ΧΑ: Δείχνει το δρόμο της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις

ΧΑ: Δείχνει το δρόμο της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις
Photo: pixabay.com
Ο Πρόεδρος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, παρουσίασε τον πρώτο οδηγό δημοσιοποίησης πληροφοριών ESG.

Η παγκοσμιοποίηση, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων για την ευκολότερη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και η ανάγκη για brand loyalty από το καταναλωτικό κοινό αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Επιτυχημένη επιχείρηση δεν θεωρείται αυτή που παρουσιάζει δυνατά οικονομικά μεγέθη, αλλά εκείνη που έχει κατορθώσει να κερδίσει, μέσα από τον τρόπο λειτουργίας της το σεβασμό των συνεργατών, των εργαζομένων και της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε τον πρώτο Οδηγό Συμμόρφωσης Πληροφοριών ESG (Environmental, social and corporate governance) με σκοπό να βοηθήσει τις εισηγμένες εταιρείες να αναπτύξουν την επίδοσή τους σε θέματα ESG ώστε να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους επενδυτές. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να προσδιορίσουν τα ουσιαστικά θέματα ESG που πρέπει να δημοσιοποιούν και να διαχειρίζονται, με βάση τις επιπτώσεις αυτών των θεμάτων στην μακροπρόθεσμη απόδοσή τους.

Η ανάπτυξη του Οδηγού, ο οποίος είναι διαθέσιμος στα ελληνικά και τα αγγλικά, βασίστηκε σε βέλτιστες πρακτικές που περιγράφονται σε διεθνείς πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τα πρότυπα ανά κλάδο του SASB, οι κατευθυντήριες οδηγίες της πρωτοβουλίας GRI, το CDP και ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας, καθώς και στις υπάρχουσες απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Όπως εξήγησε η Τίνα Πασσαλάρη, Partner της kks advisors, στον οδηγό περιλαμβάνονται 25 γενικοί δείκτες και 12 κλαδικοί, οι οποίοι εκτός από την καταγραφή των εταιρικών επιδόσεων δείχνουν στην αγορά προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί. Υπογράμμισε δε πως ο μετασχηματισμός μιας αγοράς και οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

“Είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα ποιοτικά στοιχεία, αλλά και τους ποσοτικούς δείκτες που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Στόχος είναι να δίνονται στοιχεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός ομίλου, ενώ για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα επιβάλλεται η εμπλοκή της ανώτατης διοίκησης” ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως προτείνεται το report να καταρτίζεται σε ετήσια βάση και να δημοσιοποιείται εντός εξαμήνου πριν τη λήξη της επόμενης χρήσης.

Σχολιάζοντας το ποσοστό διείσδυσης των θεμάτων βιωσιμότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, η κα Πασσαλάρη παραδέχτηκε πως είναι υψηλό μόνο στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες και πως ο οδηγός θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην υφιστάμενη στρατηγική που ακολουθεί οποιαδήποτε εταιρεία, εισηγμένη ή μη.

Η ΕΚΕ δεν είναι trend

Τη δική τους εμπειρία σε θέματα βιωσιμότητας μοιράστηκαν με το κοινό η Σοφία Δασκαλάκη Μυτιληναίου, Μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Μυτιληναίου και ο Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδος & Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Σε ότι αφορά τον Όμιλο Μυτιληναίου ήδη από το 2013 έχει ενσωματώσει στον τρόπο λειτουργίας του τις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης καθώς η διοίκηση ήθελε να δημιουργήσει αξία για τους κοινωνικούς της εταίρους, δηλαδή τους μετόχους,  τους πελάτες, τους εργαζόμενους και την κοινωνία, προλαμβάνοντας παράλληλα τυχόν χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

“Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα δεν είναι trend είναι φιλοσοφία και κουλτούρα που ενστερνιζόμαστε. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πιστεύουν στις αξίες της ΕΚΕ, να γίνει βίωμα τους και να την ενσωματώσουν στον τρόπο λειτουργίας τους” τόνισε η κα Μυτιληναίου υπογραμμίζοντας πως στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι εταιρείες με καλύτερους περιβαλλοντικούς δείκτες προσελκύουν και καλύτερα στελέχη της αγοράς, τα οποία δεν προτάσσουν πια το μισθολογικό κομμάτι για την ανάληψη μιας θέσης, αλλά λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικό προφίλ του οργανισμού για τον οποίο θα εργαστούν, καθώς μια ευσυνείδητη επιχείρηση που λαμβάνει υπόψη όλους τους κρίκους της αλυσίδας τους προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, η κα Μυτιληναίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια το εγχώριο επιχειρείν, το οποίο αναγκάστηκε να ανακόψει ταχύτητα λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα θεωρούταν χώρα υψηλού κινδύνου.

Την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και καθοδήγησης σε θέματα βιωσιμότητας στις μικρότερου μεγέθους εταιρείες επεσήμανε ο  Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδος & Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Εξήγησε πως τα ESGs δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος αλλά το μέσο για την επίτευξη ενός στόχου καθώς ανοίγουν σημαντικές πόρτες σε εταιρείες που έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα. Αποκάλυψε πως η εταιρεία του έκανε συμπράξεις με κάποιους από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς του εξωτερικού, οι οποίες δεν θα  είχαν ευοδωθεί εάν δεν είχαν εξασφαλιστεί οι σχετικοί δείκτες.

“Ξεκινήσαμε από το 1983 με τον πρώτο κοινωνικό απολογισμό. Ποτέ δεν μπήκαμε στη λογική του reporting για να καλύψουμε τις ανάγκες των επενδυτών αλλά το κάναμε επειδή αντιληφθήκαμε ότι δεν θα έχουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εάν δεν λαμβάνουμε υπόψη τι κάνουμε στον οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό πυλώνα. Πλέον όλες οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού ζητάνε αυτά τα στοιχεία για να χορηγήσουν δάνεια” κατέληξε ο κ. Πανιάρας.

Τέλος ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης σε δηλώσεις του στο fortunegreece.com αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως η αποτύπωση της θετικής αλλαγής που έχει συντελεστεί θα φανεί το προσεχές διάστημα. “Τα πρώτα δείγματα γραφής υπάρχουν, αλλά χρειάζεται sustainability και στην ψυχολογία και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να δούμε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως το 2020 θα δούμε πραγματική άνοδο της αγοράς” ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπενθύμισε πως η απόδοση του χρηματιστηριακού δείκτη είναι στην κορυφή των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Εμφανίστηκε, ωστόσο, συγκρατημένος λέγοντας πως δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας αλλά να δουλέψουμε πιο εντατικά τώρα που το momentum είναι ευνοϊκό.