CEO της Volkswagen: Μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση η Αστυπάλαια

CEO της Volkswagen: Μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση η Αστυπάλαια
epa09242938 Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) speaks with Volkswagen AG CEO Herbert Diess (R) during their meeting, on Astypalea, Greece, 02 June 2021. Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visits Astypalea, the Cycladic island which Greece and the Volkswagen Group are turning into a model island for climate-neutral mobility. A memorandum between the company and Greece to establish a groundbreaking mobility system on the island was signed in November 2020. The project is expected to initially run for six years, with energy primarily generated from local green power sources (solar and wind). EPA/VLACHOS ALEXANDROS/ POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση, τόνισε ο CEO της Volkswagen Group, Herbert Diess, στην ομιλία του στην εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island» που πραγματοποιείται στο νησί.

«Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης» σημείωσε ο κ. Diess και επισήμανε:

«Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

Μητσοτάκης: Η Αστυπάλαια είναι η αρχή

Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Αστυπάλαια: ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί. Επισκόπηση προόδου: από το όραμα στην πράξη».

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα eAstypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα».

Σημείωσε επίσης, πως πρέπει να δρομολογήσουμε την αλλαγή με πολύ ταχείς ρυθμούς. «Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Μας έδειξε επίσης πως εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή», επισήμανε.

Tι είναι το «project» για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η αποτίμηση των πρώτων βημάτων του προγράμματος θα γίνει σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen δρ. Herbert Diess στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο νησί.

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.