Χ. Σαχίνης: «Η ΕΥΔΑΠ έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή νερού στην Ευρώπη και θέλουμε να τη διατηρήσουμε»

Χ. Σαχίνης: «Η ΕΥΔΑΠ έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή νερού στην Ευρώπη και θέλουμε να τη διατηρήσουμε»
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι επενδύσεις σε ESG και το στοίχημα της ψηφιοποίησης.

Η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη τίθενται στο επίκεντρο της στρατηγικής που θα εφαρμόσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τα επόμενα χρόνια, μιας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ανάγεται σε μέγιστη προτεραιότητα. Το επενδυτικό πλάνο που θα «τρέξει» εστιάζει σε τομείς όπως, η ανακύκλωση νερού, η ενεργειακή κατανάλωση νερού, με στόχο μηδενικές εκπομπές ως το 2030, και η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας.

Στην εξίσωση περιβάλλον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης έβαλε και την παράμετρο χρηματοδότηση, καθώς όπως εξήγησε κατά την ομιλία του στο 5ο Sustainability Summit του Economist, τα οφέλη είναι πολλαπλά για τις εταιρείες που σκοράρουν ψηλά στις αξιολογήσεις ESG γιατί έχουν καλύτερες αποδόσεις και «κλειδώνουν» φθηνότερες χρηματοδοτήσεις.

«Οι άξονες αυτοί χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι σημαντικό που υπάρχει γιατί θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις που διαφορετικά θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από αύξηση λογαριασμών. Εμείς όμως θέλουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επενδύσεις, χωρίς να αυξήσουμε την τιμή του λογαριασμού. Η ΕΥΔΑΠ έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή νερού σε όλη την Ευρώπη και θέλουμε να το διατηρήσουμε αυτό. Σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τον τρόπο που θα χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις μας και την αναλογία ιδίων κεφαλαίων, Ταμείου Ανάκαμψης και EIB που θα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης.

Ενδεικτικό της μετάβασης της ΕΥΔΑΠ στη νέα εποχή, είναι η επίσπευση διαδικασιών που στο παρελθόν θα έπαιρναν πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ως παράδειγμα τις αντικαταστάσεις δικτύων υπογραμμίζοντας πως κάθε χρόνο συντελούνταν αλλαγές μόλις στο 0.5% των δικτύων, πράγμα που σημαίνει ότι η πλήρης αποκατάστασή του, με αυτούς τους ρυθμούς, θα γινόταν σε 200 χρόνια. Ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 2%, έτσι ώστε σε 50 χρόνια από τώρα να έχει αλλάξει όλο το δίκτυο μειώνοντας παράλληλα τις απώλειες νερού από το 23% το χρόνο που είναι στην Αθήνα κάτω από 20%.

Αναφορά έγινε και στα νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική με τον κ. Σαχίνη να επισημαίνει ότι σήμερα οι 400.000 κάτοικοι στην εν λόγω περιοχή έχουν βόθρους με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το υπέδαφος και την ποιότητα της θάλασσας στο Νότιο Ευβοϊκό. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα καθαρίσουν τα λύματα μέσω της υιοθέτησης πρακτικών που θα τους επιτρέψουν να ανακυκλώσουν το νερό και να το χρησιμοποιήσουν για άρδευση στην περιοχή των Μεσογείων. Το νερό θα είναι πολύ καθαρό και μάλιστα πόσιμο.

«Κάνουμε και άλλες ενέργειες όπως να ποτίζουμε φυτώρια του Δήμου Αθηναίων από νερό από λύματα που τα καθαρίζουμε επιτόπου. Θα λειτουργήσουμε ξανά το Αδριάνειο υδραγωγείο που είναι ένα υδραγωγείο 2.000 ετών και θα χρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό για να ποτίσουμε πάρκα σε όλη την Αθήνα και να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και τη θερμοκρασία στην περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο εμπλέκονται 7 Δήμοι και το κάνουμε σαν ολοκληρωμένη χορηγική επένδυση. Η λάσπη που βγαίνει από την επεξεργασία των λυμάτων αφού στεγνώσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο, καύσιμη ύλη σε τσιμεντοβιομηχανίες και έτσι έχουμε μια πλήρη ανακύκλωση του νερού και ένα καλό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Η τεχνολογία και οι μηδενικές εκπομπές ρύπων

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της έγκαιρης επιβίβασης στο βαγόνι του ψηφιακού μετασχηματισμού και των τεχνολογικών επενδύσεων που απαιτούνται, ο κ. Σαχίνης μίλησε για τα έξυπνα δίκτυα και τα οφέλη τους στη λελογισμένη χρήση του νερού. Για την καλύτερη διαχείριση του νερού θα επιστρατευτούν οι έξυπνοι μετρητές, ενώ η ψηφιοποίηση θα συμβάλει και στην αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών, οι οποίοι σταδιακά θα εκπαιδευτούν στη χρήση των αντίστοιχων ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Τέλος, μνεία έγινε και στο κομμάτι των μηδενικών εκπομπών νερού που αφορά, κατά κύριο λόγο, την ενεργειακή κατανάλωση σε αντλιοστάσια, κτήρια και οχήματα. Ήδη έχει προβλεφθεί σχεδιασμός για τη λειτουργία στόλου ηλεκτρικών οχημάτων.

«Το νερό που πίνουμε στην Αθήνα έρχεται από την Ορεινή Ναυπακτία, και το φέρνουμε χωρίς να χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια. Ήδη το 14% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε είναι από δικές μας πηγές, είτε μικρά υδροηλεκτρικά είτε από βιοαέριο που παράγεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων» κατέληξε ο κ. Σαχίνης.