CEO Initiative Forum: Πως είδαν μια οικονομία που λειτουργεί για όλους Φέσσας και Γεραπετρίτης

CEO Initiative Forum: Πως είδαν μια οικονομία που λειτουργεί για όλους Φέσσας και Γεραπετρίτης
Για μια οικονομία, και την αντίληψή της από τις επιχειρήσεις, που πλέον θα «δουλεύει» και θα ωφελεί όλους μίλησαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σε μια ελεύθερη συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέφερε και τις τρείς βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για αυτό τον σκοπό.

Αστειευόμενος, καθώς η συζήτηση ήταν ελεύθερη και χωρίς συντονιστή, ο κ. Φέσσας άνοιξε την συζήτηση τονίζοντας πως σχετικά με την βιωσιμότητα, οι ελληνικές επιχειρήσεις «μακάρι να αντιμετώπιζαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων στο εξωτερικό» που πριν ανέλυσε η κ. Πετρολέκα, καθώς αντιμετωπίζουν πολύ πιο θεμελιώδη θέματα.

Συμπλήρωσε πως πλέον οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες, τα ρυθμιστικά πλαίσια πεδίο διεθνούς παρέμβασης και έφερε το παράδειγμα της Συνθήκης του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. «Η παγκόσμια διακυβέρνηση έχει τα καλά της και τα καλά της. Φέρνει μπροστά ζητήματα που θα χάνονταν όπως η βιωσιμότητα, αλλά δημιουργεί και συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών», δήλωσε.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως «τις περισσότερες φορές δεν χαράσσεται μια ορθολογική πολιτική με βάση τις επόμενες γενιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό σύστημα». Συμπλήρωσε πως «δεν υπήρξε φροντίδα να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κεφάλαιο πραγματικά βιώσιμο για τις επόμενες γενιές».

Σε ένα διάλογο που… «έβγαλε είδηση», ο κ Φέσσας τον ρώτησε ποια χώρα έχει ως πρότυπο, για να πάρει την «πληρωμένη απάντηση», πως «πρέπει να μου πείτε το πεδίο… Άμα εννοείται το ποδόσφαιρο προφανώς την Βραζιλία».

Σε ερώτηση αφορούσε την λειτουργία των επιχειρήσεων με τον υπουργό να απαντά την « Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο» καθώς παρουσιάζουν ορθολογικές ρυθμίσεις, και «ζυγίζουν» τα μεσοπρόθεσμα οφέλη αλλά και τα μακροπρόθεσμα.

Η αντίληψη «ψηφίζω τον ρυθμιστικό νόμο» και τελειώνει εκεί η διαδικασία είναι εσφαλμένη. Πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση της ρυθμιστικής διαδικασίας» τόνισε ο υπουργός, και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει τρείς προτεραιότητες: Το περιβάλλον, καθώς «ο πρωθυπουργός το έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα, το «ασφαλιστικό σύστημα καθώς «την Πέμπτη θα συζητηθεί η νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος» που θα το καταστίσει «πιο μακροσκοπικό, θα το εκσυγχρονίσει, και θα αποσυνδέσει το εισόδημα από τη σύνταξη». Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η παιδεία, με τον υπουργό να καθιστά σαφές πως θα επενδύσουμε με μεγάλη ένταση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε την ίδρυση μη κρατικών, μη δημόσιων, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.  Η παιδία για μας θα αποτελέσει το βασικό όχημα».

To CEO Initiative Forum θα μεταδίδεται 15.00 με 21.00 live streaming στο site Fortunegreece.com και στην πλατφόρμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων www.ana.gr/livestream