Forum θα μεταδίδεται 15.00 με 21.00 live streaming στο site Fortunegreece.com και στην πλατφόρμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων www.ana.gr/livestream