Χαλάει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Χαλάει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Ύφεση των φαινόμενων από τις βραδινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Bροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα αναμένουμε σήμερα, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014.

Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι έντονα, ενώ νωρίς το πρωί και τις βραδινές ώρες στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική Ελλάδα από αργά το βράδυ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 2 έως 17 στη βόρεια Ελλάδα, 5 έως 19 στη δυτική Ελλάδα, 10 έως 20 στο βόρειο Αιγαίο και από 15 έως 23 και τοπικά 25 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας και έντονη η συννεφιά, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Στους 8 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Βέροια, και τις Σέρρες.

Στους 7 βαθμούς, με συννεφιά και υγρασία 79%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο.

Στους 5 βαθμούς, με βροχή και υγρασία 93% είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στο Μιτσικέλι.

Επίσης χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1250 μέτρα, ντύθηκαν στα λευκά. Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ την νύχτα χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος δείχνει 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα το θερμόμετρο δείχνει 2-3 βαθμούς.

Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχές με υψόμετρο 1450 μέτρα. Σημειώνεται ότι, πέρυσι τα πρώτα χιόνια στην Ήπειρο έπεσαν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 25 Νοεμβρίου.